Смекни!
smekni.com

Операції банків с банківськими металами (стр. 6 из 7)

Світові тенденції не обійшли стороною і Україну. Попит на банківські метали в 2009 році збільшився в порівнянні з 2008 роком приблизно на третину. Найбільш затребуваним є золото, але популярне і срібло. Його ціна вже складає 138,68 гривень за трійську унцію. (див. Мал.1) Банкіри говорять, що така структура склалася історично — золото завжди вважалося найнадійнішим вкладенням грошей. Срібло також звичніше для нашого населення, ніж платина і паладій. І це навіть не зважаючи на те, що платина стабільно дорожча за золото. Ціна платини знаходиться в районі 11484.77 гривень за трійську унцію, і цей ціновий рівень відштовхує покупців фізичного металу, оскільки велику частину цього металу останнім часом споживали ювеліри з Китаю, і вже після подолання рубежу 10000 гривень попит значно знизився саме з боку ювелірного сектора. Один з чинників, що вплинув на зростання ціни платини, досить несподіваний – це проблеми з виплатою заробітної платні працівникам в цій галузі в Африці, яка є на сьогодні одним з найбільших постачальників цього металу на ринок. (див. Мал.1).

Складається враження, що паладій є на сьогодні самим недооціненим металом, тому спрогнозувати яку-небудь ситуацію на ринку паладію дуже складно хоча б тому, що зберігається майже 5-тикратное співвідношення цін платина/паладій з одного боку і фактично монополія одного постачальника цього металу з іншою. На сьогодні цей метал коштує 2948,90 гривень за трійську унцію. (див. Мал.1).

Але існує й, так звана, „інша сторона монети” в проведенні операції з банківськими металами.

Кризові явища в політиці та економіці, які почали виявлятися з вересня і до листопада придбали загрозливі масштаби, відобразилися і на структурі реалізованого золота. Значно збільшилася частка золотих злитків і впала частка безготівкового металу».

Особливістю є і те, що «золоті» внески не гарантуються спеціальними фондами, як наприклад, 150 тис гривневого депозиту, який гарантований Фондом гарантування внесків фізичних осіб. Банківські установи і не приховують, що у разі виникнення проблем з золотим злитком може «трапитися всяке». Цікаво і те, що ставки за такими депозитами в середньому на ринку складають 2—3% річних, від яких простіше відмовитися, ніж втратити внесок.

Втім, якщо злитки для багатьох інвесторів протягом 2009 року були інструментом збереження і примноження коштів, то попит ювелірів, що використовують золото в промислових цілях, значно зменшився. Зворотна реакція — собівартість золота на світових ринках зросла, до того ж ціна, на нього в гривнях підвищилася через девальвацію валюти. В результаті українці стримали свої апетити на ювелірні прикраси. Навіть у передсвяткові новорічні дні багато магазинів так і не змогли виконати традиційний план із продажу. Якщо раніше ювелірні заводи в місяць виготовляли близько 10 кг виробів із золота, то зараз вони насилу виходять на рівень 1—3 кг. Практично всі підприємства знизили свої обороти у 6—10 разів. Звісно це призвело до того, що банки знижують об'єми покупок металу на міжнародних ринках, а як слідство зменшується об’єм виконуваних операцій.

В той же час через збільшену ціну на золото і проблеми з прибутками населення почало активно здавати золоті вироби в ломбарди. Якщо ще рік тому ломбард, що має широку мережу по Україні, міг зібрати в місяць близько 4 кг золота, то сьогодні ця цифра збільшилася до 10—12 кг. Начальник відділу операцій з банківськими металами VAB Банку Володимир Піщаний відзначає, що зараз продажі золота з боку клієнтів зросли. З одного боку, говорить він, це пов'язано з можливими фінансовими труднощами, а з іншої — деякі клієнти використовують можливість зафіксувати свої доходи, оскільки ще два місяці тому золото можна було купити дешевше, ніж сьогодні його банки викуповують назад. Такі різноспрямовані тенденції не дозволяють точно спрогнозувати цінову поведінку жовтого металу в майбутньому.

Оцінити, скільки реально заробляють на золоті банки, експерти не вирішуються. Основне виправдання — мінливість ринку і невизначеність ціни покупки для подальшого продажу його банками.

Мал. 1 Волатильність дорогоцінних металів

На вдосконалення операції з банківськими металами головним образом впливають зміни в законодавстві, яке регулює виконання цих операції.

Постанова Правління Національного банку України від 16.09.2009 № 475 „Щодо вдосконалення контролю за дотриманням банками установлених значень лімітів відкритої валютної позиції” спрямована на вдосконалення контролю за дотриманням банками установлених значень лімітів загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції банку (Л13-1/Л13-2) та передбачає розширення переліку заходів впливу, що застосовуються Національним банком України за недотримання лімітів адекватно допущеному порушенню:– скасовано заходи впливу за недотримання ліміту загальної відкритої валютної позиції банку (Л13);– передбачено здійснення контролю за дотриманням лімітів в загальному випадку на щомісячній основі; – розширено перелік заходів впливу, що має право застосовувати Національний банк України до банку за недотримання лімітів, до яких належать, зокрема:а) письмове застереження;б) укладення письмової угоди з банком;в) зупинення (обмеження) окремих видів операцій банків з валютними цінностями;г) штрафні санкції.

За порушення законодавства уповноваженими банками в частині виконання валютного контролю згідно з Постановою Правління Національного банку України від 08.02.2000 № 49 „Про валютний контроль” зі змінами на 05.11.2009 р. штрафні санкції збільшилися в 3 рази, а деякі навіть в 5. Це свідчить про більш жорсткий регламент держави щодо діяльності банківських установ.

Постанова Правління Національного банку України від 30.04.2009 № 259 „Про затвердження Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України” являє собою дуже важливу в тяжкі для банків часи. Так як в ній зазначено, яким чином та на яких умовах НБУ проводить рефінансування банків шляхом оголошення тендерів, надання кредитів „овернайт”, проведення НБУ операцій репо, розміщення депозитних сертифікатів також на умовах тендеру.

Результати виконання операції з банківськими металами ЗАТ „VAB Банком”

VAB Банк стабільно знаходиться серед лідерів ринку банківських металів. Традиційно сильними сторонами фінансової установи є найширший спектр операцій з банківськими металами та постійна пропозиція асортименту банківських злитків золота та срібла виробництва Швейцарії, а також монет із золота, срібла та платини провідних монетних дворів світу.

2008 рік був надзвичайно результативним для розвитку і розширення операцій з банківськими металами. Обсяг проданого банківського золота – металу, на який припадає левова частка загального обсягу операцій з банківськими металами – збільшився порівняно з попереднім роком на 80,6%. Показовим є також зростання більше ніж удвічі питомої ваги операцій із золотом без його фізичної поставки.

Не меншими темпами зростав також депозитний портфель банку в золоті, причому активно збільшувався обсяг «золотих» депозитів як клієнтів-фізичних осіб, так і корпоративного сектора.

Сукупний приріст за депозитами у банківському золоті становив 123,9%. Такий показник свідчить не лише про популярність цих операцій серед клієнтів, але й про зростання довіри до банку. [14]


ВИСНОВОК

На тлі постійної девальвації й знецінювання паперових грошей банківські метали – саме надійне вкладення засобів. Банківські метали, як вже було зазначено, – це золото, срібло, платина і метали платинової групи у будь-якому вигляді та стані, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках і порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів. Найвищими пробами банківських металів зізнаються проби, не нижче чим: а) для золота - 995,0; б) для срібла - 999,0; в) для платини й паладія - 999,5.

Операції з банківськими металами являють собою купівлю-продаж банківських металів у зливках і монетах та без фізичного постачання, обмін і зберігання їх на депозитному рахунку або прийняття в якості залогу під час отримання кредиту. Основні переваги операцій з банківськими металами:

· інвестування коштів у банківські метали це надійний засіб захисту від інфляції;

· можливість отримати прибуток при зростанні ціни на світовому ринку;

· банківські метали мають найвищу пробу;

· купуючи банківські метали, на відміну від ювелірних виробів, клієнт сплачує лише вартість металу, при цьому відсутній податок на додану вартість;

· зливки та монети займають мало місця і зручні при транспортуванні;

· зливки та монети із дорогоцінних металів також можуть виступати в якості оригінального подарунка.

В залежності від об’єму та різновидів виконуваних операції існує декілька типів ринків: світовий (установлюються первісні ціни на банківські метали під впливом попиту і пропозиції); регіональний (майже як світовий, але ж для більш дрібних клієнтів); місцевий (на рівні однієї держави, ділиться на вільні і обмежені ввозом/вивозом металу ринки), а також „чорні ринки” – заборонені.