Смекни!
smekni.com

Аналіз стану охорони праці на підприємстві (стр. 4 из 6)

Загальна сума виплачених грошових відшкодувань потерпілим збігається із сумою, виплаченою за перші 5 днів тимчасової непрацездатності, що оформлені листком непрацездатності. Таким чином робимо висновок, що відсутність потерпілих на робочому місці не перевищує 5 днів і становить в 2009 році 20 людино-днів (на 4 особи), що на 12 та 15 людино-днів більше ніж в 2007 та 2009 роках відповідно.

Вартість зіпсованого устаткування на ЖКУВП "Біатрон-3" у 2009 році значно перевищує аналогічну вартість за два попередні роки і становить 8 000,0 грн. у порівнянні з 600,0 грн. в 2007 році та відсутністю зіпсованого устаткування в 2008 році. Така ситуація зумовлена різними причинами нещасних випадків, а саме у 2009 році дві особи постраждали в результаті ДТП, спричиненого порушенням правил дорожнього руху іншими особами. Детально проаналізувавши причини нещасних випадків можна зробити висновок про ефективність їх подолання, адже у 2009 році усунуто три причини, що були джерелом нещасних випадків на ЖКУВП "Біатрон-3" за попередні роки:

порушення технологічного процесу;

порушення вимог безпеки під час експлуатації устаткування, машин, механізмів;

порушення трудової дисципліни.

Водночас слід відзначити кілька проблемних моментів щодо охорони праці на підприємстві, а саме різке зростання чисельності потерпілих від нещасних випадків, зумовлених ДТП та ураженням електричного струму. Щодо ДТП слід відзначити відсутність вини з боку працівників ЖКУВП "Біатрон-3", згідно протоколів з місця подій в обох випадках причинами ДТП було порушення правил дорожнього руху з боку інших осіб, а не працівників підприємства. У випадку розслідування нещасних випадків, спричинених ураженням електричного струму, слід визнати причинами недоліки під час навчання безпеки праці. Цей факт підтверджено тим, що обидва нещасних випадки сталося під час використання нового обладнання.

Таким чином, на ЖКУВП "Біатрон-3" слід передбачити такі заходи з охорони праці:

І. Щодо зниження негативного впливу мікроклімату:

механізації виробничих процесів;

раціонального розміщення устаткування;

раціоналізації режимів праці й відпочинку, перерви.

ІІ. Щодо боротьби з пилом:

раціоналізація технологічних процесів заходів;

зволоження переробних матеріалів;

підтримання чистоти приміщень та устаткування;

застосування індивідуальних засобів захисту.

ІІІ. Щодо боротьби з шумом (зниження його в джерелі створення):

використання змащувальних матеріалів (разом з безшумною роботою зменшує зношення деталей, підвищує їх довговічність);

організаційно-технічні заходи (своєчасний ремонт, догляд та відповідне зберігання ручного механізованого інструмента) мають профілактичне значення;

чергування періодів роботи і відпочинку (профілактичний засіб попередження стомлення при дії шуму).

IV. Щодо запобігання появи нещасних випадків продовжувати превентивні заходи:

консультації з питань охорони праці;

роз’яснення щодо правил експлуатації нового та вже використовуваного обладнання;

проведення періодичних перевірок знань працівників.

Для поліпшення стану охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3" та уникнення аварій і нещасних випадків на виробництві слід окрім перелічених заходів з охорони праці дотримуватись вимог внутрішніх організаційних документів підприємства.

II. Розробити внутрішні організаційні документи підприємства з охорони праці

На основі Типового положення про навчання, інструктаж та перевірку знань працівників з питань охорони праці з урахуванням специфіки виробництва для підприємства, що було описане у завданні I.

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Директора ЖКУВП "Біатрон-3" Пархомчук О. О. від "__" _______________ 20__ р.

ПОЛОЖЕННЯ про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3"

Положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3" розроблено на основі Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці та відповідно до Закону України "Про охорону праці" та постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1993 р. № 64 "Про заходи щодо виконання Закону України "Про охорону праці".

Положення встановлює порядок і види навчання, інструктажів, порядок перевірки знань з питань охорони праці робітників, посадових осіб, спеціалістів ЖКУВП "Біатрон-3" .

1. Загальні положення

1.1. Навчання та інструктаж працівників з питань охорони праці є складовою частиною системи управління охороною праці і проводяться з працівниками в процесі їх трудової діяльності на ЖКУВП "Біатрон-3".

1.2. Усі працівники, які приймаються на роботу, і в процесі роботи проходять на підприємстві навчання, інструктаж з питань охорони праці, подання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій.

1.3. Працівники проходять попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці не рідше одного разу на рік.

1.4. Особи, які суміщають професії, навчаються і інструктуються як із їх основних професій, так і професій за сумісництвом.

1.5. Перед перевіркою знань з охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3" організовуються заняття, лекції, семінари та консультації.

1.6. Перелік питань для перевірки знань з охорони праці з урахуванням специфіки виробництва складають члени комісії по перевірці знань з питань охорони праці, узгоджує головний інженер з охорони праці і затверджує директор підприємства.

1.7. У складі комісії по перевірці знань з питань охорони праці повинно бути не менше трьох осіб, які у встановленому порядку пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

1.8. Результати перевірки знань працівників з питань охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3" оформляються протоколом (додаток № 1).

1.9. Особам, які при перевірці знань з питань охорони праці показали задовільні результати, видаються посвідчення (додаток № 2).

1.10. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці, забороняється.

1.11. Відповідальність за організацію навчання і перевірку знань з охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3" покладається на директора, а в відділах та на дільницях –– на керівників цих відділів та майстрів дільниць.

1.12. Контроль за навчанням і періодичністю перевірки знань з питань охорони праці здійснює головний інженер з охорони праці.

2. Навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці та одержанні нової професії

2.1. Навчання та перевірку знань з питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці, одержанні нової професії, підвищенні кваліфікації на ЖКУВП "Біатрон-3" організовує менеджер з персоналу, чиї обов’язки за суміщенням посад виконує головний інженер з охорони праці.

2.2. Учбові програми для навчання працівників з питань охорони праці передбачають теоретичне та практичне (виробниче) навчання.

2.3. Теоретичне навчання здійснюється в межах спеціальної учбової дисципліни "Охорона праці" обсязі не менше 20 годин.

2.4. Для перевірки знань працівників з питань охорони праці на ЖКУВП "Біатрон-3" наказом директора утворюється постійно діюча комісія. Головою комісії призначається заступник директора з виробництва.

2.5. До складу комісії входять головний інженер з охорони праці, заступник директора з виробництва, що пройшли у встановленому порядку перевірку знань з питань охорони праці, а також представник профспілкової організації, членом якої є працівник.

2.6. При незадовільному результаті повторна перевірка знань працівника призначається протягом одного місяця. При незадовільних результатах повторної перевірки знань працівника працевлаштовують згідно з чинним законодавством.