Смекни!
smekni.com

Облік касових операцій (стр. 1 из 10)

Міністерство освіти і науки України

Новокаховський електромеханічний технікум

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

“Облік касових операцій”

з дисципліни “Основи програмування та алгоритмічні мови”

Відділення денне

Спеціальність 5.080405

Група 5031

Розробила студентка Н.Г.Маліна

Керівник проекту Т.М.Боєва

2005

Зміст

Вступ

Технічні характеристики:

Постановка задачі

Визначення структури вхідних даних

Визначення структури вихідних даних

Вимоги до технічних засобів

Вибір мови програмування

Опис алгоритму рішення задачі

Виконання програми

Висновок

Додаток 1 Схема алгоритму програми

Додаток 2 Роздрук лістингу програми

Додаток 3 Роздрук результатів роботи програми

Список використаних джерел


1Вступ

Технічний прогрес стрімко рухається в перед, і розвиток інформаційних технологій є лише прикладом цього. Комп’ютери проникають в усі нові сфери людської діяльності, змінюючи її і визиваючи шквал оцінок – від захоплення до різкого незадоволення. Але все ж будь-яка новизна, яка допомагає людям взаємодіяти, приймається з великою цікавістю та бажанням зробити світ легшим для сприйняття – дуже багато залежить від можливості швидко сприймати ефективні рішення.

Комп’ютери, комп’ютерна техніка і технологія докорінно ввійшла в усі сфери людської діяльності. В теперішній час не тільки на підприємстві, але й в повсякденному житті людина все більш щільно співіснує з комп’ютером. Спектр його використання – усі сторони людського життя . Це відпочинок і робота, освіта і культура, економіка і фінанси, наука і промисловість. Вдосконалення комп’ютерної техніки дозволяє постійно модифікувати і вдосконалювати апаратне і програмне забезпечення комп’ютерів. Знання та вміння задіяти в комп’ютері нові досягнення в розробці програмних пакетів , комп’ютерних компонентів являється професійним обов ’язком оператора комп’ютера. В теперішній час можливо придбати комп’ютер під конкретні завдання, які він повинен виконувати. Від цього залежать параметри обраних апаратних компонентів комп’ютера і тип завантажувальної операційної системи, складність прикладних програм. Підготовлений користувач комп’ютера без зайвого клопоту розбереться в новинках комп’ютерного світу і обере найбільш ефективно необхідний і мінімально дешевший комп’ютер.

Необхідність людини виконувати великі і складні математичні розрахунки з ’ явился разом з розвитком військових і технічних наук, дослідницьких пошуків і мандрівок , торгових шляхів , фінансів, економіки і багато іншого. Перші механічні пристрої - арифмометри з ’явилися кінці 18-го століття , і в якості персональних обчислювальних машин вони проіснували до середини 19-го століття. В кінці цього ж століття Герман Голлерит створив електромеханічний табулятор з введенням чисел за допомогою перфокарток. Такі машини почали поступово застосовуватися у великих облікових операціях з великим масивом даних, наприклад при переписі населення, який проводився в Росії наприкінці 19-го століття. На початку 30-х років почалось виготовлення табуляторів, які пристосовані для виконання операцій множення, а потім з 1934 року - алфавітно-цифрових. Вони стали основою створення прообразу першої локальної мережі . Вона складалася з 250 терміналів , з’єднаних телефонними лініями з 20 табуляторами і15 пишучими машинками і призначені для розрахунків з покупцями в універмазі.

В ці роки німецький інженер втілив свою ідею створення універсальної обчислювальної машини з програмним керуванням і збереженням інформації в запам’ятовуючому пристрої. З появою електронних ламп почалося створення електронних компонентів обчислювальної машини на основі електронних швидкодіючих реле і тригерів на основі тріодів. Тут став здійснюватися модульний принцип виготовлення і зборки типових приладів з ЕОМ. Однак дійсним недоліком таких машин була їх низька економічність і, найголовніше, висока надійність і великі розміри.

Винайдення транзисторів – принципово нового електронного пристрою - дозволило відійти від недоліків електронних ламп, значно зменшити розміри електронних обчислювальних машини і створити першу міні-ЕОМ.

В 1958 році був зроблений прорив в міні – електроніці. Була створена інтегральна мікросхема, в склад якої включені всі необхідні компоненти. З розвитком мікропроцесорів в другій половині 70-років почали з’являтися перші персональні комп’ютери. З появою телевізійного монітора і клавіатури для набори команд зникла необхідність використання перфокарток або перфострічок для вводу програми і контрольних даних а пам ’ять ЕОМ. І виводу та їх обробки. Поява великих ЕОМ, яка забезпечувала багатокористувальницькій і діалоговий режим, з ’явилися перші текстові редактори і електронні таблиці. Великий попит на такі електронно-обчислювальні машини створив стимул для створення різних фірм, які займалися виготовленням ПК на основі самостійно розроблюваних блоків інтегральних мікросхем функціонування апаратного забезпечення комп’ютерів і програмного забезпечення. Несумісність платформ різних фірм породжувала велику кількість незручність для користувачів.

Феномен «Персонального комп’ютера» існує лише близько 25 років. Років двадцять п’ять тому, комп’ютери були великими, громіздкими і дуже дорогі. Але вже тоді існували ентузіасти , які з підручних матеріалів збирали «дещо». При правильному використанні «дещо» вело себе так, що були усі підстави називати цей продукт мікрокомп’ютером, оскільки термін «персональний комп’ютер» ще не існувало. Про промислове виготовлення мікрокомп’ютерів ще не замислювались, хоча технічні посилання видавало результати : у 1971 році фірма Intel представила перший мікропроцесор – чотирьох розрядний 4004. У 1973 році з’явився більш потужний восьми розрядний Intel 8008. ці події ініціювали появу пристрою, яке більшість сучасників переважно розглядали його як перший мікрокомп ’ютер промислового виготовлення. Такий пристрій було виготовлено в 1974 році., називалося Selbi, і базувалося на мікропроцесорі Intel 8008.

По-справжньому революційна подія відбулася в1975 році. Реклама на обгортці американського журналу PopularElectronics повідомила про появу першого в світі комплекту для зборки мікрокоммютера, який не зможе конкурувати з іншими моделями. ALTAIR 8800 був першим, але не єдиним мікрокомп’ютером, який мав успіх.

В 1981 році фірма ІВМ випустила перший ІВМ РС (IBM5150 PERSONALCOMPUTER), виготовивши його окремою платформою . Мікропроцесори. На основі яких функціонували перші ІВМ-сумісні персональні комп’ютери , були розроблені фірмою Intel в 1978 році. Це були моделі 8086 і 8088.

В той час комп’ютер фірми ІВМ відрізнявся від інших більш високими параметрами і був відкритий для копіювання . Тому більшість фірм-виробників перейшли до виготовлення подібних комп’ютерів, відомих тепер, як ІВМ-сумісні ПК. На теперішній час основну частину персональних комп’ютерів складають ІВМ-сумісні комп’ютери. І лише невелика кількість ( до 10% ринку) складає продукція інших, несумісних ПК (таких як фірми AppleMacintosh).

Серед підприємців та бізнесменів велику розповсюдженість дістали переносні персональні комп’ютери моноблокової розробки – ноутбук, - в яких процесор, дисковод і клавіатура встроєні в загальний корпус , а монітор, виконаний як рідкокристальна, люмінесцентна або плазмова панель, оформлюється у вигляді відкидної кришки. Блоком живлення служить акумуляторна батарея, яка забезпечує при повній зарядці декілька годин неперервної роботи.

Кишенькові комп’ютери зазвичай бувають двох типів вводу: клавіатурного і корпусного . Останнім часом з ’явилася розробка кишенькового комп’ютера, в якому обидва ці типи сумісні. В закритому стані КПК схожий на без клавіатурну модель – корпус, втягнутий по вертикалі, декілька кнопок під екраном – і все. Якщо здвинути нижню частину першої панелі , то буде видна невелика , але повноцінна клавіатура, яка дозволяє вводити тексти привичним шляхом для всіх користувачів.

Програмні можливості ноутбуків і кишенькових комп’ютерів дуже обмежені і призначені вони в основному для отримання або передачі невеликої , але важливої, інформації , коли користувач не може працювати з настільним ПК. Електроживлення здійснюється за допомогою акумуляторів, але мається можливість підключення до електромережі і мережі Internet.Завдання, які вирішуються на теперішній час за допомогою комп’ютерів, дуже різноманітні. Двигуном технічного розвитку, звичайно, є потреби зв’язані з вирішенням військових і космічних задач.

Інформація яка надходить зі супутників та інших космічних апаратів, широко використовується в екологічних дослідженнях. В реальності сьогоднішнього дня без використання обчислювальної техніки неможливе планування економіки і оптимізація управління виробництвом, починаючи з невеликого підприємства і закінчуючи міжнародним рівнем. Неможливий прорив в медицині по діагностиці захворювань і лікуванню небезпечних захворювань, розвитку генетики і мікробіології. Сильний розвиток ігрового та шоу-бізнесу як окремої галузі людського буття неможливе без використання високо розвинутих комп’ютерних технологій. Автоматизація доступу до інформації, накопиченої людством за тисячоліття свого розвитку, розвитку штучного інтелекту, як наслідок. Подальший розвиток научно-технічного прогресу – це невеликий перелік проблем, які вирішуються за допомогою ЕОМ.

Щодо створеного мною курсового проекту, який створений для спеціальності 5.050111 «Бухгалтерський облік», враховуючи те, що технічний прогрес стрімко рухається вперед і практично всі галузі суспільства в цілому на сьогоднішній день не обходяться без комп’ютерів, я вирішила створити програму , яка полегшила б роботу бухгалтера не в цілому, а лише в конкретному випадку, яким являється розрахунки на тему «Основні касові операції».