Смекни!
smekni.com

Травна система Травні залози (стр. 2 из 2)

СКЛАД, ВЛАСТИВОСТІ І ЗНАЧЕННЯ ЖОВЧІ

Жовч - це рідина золотисто-жовтого кольору, має лужну реакцію і відносну питому вагу 1,008 - 1,015. У людини жовч складається з води 97,5 % води, сухого залишку - 2,5%.

Основними компонентами сухого залишку являється жовчні кислоти, пігменти і холестелін.

Жовчні кислоти відносяться до специфічних продуктів обміну речовин печінки. У людей в печінці переважно виявляють холеву кислоту. Серед жовчних пігментів розрізняють білірубін і білівердін, які надають жовчі характерне забарвлення.

Крім того в печінці містяться муцин, жирні кислоти, неорганічні солі, ферменти, вітаміни.

У здорової людини за добу виробляється 500 - 1200 мл. жовчі.

Секреція жовчі здійснюється непреривно, а поступає жовч в 12-палу кишку під час травлення, через 5-10 хв. після прийому їжі. Виділення жовчі продовжується кілька годин і припиняється з виходом з шлунка, останньої порції харчової кашки.

Якісний і кількісний склад жовчі залежить від харчового раціону. Найбільш сильними фізіологічними збудниками виходу жовчі в 12-палу кишку являється жовтки, молоко, м'ясо, жири. Якщо травлення не відбувається жовч поступає в жовчний міхур. Тому розрізняють жовч міхурну і печінкову. Міхурна - темна, має в'язку і густу консистенцію.

Жовч виконує різноманітні функції, тісно зв'язані з діяльність шлун­ково-кишкового тракту.

Жовч відноситься до травних соків. Але вона виконує екскреторну функцію, оскільки з нею виводяться з крові різні екзо- і ендогенні речови­ни.

1. Жовч підвищує активність ферментів підшлункового соку.

2. Вона не тільки активує ферменти підшлункового соку і кишкового соку, але бере безпосередню участь в процесі перетравлювання, маючи влас­ні ферменти.

3. Жовчні кислоти відіграють важливу роль в асеміляції жира. Вияв емульгують жири, розвиваючи їх на велику кількість дрібних крапельок, полегшуючи розщеплення жирів.

4. Жовч необхідна для всмоктування жирних кислот, жироподібних вітамінів А,Д,Е,К.

5. Жовч посилює соковиділення підшлункової залози, підвищує тонус кишечника.

6. Жовч бере участь в пристінковому перетравлюванні.

7. Має бактерецидну дію (діє на кишечну флору).