Смекни!
smekni.com

Рослинний та тваринний світ України (стр. 4 из 4)

Тваринний світ Чорного та Азовського морів належить до Чорноморського округу Середземноморської під області Бореальної області. В теперішній час у Чорному морі відомо понад 2400 видів тварин, враховуючи солонувато водні. Панівна більшість видів вільноживучих тварин нащадки евритопних середземноморських виселенців, що мають північно-атлантичне походження та заселили Середземне море під час значного похолодання. Видовий склад фауни чорного та Азовського морів порівняно бідний, що пояснюється своєрідним гідрологічним режимом та низькими температурам взимку т на глибині. У Чорному морі немає представників багатьох видів, поширених у повно солоних морях. Більшість таксонів, що представлені кожний одним видом, зустрічається рідко та в основному у при босфорському районі; винятком є лише гребінник. Із Середземноморських виселенців поширеними у фауні Чорного моря є багатощетинникові кільчики, веслоногі рівноногі та десятиногі ракоподібні, риби, черевоногі та двостулкові молюски. Деякі середземноморські тварини поселившись у Чорне та Азовське моря знайшли тут особливо сприятливі умови для розвитку.

Тваринне населення Азовського моря за якісним складом (близько 400 видів). Типово морські тварини, що навіть є у Чорному морі у ньому відсутні. Порівняно багаті видами ракоподібні, а також риби. За походженням до складу фауни входять три групи тварин:

- середземноморські еврігалинні емігранти, що складають основну масу азовської фауни;

- понтокаспійські релікти;

- прісноводні еврігалинні види, зокрема напівпровідні та прохідні риби.

Тваринний світ держави вивчається в Інституті зоології та Сільськогосподарській Академії АНУ, на кафедрах університетів педагогічних інститутів.

Тваринний світ є одним із найважливіших компонентів природного середовища. Серед представників дикої фауни України є цінні види, які разом із сільськогосподарськими тваринами слугують джерелом отримання харчових продуктів, промислової, технічної, лікарської сировини. Тому корисні тварини є об’єктом масового розведення.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Флора УРСР. К., 1936-1965р.

2. Окснер А.М., Флора лишайників України. К., 1956-68р.

3. Заверуха Б.В. Дикорослі рослини-джерело вітамінів. К., !966р.

4. Кондратюк Е.Н., Івченко С.И. Смык Г.К. Дикорастущие лекарственные и плодовые растения Украины. К., 1969р.

5. Щербак Н.Н., Земноводные и пресмыкающиеся. Симферопроль, 1966г.

6. Барбарис А.І., Дубовик О.М., Стрелко Д.В. Жир олійні рослини України К.,1973р.

7. Степи. Кам’янисті відслонення. Піски. К., 1973 р.

8. Геоботанічне районування УРСР. К., 1977р.

9. Фауна України К., 1956 -1885рр.

10. Татаринов К.А. Звірі західних областей України. К., 1956р.

11. Сокур І.Т. Ссавці фауни України та їх господарське значення К.,!960 р.

12. Воїнстинський М.А.Птахи К.,1984р.

13. Природа УРСР. Тваринний світ. К.,1985р.