Смекни!
smekni.com

Населення в надзвичайних ситуаціях воєнного та мирного часу 3 (стр. 2 из 4)

Кожний громадянин відповідає за дотримання режимних заходів у зоні карантину; контроль над їхнім дотриманням здійснюється службою охорони суспільного порядку.

У тому випадку, коли установлений вид збудника не відноситься до групи особо небезпечних, введений карантин заміняється обсервацією, що передбачає медичне спостереження за осередком зараження І проведення необхідних лікувально-профілактичних заходів. Ізоляційно-обмежувальні заходи при обсервації менш суворі, ніж при карантині.

Обсервація - система ізоляційно-обмежувальних заходів, спрямованих на обмеження в'їзду, виїзду і спілкування людей на території, оголошеної небезпечною, посилення медичного спостереження, попередження поширення і ліквідації інфекцій, що не відносяться до групи особо небезпечних, а також у районах, що безпосередньо стикаються з межею карантинної зони.

Введення і зняття карантину й обсервації робиться за вказівкою місцевих органів влади.

Основні заходи, проведені на території, яка оголошена зоною карантину н обсервації:

Проведення екстреної профілактики населення антибіотиками (захисні щеплення), а після встановлення характеру захворювання і його збудника - специфічної профілактики.

Раннє виявлення хворих, у яких передбачається дане захворювання, ізоляція, госпіталізація і лікування захворілих.

Доставка хворим і підданим карантину води, харчування і товарів першої необхідності.

Дезінфекція території, споруджень, майна. поховання загиблих.

Встановлення на підприємствах, транспорті, торгівлі режиму роботи, що виключає можливість поширення інфекції.

Профілактичні заходи, спрямовані на запобігання епізоотій і епіфітотій.

Дератизація. дезинсекція, біологічна, хімічна і механічна боротьба із шкідниками сільського і лісового господарства.

Дії в умовах бактеріологічного зараження.

У випадку зараження місцевості біологічними засобами, спалахів гострозаразних інфекційних захворювань, можуть бути введені карантин і обсервація. Про введення карантину й обсервації штаб ЦО повідомляє через засоби масової інформації.

При перших же ознаках захворювання необхідно викликати лікаря й ізолювати хворою. У залежності від характеру інфекційної хвороби і конкретної обстановки хворий може бути госпіталізований або залишений удома для лікування. При лікуванні вдома хворому виділяється окрема кімната або його ліжко відгороджується ширмою. Лікування за хворим доручається одній людині, що при лікуванні за ним користується індивідуальними засобами захисту. Для хворого виділяється окремий посуд, що систематично дезінфікується.

Населення, що знаходиться в осередку біологічного зараження, зобов'язане с грою дотримуватись усих вимог медичної служби ІДО.

Спілкування людей між собою обмежується. Заняття в навчальних закладах і робота деяких заснувань і підприємств припиняється за вказівкою штабу ГО. Користування суспільним транспортом обмежується, торгівля на ринках забороняється.

Особливо строго повинні дотримуватися правил особистої гігієни, санітарного стана житла і прилягаючої до нього території. Необхідно обробляти дезінфікуючими розчинами бильця східців і дверні ручки, ретельно вбирати місця загального користування, вести боротьбу з мухами, і гризунами.

Виходячи з помешкання користуватися індивідуальними засобами захисту органів дихання і шкіри. Перед входом у помешкання знімати взуття і верхній одяг, залишиш їх із зовнішньої сторони до опрацювання дезінфікуючим складом.

В'їзд і виїзд транспорту дозволяється тільки після знезаражування території, будинків, споруджень.

Забороняється використовувати воду з неперевірених джерел. Не можна пити сиру воду і не кип'ячене молоко. Продукти вживати тільки після термічною опрацювання, берегти в герметичному посуді (поліетиленових пакетах) і в холодильнику. Хліб обпалювати на вогні або прожарювати в духовці.

Виходячи з району карантину, всі особи обов'язково проходять екстрену профілактику і повну санітарну обробку з дезінфекцією білизни, одягу, взуття й індивідуальних засобів захисту.

Дезинфекція на зараженій території проводиться в такій послідовності: спочатку дезінфікуються транспорт, зовнішні поверхні будинків і споруджень, після чого дезінфікуються внутрішні помешкання.

Санітарне опрацювання людей. Дезактивація, дезінфекція, дегазація.

Для видалення радіоактивних речовин із зараженої (забрудненої) поверхні, знезаражування і видалення ОР і бактеріальних засобів проводяться санітарне опрацювання людей, дезактивація, дегазація, дезінфекція одягу, взуття, засобів індивідуального захисту і взуття.

Санітарне опрацювання людей.

Санітарне опрацювання - це видалення радіоактивних речовин, знешкодження і видалення ОР, хвороботворних мікробів із шкірного покриву, а також засобів індивідуального захисту, одягу, взуття. Воно може бути частковим або повним.

Часткове санітарне опрацювання при зараженні радіоактивними речовинами проводиться (по можливості) безпосередньо в зоні радіоактивного зараження або після виходу з неї. Для цього варто стати спиною проти вітру, зняти верхній одяг і витрусити його. Потім розвісити одяг і ретельно вичистити або вибити його. Взуття обмити водою або протерти мокрою ганчіркою. Обмити чистою водою відкриті ділянки рук і шиї. лицьову частину протигаза, зняти протигаз, ретельно вимити обличчя, прополоскати рот. ніс і горло. Якщо води мало, відкриті шкірні покриви і лицьову частину протигаза обтерти вологими тампонами. Взимку одяг і взуття можна обтерти чистим снігом.

Часткове санітарне опрацювання при зараженні капельножидкими ОР або СДОР проводять негайно. Для цього, не знімаючи протигаза. оброблюють ділянки шкіри, на які потрапило ОР. заражені місця одягу, лицьову частину протигаза розчином з індивідуального протихімічного пакета (ІПП-8). Якщо його немає, то знешкодити рідкі ОР можна побутовими хімічними засобами. Так для опрацювання шкіри можна завчасно приготувати 1 л 3% перекису водню і 30 р їдкого натра, що змішують безпосередньо перед використанням. Їдкий натр можна замінити силікатним клеєм (150 р клею на 1л 3% перекису водню). Спосіб застосування розтинів такий же. як і рідини протихімічного пакета. При використанні сухого їдкого натра необхідно стежити за тим, щоб він не потрапив в очі і на шкіру.

Для проведення часткового санітарного опрацювання при зараженні бактеріальними засобами необхідно обтерти дезинфікуючими засобами відкриті ділянки тіла, а при можливості обмити їх теплою водою з милом.

При одночасному зараженні (забрудненні) радіоактивними отруйними речовинами і бактеріальними засобами знешкоджуються в першу чергу ОР (СДОР). а потім бактеріальні засоби і радіоактивні речовини.

Повне санітарне опрацювання полягає в ретельному обмиванні всього тіла теплою водою з милом. При цьому заміняється або піддається спеціальному опрацюванню білизна, одяг, взуття. Санітарні обмивальні пункти влаштовуються на базі санітарних пропускників, душових павільйонів або в наметах безпосередньо на місцевості. У теплий час року повне санітарне опрацювання можна проводити в незаражених проточних водоймах.

Дезактивація, дегазація, дезінфекція

У результаті дій (перебування) на зараженої (забрудненої) місцевості одяг, взуття. засоби захисту, зброя, техніка можуть бути заражені радіоактивними, що отруйними речовинами (СДОР) і бактеріальними засобами. Для їхнього знезаражування і запобігання поразки людей проводять дезактивацію. дегазацію і дезінфекцію, що можуть бути частковими і повними.

Дезактивація - видалення радіоактивних речовин із зараженої поверхні. Для дезактивації одягу, взуття і засобів захисту їх і витрушують, обмивають або протирають (прогумовані і шкіряні вироби) водяним розчином миючих засобів або водою, одяг прають із застосуванням речовин, що дезактивують.

Часткова дезактивація техніки проводиться з метою зниження ступеня її зараженості. Повна дезактивація техніки міститься у видаленні радіоактивних речовин із усієї поверхні шляхом змивання їх розчинами, що дезактивують, водою з одночасним опрацюванням зараженої поверхні щітками. Вона проводиться на пунктах спеціальною опрацювання (ПуСО) формуваннями ЦО.

Для дезактивації застосовуються спеціальні розчини, що дезактивують, водяні розчини пральних порошків і інших миючих засобів, а також звичайна вода і розчинники (бензин, газ. дизельне паливо).

Дегазація - видалення або хімічна руйнація (знешкодження) отруйних речовин (СДОР). Дегазація одягу, взуття, засобів індивідуального захисту здійснюється кип'ятінням, опрацюванням паро аміачною сумішшю (у спеціальних пристроях), пранням і провітрюванням (природна дегазація).

При частковій дегазації техніки оброблюються тільки ті частини, з якими стикаються люди. Повна дегазація перебуває в повному знешкодженні або видаленні ОР (СДОР) з усієї поверхні оброблюваного об'єкта. Вона також проводиться на ПуСО.

Для дегазації застосовують спеціальні розчини. Можна використовувати місцеві матеріали: промислові відходи лужного характеру, розчин аміаку, їдкий натр, розчинники (бензин, газ, дизельне паливо).

Дезінфекція - знищення бактеріальних засобів і хімічна руйнація токсинів. Дезінфекція одягу, взуття і засобів індивідуального захисту здійснюється опрацюванням їх пароповітряною сумішшю, кип'ятінням, замочуванням у дезинфікуючих розчинах (або протиранням ними), пранням.

Повна дезінфекція зброї, техніки проводиться на ПуСО такими ж способами, що і дегазація, але з використанням дезінфікуючих розчинів: фенолу, крезолу, лізолу й ін.