Смекни!
smekni.com

Розробка та впровадження системи управління охороною праці на підприємстві (стр. 4 из 5)

3. Організація роботи з функціонування системи управління охороною праці на підприємстві

1. Система управління охороною праці (СУОП) на підприємстві — це сукупність взаємопов’язаних правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і управлінських рішень, спрямованих на запобігання аваріям, нещасним випадкам, професійним захворюванням, а також засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

2. СУОП фактично є цільовою підсистемою загальної системи управління підприємством.

3. Об’єктом управління охороною праці є умови і стан охорони праці на всіх робочих місцях підприємства.

4. Метою впровадження СУОП є безпечні і нешкідливі умови праці для працівників на всіх виробничих процесах. При цьому повинно забезпечуватись не тільки своєчасне усунення будь-яких порушень нормативних актів з охорони праці, але й попередження можливості їх виникнення.

5. Основними принципами функціонування СУОП є:

· пріоритет життя і здоров’я працівників підприємства над результатами виробничої діяльності;

· єдиноначальність і повна відповідальність роботодавця за створення безпечних і нешкідливих умов праці;

· відповідальність заходів і засобів з охорони праці рівню потенційної небезпеки виробничих об’єктів і фактичному стану умов праці на робочих місцях;

· економічна зацікавленість роботодавця і працівників у поліпшенні умов і безпеки праці.

6. Управління охороною праці на підприємстві здійснюють:

¨ на підприємстві в цілому – роботодавець;

¨ в структурному підрозділі – керівник структурного підрозділу;

¨ на робочому місці – безпосередній керівник робіт.

Роботодавець повинен визначити і внести в посадові інструкції обов’язки з питань охорони праці для всіх своїх заступників, начальників відділів і служб, які йому підпорядковані безпосередньо.

7. Для проведення організаційно-методичної роботи з управління охороною праці та координації діяльності всіх структурних підрозділів щодо забезпечення на робочих місцях в кожному структурному підрозділі умов праці відповідно до нормативно-правових актів, забезпечення додержання законодавства щодо прав працівників створюється служба охорони праці.

8. На кожному рівні організаційної структури підприємства виконується управління охороною праці з використанням типових елементів управління: планування, організація, оперативне керівництво, координація, контроль, облік, аналіз, стимулювання.

9. Нормативною основою СУОП є: Конституція України, Закони України “Про охорону праці”, “Про загальнообов’язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Кодекс законів України про працю, законодавчі акти Верховної Ради України, укази і розпорядження Президента України, постанови, розпорядження Кабінету Міністрів України, накази спеціально уповноваженого центральним органом виконавчої влади з питань нагляду за охороною праці; а інформаційною основою: матеріали статистичної звітності, колективний договір і угода з охорони праці, приписи і матеріали перевірки наглядових органів, матеріали розслідування нещасних випадків і професійних захворювань.

10. Система управління охороною праці передбачає опрацювання і затвердження роботодавцем окремих нормативних документів: положень та інструкцій з питань охорони праці, які є обов’язковими для виконання на підприємстві.

11. На кожному рівні управління охороною праці вирішуються такі основні завдання:

· навчання безпечним методам праці;

· забезпечення безпеки устаткування і виробничих процесів;

· забезпечення належного утримання будівель і споруд;

· доведення санітарно-гігієнічних умов праці до вимог нормативних актів;

· забезпечення працівників засобами індивідуального і колективного захисту;

· оптимізація режимів праці і відпочинку;

· організація лікувально-профілактичного обслуговування працівників;

· профвідбір за окремими спеціальностями.

12. Для вирішення цих завдань необхідно:

¨ встановити єдиний порядок з планування, організації і контролю з охорони праці (умови праці, безпека праці, за дотриманням технологічних норм, правил експлуатації машин, механізмів, засобів виробництва, використання ЗІЗ);

¨ організувати збирання інформації про фактичний стан охорони праці;

¨ інформування працівників підприємства про стан умов праці, причини і наслідки аварій і нещасних випадків на робочих місцях, про результати профілактими роботи;

¨ використання економічних методів для підвищення зацікавленості працівників у впровадженні у виробництво безпечної техніки, технології, в дотриманні вимог правил, норм та інструкцій з охорони праці;

¨ вжиття заходів впливу, спрямованих на підвищення персональної відповідальності керівників і спеціалістів за забезпечення безпеки праці, робітників – за дотриманням вимог інструкцій за спеціальностями і видами виконуваних робіт.

13. Навчання, інструктажі і перевірка знань працівників з питань охорони праці здійснюється відповідно до ДНАОП 0.00-4.12-99.

14. Пропаганда питань охорони праці включає:

· створення куточків, кабінетів охорони праці;

· проведення днів охорони праці;

· демонстрування учбових фільмів з охорони праці;

· проведення оглядів, семінарів та ін.

15. Для забезпечення безпеки працівників від дії технологічного устаткування, засобів зв’язку та оргтехніки, електротехнічних і вентиляційних установок, систем тепло-, водо- і газопостачання, будівельної техніки, транспортних засобів, підйомних машин і механізмів, що застосовуються або вводяться в експлуатацію, здійснюють:

¨ призначення осіб, відповідальних за утримання цього устаткування в безпечному стані;

¨ попередній (вхідний) контроль устаткування на відповідність вимогам норм і правил з охорони праці, на наявність сертифікатів відповідності;

¨ вивчення проектної і технічної документації та визначення заходів безпечної експлуатації устаткування у відповідних інструкціях;

¨ установлення порядку введення в експлуатацію нового устаткування або такого, що пройшло ремонт після відпрацювання амортизаційного терміну;

¨ своєчасне навчання персоналу, який обслуговує, використовує устаткування;

¨ організацію своєчасного проведення ремонтів і випробувань згідно з установленими нормативами.

16. Для устаткування підвищеної небезпеки встановлюється порядок введення в експлуатацію, організації нагляду, підтримки у справному і безпечному стані.

Виробниче устаткування і транспортні засоби, що вводяться в експлуатацію після реконструкції, повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

17. Безпека виробничого процесу забезпечується при проектуванні, технічному переоснащенні, шляхом ціляспрямованної зміни технології робіт.

Проекти на будівництво, реконструкцію в розділі “Охорона праці” повинні мати вимоги безпеки виробничих процесів і передбачати усунення безпосереднього контакту з НВФ, ШВФ (небезпечний виробничий фактор, шкідливий виробничий фактор).

18. Безпека виробничого процесу забезпечується:

· вибором технологічних процесів;

· вибором виробничих площ і об’ємів виробничих приміщень;

· вибором матеріалів, способом їх зберігання та транспортування;

· вибором і розміщенням виробничого устаткування;

· навчання персоналу;

· застосуванням ЗІЗ і ЗКЗ (ЗІЗ – засоби індивідуального захисту, ЗКЗ – засоби колективного захисту);

· включенням вимог охорони праці в інструкції з експлуатації або в технологічні карти.

19. Виробничі споруди, будівлі, інженерні мережі, що вводяться в експлуатацію після будівництва або реконструкції, повинні відповідати вимогам відповідних актів з охорони праці.

Проектна документація на будівництво та реконструкцію будівель і споруд повинна проходити експертизу на відповідність її вимогам нормативних актів з охорони праці та пожежної безпеки (ДНАОП 0.00-4.20-94).

20. Безпечна експлуатація будівель, споруд, інженерних мереж забезпечується:

¨ призначенням осіб, відповідальних за їх експлуатацію;

¨ встановленням спостереження за їх технічним станом;

¨ призначенням осіб, відповідальних за утриманням їх у справному і безпечному стані;

¨ організацією періодичного обстеження і планово-попереджувального ремонту.

Об’єктами підвищеної небезпеки є: посудини, що працюють під тиском; підйомні споруди; компресори; трубопроводи під тиском; теплоенергетичні установки; електрообладнання й електроустановки; об’єкти газового господарства; електроінструмент; рухомий транспорт; об’єкти з вибухонебезпечними зонами тощо.

Робота з об’єктами підвищеної небезпеки охоплює:

· планування робіт з безпечної експлуатації цих об’єктів, їх своєчасного ремонту та випробування;

· призначення, навчання і атестування персоналу, який відповідальний за безпечний стан і експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки;

· призначення, навчання і атестування виробничого персоналу, який обслуговує такі об’єкти і обладнання;

· розробка відповідних інструкцій;

· контроль за станом об’єктів підвищеної небезпеки.