Смекни!
smekni.com

Заповідна мережа Рівненщини (стр. 1 из 3)

План

Вступ

1. Рівненщина – заповідний край

1.1 Рівненський парк ім. Т.Г. Шевченка

1.2 Гощанський парк

1.3 Дендропарк

2. Заповідна мережа Рівненщини

2.1 Рівненський природний заповідник

2.2 Регіональний ландшафтний парк – „Прип’ять-Стохід”

2.3 Надслучанський регіональний ландшафтний парк

2.4 Дермано-Мостівський регіональний ландшафтний парк

2.5 Рещуцько-Олексіївський регіональний ландшафтний парк

2.6 Регіональний ландшафтний парк „Погориння”

3. Охорона заповідного краю

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Під час бурхливого розвитку промисловості на Україні, і не тільки, відбуваються масові вирубки лісів, забруднення територій, що призводять до змін ландшафтів, а це негативно впливає не тільки на оточуюче середовище, а й на саму ж людину. І з такими темпами ми б прийшли до того, що наступне покоління могло б бачити деякі тварини і деякі види рослин тільки на малюнках. Хоч таку ситуацію ми вже спостерігаємо доволі давно. Цьому люди завдячують створеним заповідникам та паркам де зібрані рідкісні і вимираючі рослини і тварини.

За роки незалежності заповідність в Україні збільшилась від 2,57 до 4 відсотків. І чим вища заповідність буде не тільки в окремих країнах, а й в усьому світі тим вищі сподівання будуть на збереження флори і фауни на земній кулі. Звичайно, цього що ми маємо на теперішній час мало, але кожна країна, кожний регіон, кожний заповідник чи парк має певне значення для всесвітньої заповідної мережі.

Мета моєї роботи, достовірно висвітлити заповідну мережу Рівненщини, її проблеми та значення. Сподіваюсь, мені вдасться висвітлити усі локальні особливості Рівненської області.

1. Рівненщина – заповідний край

Рівненщина належить до Західного Полісся. Природа Рівненщини – це панорама захоплюючих краєвидів, чисті спокійні ріки, чарівні озера, чудові болота. В області є 81 озеро різного походження: глибоких карстових та значно мілкіших післяльодовикових і заплавних, як правило оточених потужними болотними системами. Лише у басейні р. Горинь – 67 озер. Найбільше озеро Нобель (4,7 км2), найглибше – озеро Біле (до 26 м).

На Рівненщині є 80 видів ссавців і понад 200 видів гніздових, мігруючих, осілих та зимуючих птахів. Якщо у 1975 році в області було 69 заповідних об’єктів загальною площею 4 тис. га, то на 1.07.99 р. – 267 об’єктів площею 138 689,7 га. Заповідність в області становить 6,9%. Це один з найвищих показників в Україні. До 1999 року заповідників в області не було, хоча потреба в організацій такого заповідника назріла ще на початку 90-х років. І ось у квітні 1999 року Президентом України був підписаний Указ про організацію Рівненського заповідника, робота по створенню якого тривала майже 10 років. Заповідник створено з метою збереження. Заповідник створено з метою збереження типових та унікальних природних комплексів Українського Полісся, що мають важливе наукове, природоохоронне та естетичне значення. В області є 49 пам’яток природи загальнодержавного і місцевого значення, в тому числі 12 комплексних, 27 ботанічних, 7 гідрологічних, 1 зооологічна, 2 геологічних. Це такі відомі пам’ятки, як мальовниче первозданне Велике Почаївське озеро (58 га) серед лісового масиву, „Юзефіна Дача” (100 га) – унікальна ділянка лісу, де ростуть рідкісні вікові дуби по 500-700 років, одному дубу понад 1000 років. Тут росте сосна Веймунтова, чорна та інші. Серед пам’яток природи – мальовниче первозданне озеро Стрільське (15 га) в Сарненському районі.

Унікальна пам’ятка природи „Базальтові стовпи” в Костопільському районі – єдине місце стовпчастої будови базальтів.

1.1 Рівненський парк ім. Т.Г. Шевченка

Він займає площу 32 га, заснований наприкінці ХVIII ст., вік окремих дерев досягає 150–200 років. Тут налічується 160 видів дерев і кущів, таких, як ягідний магнолія, катальпа та інші. На початку 50-х років ХХ ст.. парк значно поширив свою територію, а в 1977–1984 роках проводилась реконструкція парку, в результаті він поповнився новими видами. Був створений каскад басейнів з фонтанами, оточені вербами.

1.2 Гощанський парк

Гощанський парк заснований в середині ХІХ ст. На порівняно невеликій території (близько 7 га). Тут збереглися 51 вид рідкісних чагарників і дерев, серед них є гінкго, дуб пірамідальний, горіх американський, каштан восьмитичинковий, береза розсіченолиста, сосна Веймунтова тощо.

заповідник ландшафтний парк охорона

1.3 Дендропарк

У дендропарку в м. Березне – на площі 29,5 га проростає понад 1100 рідкісних видів. Тут можна зустріти дерева різних зон і континентів – Північної Америки, південно-Східної Азії, Австралії тощо. Прикрашають дендропарк чудові насадження різних сортів бузку і троянд, дуже оригінальне планування, оглядовий майданчик, туристичні стежки, каскад водоспадів. Дендропарк створений силами учнів і викладачів Березнівського лісового коледжу і отримав статус державного.

Мережа об’єктів природно-заповідного фонду Рівненської області

Категорія (тип) Кількість об’єктів Площа га
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10. Природні заповідникиРегіональні ландшафтні паркиЗаказники загальнодержавного значення:в тому числі:загально зоологічніботанічніландшафтнілісовігідрологічніЗаказники місцевого значенняв тому числі:загально зоологічніботанічніландшафтнілісовігідрологічніорнітологічніентомологічнігеологічнііхтіологічніПам’ятки природного загальнодержавного значення, втому числі:комплексніботанічнізоологічнігідрологічніПам’ятки природи місцевого значенняДендрологічні паркиЗоологічні паркиПарки-пам’ятки садово-паркового мистецтва:загальнодержавного значеннямісцевого значенняДержавні заповідні урочищав тому числі:лісовіболотні 11131811298631315910184214124111211908010 47066,8216001644710012321927110299949676,1779728718,314072080,512052111,337127313255482561473306,529,511,6391213011,22182,9838,3

2. Заповідна мережа Рівненщини

2.1 Рівненський природний заповідник

Рівненський природний заповідник створений на території Володимирецького, Дубровицького, Рокитнецького та Сарницького районів і підпорядкований Державному комітету лісового господарства України.

Площа земель новоствореного заповідника (1999р.) – понад 47066 га. Рівненський природний заповідник об’єднав у собі чотири колишніх заказники Загальнодержавного значення, які стали відділеннями заповідника.

Ці заказники є неповторними за своїми умовами, рослинним і тваринним світом, ландшафтами, болотами і лісовими масивами, озерами та річками. Тут виявлено близько 700 видів судинних рослин, 320 видів наземних хребетних. З них відповідно 23 види рослин і 25 видів тварин занесено до Червоної книги України.

В рослинному покриві заповідника переважають болотна рослинність: суходільні лісові угрупування розташовуються лише на сухих грядках і островах.

Територія заповідника об’єднує значні за площею болотні масиви, які збережені у природному стані. Тут зустрічаються болота усіх типів, переважають мезотроні (перехідні) сфагнові болота. Значні площі займають заболочені соснові ліси – сфагнові, довгомохові із покривом багна болотного та лохини.

У флорі Рівненського природного заповідника рідкісні рослини дослідниками розподілені на три основні групи:

1) види, які занесені до Червоної книги України: швейцарія болотна, росичка середня, росичка англійська, лікаподіела заплавна, хамарбія болотна, куручка болотна, пельчатокорішник м’ясочервоний, шолудивник кфолівський, ситник бульбастий, верба чорнична, хемедафна чашкова, журавлина дрібноплідна, діфазіаструм Зейлера;

2) рідкісні види: осока дводомна, осока тонкокореневищна, осока торфова, верба лапландська;

3) види, мало поширені в українському Поліссі: журавлина болотна, осока багнова, лісовий вид толокнянки звичайної.

Ссавців у заповіднику визначено понад 60 видів, з них найбільша група – це гризуни (понад 20 видів). Досить розповсюдженими є бобер річковий, білка, заєць-русак, лисиця звичайна, вовк, єнотовидний собака, куниця лісова та кам’яна, ласка, свиня дика, козуля, лось. Зустрічаються і такі види, що занесені до Червоної книги України: видра річкова, рись, кіт лісовий, борсук, горностай, норка європейська та інші.

Птахи заповідника представлені понад 200 видами, з яких більше половини гніздяться. Тут найбільше зустрічається видів, які занесені до Червоної книги України – лелека чорний, журавель сірий, балабан, беркут, кроншнеп великий, орел-змієїд, орлан – білохвіст, пугач та деякі інші. З куроподібних досить часто зустрічаються тетерів, рідше – рябчик і дуже рідко глухар (Червона книга України), з голубів – горлиця, синяк. Пастушкові представлені лискою і пастушком. Серед куликів на окультурених ділянках поширена чайка, чорниш і бекас, дупель і вальдшнеп. З рептилій найбільш характерні гадюка звичайна та ящірка живородна.

„Перебродівське”. Воно розташоване у Дубровицькому і Рокитнівському районах і займає площу майже 16 тис. га. „Перебродівське” розташоване на середині межиріччя Льви та Свиги. Це найбільша заболочена територія України, яка включає великі болотні ділянки: Черемне, Кремінне та Піддубичі, які відмежовуються одна від одної смугами суходолів. Центр болота – урочище Коротод. Привертають до себе увагу великі купини осоки омської, сфагнові мохи,, флора досить одноманітна: очерет, осока, вербозілля лучне, пухирник (комахоїдна рослина). Тут зареєстровано 11 сидів сфагнових мохів.

У лісах зустрічаються рідкісні плаун-колючий та сплюснутий. Серед трав’яного покриву урвища попів лісок зустрічається орхідея-коручка широколиста, яка занесена до Червоної книги. Тут знайдено ще одну „червонокнижну” рослину – швейцарію болотну.

Є тут також рідкісні і зникаючі тварини. А саме: лелека чорний, журавель сірий, пугач, орел-змієїд, орлан-білохвіст, всього 10 видів птахів, що занесені до Червоної книги України. Є свідчення, що тут бачили і скопу – водяного орла, яких на Україні залишилось декілька пар.