Смекни!
smekni.com

Засоби індивідуального захисту для працівників АПК (стр. 3 из 4)

5. засоби захисту рук

Засоби захисту рук (рукавиці, рукавички, напальчники) призначені для захисту від дії небезпечних і шкідливих чинників. Для виготовлення рукавиць використовують бавовняні, вовняні та льняні тканини, шкіряний спилок, штучну шкіру. Рукавички та напальчники виготовляють з гуми на основі каучуку або з натуральних і синтетичних латексів. Рукавиці рекомендують використовувати, вклавши до них будь-які види трикотажних рукавичок.

Рукавички діелектричні гумові призначені для захисту від ураження постійним та змінним електричним струмом напругою вище 1000 В (для використання в температурному інтервалі від -40 до +40 0С). Вони забезпечують максимальний струм витікання не більше 9 мА.

Рукавиці робочі (суконні) рекомендовано для захисту рук від загальновиробничого бруду та механічного пошкодження (для зварювальників, працівників гарячих цехів від іскор та бризок розплавленого металу). Виготовлені з вогнетривким просякненням або з брезентовим надолонником з вогнетривким просякненням.

Рукавиці робочі (бавовняні) рекомендовано для захисту рук від бруду та механічного пошкодження. Їх виготовляють з подвійним бавовняним надолонником або брезентовим надолонником для підвищення захисної дії виробу.

Рукавиці робочі (брезентові) рекомендовано для захисту рук від загальновиробничого бруду та механічного пошкодження (для зварювальників, працівників гарячих цехів від іскор та бризок розплавленого металу). Вони виготовлені з надщільного брезенту з водотривким або вогнетривким просякненням, з одинарним або подвійним надолонником для посилення захисної дії та збільшення терміну експлуатації виробу.

Рукавички шкіряні зварювальника з крагами рекомендовані для захисту рук працівників від іскор та бризок розплавленого металу, загальновиробничого бруду та механічного пошкодження. Їх виготовляють з суцільних шматків якісної шкіри (спилка), а м’яка підкладка гарантує комфорт під час виконання робіт.


6. засоби захисту голови

індивідуальний захист сільськогосподарський ізолювальний костюм

Основними засобами індивідуального захисту голови від ушкодження є шоломи. Вони призначені для захисту голови від механічного ушкодження, електричного струму, агресивних рідин, води тощо. Шоломи виготовляють із різних матеріалів: поліетилену, текстоліту, полікарбонату, вініпласту, склопластику та ін.

На виробництвах з хімічними агресивними продуктами використовують вінілопластикові шоломи. Зварювальники та працівники деяких інших професій використовують шоломи з термотривких матеріалів. Шоломи використовують і для закріплення на них інших засобів індивідуального захисту: протишумових засобів, щитків для зварювальників, прозорих екранів для захисту очей та обличчя. Шоломи з утеплювальним підшоломником використовують у холодну пору року.

Нормами охорони праці, крім захисних шоломів для захисту голови, передбачено використання косинок і кепок (при виконанні робіт на обертових механізмах) та інших головних уборів.

Шолом складається з корпуса, який має вентиляційні отвори підшоломного проміжку, підборідного ременя, внутрішнього поліетиленового каркасу з амортизатором, що регулюється залежно від розміру голови. Шоломи витримують удар енергією 80 Дж.

7. засоби захисту очей

Захисні окуляри захищають очі від дії: твердих частинок, пилу, бризок рідини і розплавленого металу, їдких газів, ультрафіолетового, інфрачервоного, радіо- та лазерного проміння, сліпучої яскравості. Існують окуляри прилеглі (відкриті та закриті), а також неприлеглі (захисний лорнет, козиркові та насадні окуляри).

Окуляри захисні 02–76–У (02–76–У1) призначені для захисту від дії твердих частинок з кінетичною енергією не більше 0,6 Дж. Складаються із пластмасової оправи з двома бічними відкидними щитками, безбарвними загартованими силікатними скельцями для захисту очей від стружки, дрібних частинок твердих і дрібних осколків, бризок хімічно неагресивних рідин під час проведення робіт на металорізальних, деревооброблювальних верстатах, у складальному і заготівельному виробництвах та ін.

Під час електрозварювальних робіт на відкритих майданчиках за сліпучої яскравості видимого інфрачервоного проміння і допоміжних роботах під час електрозварювання в цехах використовують окуляри захисні 02–76–В.

Якщо в окулярах захисних ДО-2 встановлено скельця марки ТС-1 щільністю В1-В2, то ці окуляри призначено для захисту очей від сліпучої яскравості видимого та інфрачервоного випромінювання та одночасно від дії твердих часток, під час електрозварювальних робіт. При використанні скла марки ТС-2 щільністю Г1-Г3 окуляри використовують для захисту очей під час газозварювальних робіт.

8. Засоби захисту обличчя

Для захисту обличчя працівників від дії твердих часток, бризок рідини і розплавленого металу, іскор, ультрафіолетового та інфрачервоного проміння, сліпучої яскравості світла, використовують лицеві захисні щитки.

Залежно від призначення захисні щитки поділяють на групи:

· щитки для захисту від ударів твердих часток;

· щитки для захисту від випромінювання;

· щитки для захисту від бризок розплавленого металу, розведених кислот, лугів, розчинів солей.

Щитки захисні лицеві залежно від конструктивного виконання поділяють на такі основні типи:

· щитки з наголовним кріпленням, які під час експлуатації кріпляться на голові;

· щитки з кріпленням на шоломі;

· щитки з ручкою, які під час роботи утримують рукою;

· щитки універсальні, укомплектовані наголовним кріпленням і ручкою.

Щитки зварювальника (НН-С-У1, КН-С-405 У1, РН-С-701 У1) мають захисний екран з фібри чи технічного електрокартону. Укомплектовані світлофільтрами 52х102 № 3-7 згідно з ОСТ 21-6-87.

Для захисту обличчя від твердих часток, бризок рідини, пилу, іскор призначені щитки захисні НБТ-1 та КБТ-1. Захисний екран у них виготовлено з протиударного органічного скла з козирком. Якщо ж в обличчя під час роботи можуть потрапити бризки хімічно-агресивних рідин, то застосовують екрани з хімічно тривкого органічного скла (щиток захисний НБХ-1).

9. засоби захисту органів слуху

Засоби індивідуального захисту органів слуху попереджають розлади не тільки слухового аналізатора, але й нервової системи. Тому головне призначення ЗІЗ органів слуху — це перекриття найчутливішого каналу — вуха людини. Послаблення звуків, що діють на слухову мембрану зовнішнього вуха, зменшує коливання чутливих елементів внутрішнього вуха.

Засоби захисту органів слуху поділяють на групи:

· протишумові навушники;

· протишумові вкладні;

· протишумові шоломи.

Протишумові навушники ПШН-Б складаються з еластичного наголовка і навушників. Призначені для захисту органів слуху від дії середньо- та високочастотного шуму з рівнем до 115 дБА. Корпус протишумів виготовлено з полістиролу. Ущільнювальні прокладки виконано з поролону та пластифікованої плівки ПХВ. Зусилля притискання регулюється згинанням і розгинанням наголовника, виготовленого з пружної стальної стрічки.

Характеристику навушників щодо зниження рівнів шуму наведено у табл. 5.

5. Технічна характеристика протишумових навушників

Середньогеометричні частоти октавних смуг, Гц 125 250 500 1000 2000 4000 8000
Ефективність (середнє послаблення шуму), дБ 5 10 15 22 28 30 32

Протишумові вкладні „Беруши СТ-1” призначені для індивідуального захисту органів слуху від виробничих шумів. Конструкційно — це квадрати з двошарового волокнистого матеріалу типу ФП (ФПП-15-1,5; РФМ-1,7), обмежені з двох сторін марлевими прокладками, які безпосередньо перед використанням видаляються. Вкладні є виробами одноразового користування.

Характеристику вкладнів „Беруши СТ-1” щодо зниження рівнів шуму наведено у табл. 6.

6. Технічна характеристика вкладнів „Беруши СТ-1”

Показник Значення показника, дБ, у октавних смугах з середньогеометричними частотами, Гц Інтегральна величина акустичної ефектив-ності, дБА
125 250 500 1000 2000 4000 8000
Звукове послаблення, дБ 16±3 16±2 14±4 16±3 23±4 29±3 34±4 16

10. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ВІД ПАДІННЯ З ВИСОТИ