Смекни!
smekni.com

Заповідна мережа Рівненщини (стр. 2 из 3)

„Сира Погоня” – одне з найбільших в Україні урочищ болотного масиву Кремінне, його верхова ділянка, що лежить в уловові між річками Льва та Свига. Площа – понад 13000га. Сухі соснові бори на піщаних дюнах із сірими подушками лишайників, берізки, подекуди – дубки. Підлісок: крушина, лохина, багно. Зрідка зустрічається дендрон жовтий.

Між горбами червоніє журавлина звичайна і журавлина дрібноплода, яка занесена до Червоної книги разом з швейцарією болотною. В основному „Сира Погоня” – болото верхове і оліготрофне. В Сирій Погоні найповніше представлений основний характер торфових боліт українського Полісся в процесі їх розвитку від євтрофної до оліготрофної стадії. За наявністю рослинних асоціацій „Сира Погоня” близька до Прибалтики.

Сомино” розташоване у Сарненському районі, поблизу Клесова. Площа – 6483 га. До складу відділення входять озеро Сомино (68 га.) та прилеглий до нього болотний масив. Майже на всій площі болото переходове, але є і верховні ділянки, яких на Україні дуже мало. На майже суцільному сфагновому килимі домінує осока пухнастоплода, а над нею височіють пагони очерету. На неземних зниженнях – ринхопола біла, пухівка. Поміж осок ростуть невеликі верби лапландська та розмаринолиста – це льодовикові релікти. На пагорбах червоніє журавлина, серед якої біліють квіти Андромеди. На Сомино ботаніками була знайдена одне з найбільш рідкісних орхідей – хамарбію болотну. Разом з вербою чорничною, Швейцарією болотною, росичкою середньою та ситником бульбастим вона занесена до Червоної книги України.

Найкрасивішим куточком відділення є озеро Сомино. Майже 60 га займає його водна площа. Вода чиста, прозора, місцями зустрічаються латаття сніжно біле, глечики жовті. З усіх боків озеро оточують заболочені ліси – вільшанки, березняки. Тут водяться бобри. Гідрологічний комплекс озера відіграє велику роль, він регулює рівень ґрунтових вод прилеглих територій. Це одне з небагатьох типових мезотрофних боліт західного Полісся, що збереглися в природному стані.

„Білоозерське” розташоване у Володимирецькому районі на площі близько 9 тис. га. Центральне місце відділення займає карстове озеро Біле, яке має площу 453 га. Воно найбільше в області – в окремих місцях досягає 26,3 м глибини. Тут унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся.

Основу відділення становлять низинні болота і заболочені ділянки лісу, які багаті рідкісними рослинами. Серед них – осокові угрупування. Масив багатий на ягідники журавлини, чорниці, брусниці, буяхів та інших. У болотному масиві Коза-Березина представлені майже усі основні рослини, рослинні угрупування боліт України. Тут 7 видів осок, 5 видів верби.

В озері водяться лящ, окунь, лин, вугор, карась, щука та інші. Тут гніздяться багато водоплавних птиць.

2.2 Регіональний ландшафтний парк – „Прип’ять-Стохід”

Парк утворений в 1995 році, розташований у північно-західній частині Зарічненського району Рівненської області і північно-східній частині Любешівського району Волинської області. Територія представляє один з най унікальніших природних комплексів як в Україні, так і у східній Європі. Це типовий болотяний та лісовий регіон, де зростає понад 550 видів вищих рослин та зустрічається близько 220 видів хребетних тварин.

Чудові краєвиди відкриваються поблизу озер Нобель, Люб’язь, Скорінь та інші. Неповторні ландшафти утворились в здовж річок Прип’ять та Стохід. Характерною особливістю цих річок є наявність великої кількості рукавів, русел, затоків, стариць, серед яких безліч заболочених та піщаних островів.

Серед представників рослинного і тваринного світу багато видів занесених до Червоної книги України та до Європейського Червоного списку. Серед боліт, лук, заболочених лісних масивів, островів на гніздуванні зустрічаються – бугай великий, чапля сіра, крижень, попелюх, лунь очеретяний, курочка мала, курочка водяна, лиска, чайка, коловородник звичайний, крячок чорний і білокрилий, очеретянка велика, мартин малий, пісочник великий, плиска жовтоголова та багато інших птахів, серед яких велика кількість „червонокнижних”. Навесні вражає видовище щорічних міграцій птахів. Із 159 тис. мігрантів найчисельнішими є кулики, журавлі сірі та інші, які то більшими то меншими зграями летять вздовж річок.

У перспективі планується надання регіональному ландшафтному парку статус національного природного.

2.3 Надслучанський регіональний ландшафтний парк

Надслучанський регіональний ландшафтний парк є природоохоронною рекреаційною установою місцевого значення, що створений з метою збереження в природному стані типових та унікальних природних комплексів та історико-культурних пам’яток Надслуччя, а також для збереження умов організованого відпочинку. Найбільше для його створення доклали зусиль доктор біологічних наук, професор Тетяна Леонідіївна Андрієнко-Маланюк, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Юрій Миколайович Грищенко та кандидат біологічних наук Олена Іванівна Прядко. Під їх керівництвом та при безпосередній участі Були проведені тривалі наукові дослідження Надслучанського РЛП. Надслучанський регіональний ландшафтний парк ніколи б не існував без постійної всебічної підтримки та допомоги Березнівської райдержадміністрації, Березнівської районної ради, Державного управління екології та природних ресурсів в Рівненській області та Сосновського держлісгоспу.

Загальна площа Надслучанського регіонального ландшафтного парку складає 17240 га. Він розташований на берегах річки Случ та її приток на території, що давно слугувала для відпочинку.

В цілому у Надслучанському РЛП переважають соснові та сосново-дубові ліси, звичайно з домішкою берези, яка не рідко в дерево стані співдомінує з сосною. В трав’яному покриві в них домінують чорниці та зелені мохи, хоча і зустрічаються орлякові та інші ліси. На підвищених сухих місцях сформувались соснові ліси зеленомохові, які дуже гарні для прогулянок, але разом з тим вони страждають від цього. Внаслідок витоптування зелені мохи дуже швидко гинуть, при цьому утворюються голі піски, які легко руйнуються.

Тут наявні декілька рідкісних видів занесений до Червоної книги України плаун колючий. Найбільш рідкісними видами соснових лісів є північна орхідея – гудаєва повзуча. Дуже часто на піщаних ґрунтах зустрічається смілка литовська, рідкісний в Україні вид.

Порівняно невеликі площі на території парку займають болота різних розмірів та типів. Тут виростають рідкісні та реліктові види – верба чорнична і суничник бульбастий, росички середньої занесені до Червоної книги України, регіональні рідкісні види – пухирники середній та звичайний, росички круглолисті, а по краях болотних ділянок на лучних стиках – півники сибірські, малий комонник зігнутий.

2.4 Дермано-Мостівський регіональний ландшафтний парк

У зв’язку з розташуванням парку на межі Волинського лісового плато, Малого Полісся та Кременецьких гір територія його відзначається значним ландшафтом і біологічним різноманіттям. Тут переважає лісова рослинність (майже 45% площі парку), поширені болота (1,77%), заболочені луки, а також торф’янисті луки, які утворились на місці осушених боліт. Лісова рослинність представлена листяними, мішаними та хвойними лісами. Переважають широколистяні ліси – дубові, грабово-дубові, грабові та березо-грабові ліси, а також мішані дубово-соснові та чисті соснові ліси.

Тут можна спостерігати 146 видів птахів, з яких 112 гніздяться (з них 26 осілих).

Із ссавців трапляються заєць-русак, білка звичайна, ондатра, лисиця звичайна, куниця кам’яна і лісова, тхір чорний, ласка, кабан дикий, козуля.

2.5 Рещуцько-Олексіївський регіональний ландшафтний парк

Понад 78% території складають ліси – сосново-дубові, дубові, дубово-грабові, липово-дубові та березові.

У парку наявні види фауни лісових та лучно-болотних біотопів. Серед представників природної мисливсько-промисливої фауни домінують хутрові: кріт звичайний, вовк, рись, лисиця звичайна, видра, білка звичайна, бобер річковий. З тварин занесених до Червоної книги України, на території парку є: пугач, лелека чорний, тхір степовий, горностай. З рослин – цибуля ведмежа, гніздівка звичайна, лілія лісова та інші.

2.6 Регіональний ландшафтний парк „Погориння”

У парку переважають ліси (66,53% парку). В основному це широколисті ліси – бубово-грабові та грабові, серед яких трапляються ділянки дубових лісів. На дворовій тарасі р. Горинь на дещо підвищеній частині масиву сформувались соснові, ліщинові та грабова-соснові ліси рідко травні. В лісовому масиві зустрічаються види, занесені до Червоної книги України, – гніздівка звичайна, лілія лісова, курочки морозникоподібна та темно-червона.

3. Охорона заповідного краю

Для охорони високопродуктивних і лісових насаджень та лісів, де виявлено місце знаходження рідкісних і лікарських рослин, на Рівненщині створено 50 заповідних урочищ, а також заказників: Білочанський ліс у Березнівському, Ялинівський у Володимирецькому, Смизький та Любомирський у Дубнівському, Литвицький у Добровицькому, Кулинська дача та урочище Дівоча гора у Здолбунівському, Будеразький, Корнинський та Мострвський у Здолбунівському, Новостворений Рівненському, Медин у Рокитнівському, Красинський, Костянтинівський та Чебелоський у Сарненському районах.

Для охорони болотних та лісово-болотних масивів, де знайдено рідкісні рослини, а також багнатих журавлиною, створено 5 заповідних урочищ та зказники: Потки, Партизанський, Озерський, Озарінь, Милочинський, Липне, Красносільський і Вежар у Володимирецькому; Білинський, Білоський, Глинівський, Терабинський, Єльнівський, Заславський, Карпилівський і Плавський у Ронитнівському; Симтянсььке, Соломівське та Хотинщина у Червоноармійському районах.