Смекни!
smekni.com

Компютерні інформаційні системи (стр. 1 из 3)

Комп’ютерні інформаційні системи


ПЛАН

1. Інформація та її властивості.

2. Вплив електромагнітної енергії на здоров’я людини.

3. Дослідження вчених щодо впливу торсійних полів на людину.

4. Наукові розробки пристроїв захисту людини від електромагнітних випромінювань.

5. Вклад українських вчених у світову науку.


Життя людини тісно пов’язане з великою кількістю різноманітної інформації, яку доводиться обробляти, відкидаючи непотрібну, фільтрувати, здійснювати в ній пошук необхідних даних. Обсяг інформації постійно збільшується, завдання ускладнюються. Тому використання інформаційних систем стає складовою діяльності будь-якого фахівця – економіста, менеджера, соціолога, тощо, важливим чинником успішного функціонування організації загалом. Отже засвоєння принципів будови та ефективного застосування інформаційних систем і технологій стає дедалі актуальнішим.

У найзагальнішому розумінні інформація – це передавання, відображення певного розмаїття. З імовірно-статистичної точки зору інформацію розглядають як кількісну міру усунення невизначеності, що зменшується в результаті отримання якихось відомостей.

Отже, інформація – це об’єктивно існуючий зміст, який характеризує організації, структуру, стан і поведінку певної системи загалом або її окремих елементів та зменшує ступінь невизначеності у процесі його пізнання і переробки. Конкретизуючи це поняття інформацію можна визначити як відомості, сукупність даних у будь-якій формі та вигляді, на будь-яких матеріальних носіях ( у тому числі листування, книги, ілюстрації зокрема діаграми, схеми, рисунки, а також фотографії, голограми, кіно - , відеофільми, мікрофільми, звукові записи, бази даних комп’ютерних систем).

Матеріальними носіями можуть бути сталі носії, наприклад, папір, магнітний матеріал, магнітні властивості якого змінені, або речовина, якщо записана інформація змінила її оптичні (фотоплівка, голограма) чи електричні властивості. Існують також тимчасові носії: оперативна пам’ять, електричний сигнал електромагнітне поле, світловий промінь.

Сьогоднішній світ, а тим більше завтрашній важко уявити собі без комп’ютерів, телевізорів, іншої електронної техніки, котра випромінює слабкі електричні та магнітні поля в широкому діапазоні частот. В зв’язку з тим, що ці поля значно слабкіші статистичного магнітного поля землі та її електричних полів, важко було запідозрити, що вони небезпечні для здоров’я. Це було причиною того, що дослідження у цьому напрямку не одержали підтримки та достатньої уваги.

Сьогодні особливої уваги заслуговує вплив на людину електромагнітної енергії, яка використовується у радіо і космічному зв’язках, зокрема при використанні мобільними телефонами. Як стверджують фахівці, особи які дуже довго перебувають під впливом хронічного випромінення ЕМП та мобільних телефонів, частіше (1,9 раза чоловіки та в 1,5 раза жінки), ніж ті, хто не зазнає опромінення, скаржаться на незадовільний стан здоров’я, у тому числі на головний біль, біль у серці, серцебиття, загальну слабкість, сонливість, шум у вухах, парестезію.

Електромагнітне випромінювання – потужний фізичний подразник. різні органи мають різну чутливість до природних та штучних ЕМП. Міліметрові хвилі ЕМП впливають переважно на рецепторний апарат, хвилі більшої довжини – на центральну нервову систему.

Досліди останніх років показали, що електромагнітні випромінювання згаданих вище пристроїв мають в своєму складі торсіонову компоненту, котра несе інформацію про процеси, що відбуваються у тому чи іншому електронному пристрої. Торсіонові поля мають високу високу проникаючу здатність і їх неможливо за екранувати. Вплив їх на користувача пристрою таїть в собі небезпеку.

У зв'язку із стурбованістю, що росте, шкідливою дією на здоров'я, яке можуть надавати електромагнітні поля (ЕМП), і з тим, що люди у всьому світі, як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються, випробовують на собі цю дію, Всесвітня Організація Охорони здоров'я (ВООЗ) в 1996 році заснувала Міжнародний Проект по Вивченню Впливу Електромагнітних Полів, з метою виявлення наслідків вищезазначеної дії. Проект був заснований в логічній відповідності з науковими діями, що відносяться до дослідження даної проблеми, які слід зробити в осяжному майбутньому.

В рамках створеного проекту особливий акцент робився на проведення досліджень за визначенням згубного впливу радіовипромінювання мобільних телекомунікаційних пристроїв (і при нагріванні) на здоров'я людини, особливо пристроїв з нижчою частотою. Так звані не "термальні" ефекти досліджуються вже давно. Відомі пристрої для захисту людини від негативного впливу на нього торсіонної компоненти електромагнітного випромінювання мобільних телефонів. Слід підкреслити, що все без виключення електромагнітні випромінювання мають свою торсіонну компоненту.

Пристрої захисту людей від негативного впливу електромагнітних випромінювань умовно можна поділити на наступні групи:

- екрануючі, - поглинаючі; - гармонізуючі; - інші.

Відомим пристроєм екрануючого типу, який якийсь час користувався успіхом на ринку, є пристрій захисту людини від негативного впливу на нього електромагнітних випромінювань (виробництво італійської фірми "ZUCCARY" "Safety Butterfly"), який закріплюється зверху на мобільному телефоні. Пристрій фірми "ZUCCARY" з чотирма напівкулями з немагнітного склоподібного матеріалу, виконаними в єдиному технологічному процесі, причому дві напівкулі меншого діаметру. У напівкулі знаходиться 12% розчин вуглецю, а нижня частина напівкулі контактує з підставкою, в яку входять мідна і алюмінієва фольга. Як затверджують розробники, пристрій зменшує величину електромагнітних полів, випромінюваних мобільними телефонами на 15-75 % у діапазоні 15-200 Мгц, що приводить до думки про дієвість пристрою. Дієвість пристрою перевірялося виключно по реакції людського тіла на наявність впливу електромагнітних випромінювань. Виробники стверджують, що ці експерименти повторити неможливо, і вони не несуть відповідальності за перевірку, виконану іншим способом. Але маленький за розмірами виріб не зможе екранувати випромінювання мобільних телефонів, які працюють в діапазоні 900-1800 Мгц. Розміри пристрою для надійного екранування повинні бути в межах від 37,5 см до 16,6 см, що відповідають частоті 900-1800 Мгц. Найбільший розмір виробу "Safety Butterfly" – 2,5 см і радіохвиля такий виріб просто огинатимуть. Це привело до того, що такі пристрої не набули широкого поширення.

У Великій Британії в грудні 2000 року з'явився пристрій, який, на думку виробника - компанії Calgon Carbon, дозволяє істотно зменшити вплив випромінювань мобільного телефону на мозок користувача, поглинаючи 99% мікрохвиль, які впливають на нього. Цей пристрій є насадкою на антену мобільного телефону. Насадка виконана з вуглецевого матеріалу і називається WaveZorb. Принцип дії виробу WaveZorb був запозичений конструкторами Calgon Carbon з військових розробок. Ніде не повідомлялося, що це за матеріал. Залишається лише здогадуватися, як працює ця насадка, яка, на думку розробників, робить користування мобільним телефоном практично безпечним. Також невідомо чи пригнічується при її використовуванні сигнал, який передають, що може привести до зменшення терміну дії джерел живлення мобільного телефону унаслідок збільшення величини струму, який споживається телефоном. Такі пристрої не набули широкого поширення зважаючи на згадані причини.

Відомим пристроєм поглинаючого типу є пристрій біологічної безпеки «ДАР», розроблений в Росії. Воно є автогенератором СВЧ (надвисоких частот), який генерує сигнали в протифазі зовнішньому випромінюванню, в зв'язку, з чим сумарне випромінювання наближається до нуля. Відповідно до інформації, даної розробниками, пристрій ДАР працює як фільтр в діапазоні СВЧ.

Але розробники не врахували, що мобільні телефони працюють в діапазоні 900-1800 МГЦ, а не в діапазоні 30-300Ггц. У других, створення пристроїв інтерференційного типу є складною науковою і практичною задачею, тобто створення пристрою з подібним компенсаційним ефектом для мобільних телефонів, хоча теоретично і можливо, але практично неприйнятно через високу вартість таких пристроїв.

Приймаючи до уваги вищенаведене, стає ясно, що пристрої поглинаючого типу є малоефективними або зовсім не мають захисних властивостей.

Відомо, що ступінь шкоди від всіляких негативних впливів, у тому числі і електромагнітних, залежить від величини впливи і ступені збереження власних захисних властивостей організму.

Тому, на підставі вище висловленого, реальним засобом для захисту людини від негативного впливу на нього електромагнітного випромінювання мобільних телефонів є пристрої гармонізуючого типу. Принцип дії таких пристроїв базується не на спробі подавити чинник негативного впливу, а на створенні умов, при яких згаданий чинник взагалі не виникає.

Необхідно підкреслити, що наукова термінологія в цій сфері вже міцна, але учені продовжують знаходити випромінювання "нефізичного характеру".

Наприклад, при виконанні фізичних експериментів вчені - дослідники Інституту фізики НАН України дистанційних біоенергетичних впливів знайшли і виділили у випромінюванні оптичного квантового генератора (лазера), окрім електромагнітного випромінювання, і деяке випромінювання "нефізичного характеру”. Це випромінювання умовно назвали "пси-квантовим випромінюванням". Виявилося, що це випромінювання має великий біоенергетичний вплив. Наприклад, виявилося, що ця "нефізична" компонента має істотний вплив на життєдіяльність біологічних структур різного рівня, від стимулюючого до патогенного. Вона без істотного послаблення проходить крізь матеріали, "непрозорі" для електромагнітних хвиль. Але саме вражаюче те, що "пси-квантове випромінювання" відображається скляним металізованим дзеркалом при падінні з боку скла і не відображається металевими поверхнями.