Смекни!
smekni.com

Управління папками в ОС Windows (стр. 1 из 4)

1. Управління папками в ОС Windows (створення, відкриття, закриття, перейменування, копіювання, переміщення, видалення)

Операційна система (ОС) – програма, що здійснює діалог із користувачем, керує комп'ютером, його ресурсами, запускає інші програми. ОС завантажується при вмиканні комп'ютера.

Папка (каталог) – найменоване місце на диску для зберігання файлів.

Ім'я папки може мати до 255 символів. Кожна папка може містити в собі інші папки, документи, таблиці, малюнки та ін. Значок звичайної папки зображено на мал. 1.

Над папками можна проводити операції: створення, копіювання, переміщення, вилучення, перейменування, відкриття, перегляд властивостей тощо.

Для відкриття будь-якої папки необхідно двічі натиснути на її значку. Після цього відкриється вікно, в якому буде подано вміст цієї папки.

Виділення папок

· Для виділення однієї папки достатньо натиснути мишею на її імені.

· Для виділення блоку папок необхідно натиснути в одному куті блоку й розсунути виділення до протилежного кута.

· Для виділення декількох папок підряд – виділити ім’я першої папки, потім натиснути клавішу Shift і виділити останню папку із групи.

· Для виділення декількох папок, розташованих окремо – натиснути Ctrl і натискати по іменам потрібних папок.

· Для виділення усіх папок вибрати команду Выделить все з меню Правка.

Подвійним натисканням на ліву клавішу миші потрібно розкрити вікно Мой компьютер.

Для утворення нової папки треба вказати диск або папку, на якому або в якій потрібно утворити нову папку. Виконати команду «Файл», вибрати пункт «Создать» а потім — «Папка». Ввести ім'я папки.

Для роботи з групою папок їх можна селектувати. Для селектування групи послідовних папок у списку потрібно натиснути клавішу SHIFT та, не відпускаючи її, вибрати перший та останній елементи групи. Для селектування групи папок, розташованих у списку довільно, потрібно натиснути клавішу CTRL та, не відпускаючи її, вибрати потрібні елементи групи. Для виконання команд по роботі з елементами операційної системи застосовують наступні кнопки, які розташовані на панелі інструментів:

— «Вырезать», «Копировать», «Вставить», «Отменить», «Удалить» (послідовно).

Копіювання або переміщення через буфер обміну

>

Потрібно вказати папку для копіювання або переміщення. Виконати команду «Правка».

Щоб перемістити папку, потрібно вибрати пункт «Вырезать». Щоб копіювати папку – пункт «Копировать».

Після цього вказати папку, в яку потрібно копіювати або переміщувати, виконати команду «Правка», а після цього вибрати пункт «Вставить».

Копіювання та переміщення за допомогою правої кнопки миші

Можна використовувати праву кнопку миші для виділення папки, яку треба копіювати або перемістити.


Контекстне меню містить основні команди по керуванню об'єктом. Для виклику контекстного меню потрібно натиснути на об'єкті правою клавішею миші.

У контекстному меню вибрати команду «Вырезать» для переміщення папки, або «Копировать» — для копіювання.

Вказати правою кнопкою миші папку, у яку треба копіювати або перемістити папку. У контекстному меню вибрати команду «Вставить».

Копіювання та переміщення файлів перетаскуванням

Натиснути на ліву клавішу миші на переміщувано­му об'єкті і перетягнути його на вільне місце робочої області цільової папки. В цьому разі контекстне меню не з'являється.

При копію­ванні методом перетаскування лівою клавішею миші фіксуємо об’єкт копіювання і перетаскуємо його в область цільової папки, додатково утримуючи кла­вішу <Ctrl>.

Якщо при пересуванні в лівій частині вікна поруч із покажчиком миші з’явиться +, то буде виконана операція копіювання. Для виконання переміщення слід виконувати цю операцію при натиснутій клавіші Shift. Якщо поруч із покажчиком миші знаку + не буде, то файли й папки будуть переміщені, а для копіювання необхідно пересувати їх при натиснутій клавіші Ctrl.

Для перейменування папки слід натиснути два рази на її імені з великим інтервалом. У рамці з курсором, що з'явилася, можна відредагувати ім'я й натиснути Enter.

Можна перейменувати папку іншим способом, потрібно вказати папку, яку потрібно перейменувати. Виконати команду «Файл», а потім вибрати пункт «Переименовать».

Ввести нове ім'я.

Цю команду можна виконати також за допомогою контекстного меню. Спочатку виділяємо необхідну папку, натискуємо праву кнопку миші, в контекстному меню обираємо команду «Переименовать». Вводимо нове ім’я. Для видалення папок потрібно вказати папку, яку потрібно видалити. Виконати команду «Файл», а потім вибрати пункт «Удалить».

Цю команду можна також виконати за допомогою контекстного меню. Тільки вибрати команду «Удалить».

Для вилучення папок їх потрібно виділити й натиснути клавішу Delete або кнопку

.

Для швидкого виконання розглянутих операцій можна використовувати замість команд меню однойменні кнопки панелі інструментів:

Вырезать,
Копировать,
Вставить,
Удалить.

Кожний об’єкт (файл, папка, диск та ін.) має набір параметрів. Для їх перегляду та зміни слід виділити цей об’єкт і натиснути кнопку

або у контекстному меню об’єкта вибрати пункт Свойства.

2. Пошукові мережеві системи

Сьогодні людство наблизилося до створення глобальної інформаційної цивілізації, у якій інформація набуває значення найважливішого ресурсу. Інформація як стратегічний продукт стає і предметом конкуренції, і засобом захисту та впровадження в життя базових національних інтересів. Здатність суспільства збирати, обробляти, аналізувати, систематизувати та накопичувати інформацію стала ключовою передумовою соціального та технологічного прогресу, фактором національної безпеки, основою успішної зовнішньої політики. Інтернет являє собою надзвичайно привабливий засіб комунікації, що може пояснити його безпрецедентний розвиток. Новітні засоби зв'язку дозволили об'єднати розрізнені комунікаційні системи у глобальну мережу. Завдяки цьому людина отримала можливість обмінюватися інформацією в межах всієї планети, не залежно від кордонів і відстаней. Неможливо перерахувати що є в Інтернеті (власне як і чого нема). Причому ці глобальні інформаційні ресурси знаходяться в стані постійної систематизації, тобто людство постійно винаходить найбільш оптимальні способи зберігання і пошуку необхідної інформації. В Інтернеті є багато ресурсів, але офіційній перелік їх відсутній. Кожен хто має вихід в Інтернет може в будь-який момент створити новий ресурс, тому складність заключається в тому, щоб з’ясувати, що ж насправді є в Інтернеті. Треба пам’ятати, що Інтернет – динамічна система і що за рік в будь-якому вказівнику мережевих ресурсів старіє приблизно 25% даних. Ще одна проблема в тому, що якість мережевих ресурсів не однакова. Одним словом, в глобальній інформаційній мережі приховані глобальні інформаційні ресурси і отримати їх можна, маючи певні знання.

Для організації пошуку інформації в мережі Iнтернет призначено пошукові сервери (пошукові системи). Використовуючи такі сервери, можна подати запит на пошук потрібної інформації, а сервер (система) видасть список посилань (адрес) на електронні джерела, при цьому кожна адреса відіграє роль гіперпосилання, активізуючи яке, можна одразу ж відкрити відповідну сторінку.

Змістовну класифікацію пошукових систем найзручніше будувати виходячи з того наскільки автоматизований в них збір і обробка інформації, що надається після цього користувачам, інакше кажучи, хто набирає бази даних: люди чи комп’ютери.

Кожна система має велику кількість унікальних характеристик, своїх особливостей, що накладають відбиток на результат пошуку в мережі. Більш того, багато пошукових систем відрізняються одна від одної, оскільки побудовані на різних методах пошуку й індексування інформаційних ресурсів. Існуючі на даний момент пошукові системи - це досить могутні і здебільшого досить гнучкі інструменти пошуку інформації. Якщо точно знати, що потрібно знайти в мережі і відповідно до цього уміло скласти запит, практично всі інформаційно-пошукові системи видадуть на запит достатню (і навіть надлишкову) кількість посилань на ресурси Internet, у яких не так вже і складно знайти потрібну інформацію.

При організації роботи з пошуковою системою задача користувача полягає в тому, щоб пояснити за допомогою спеціальної мови запитів що саме необхідно знайти. Завданням пошукової системи є пошук та відображення веб-сторінки з посиланнями на адреси, за якими можна знайти потрібну інформацію. Зазвичай, на правильно сформульований запит практично завжди можна отримати бажану відповідь. При цьому не слід забувати, що питання ставиться не людині, а машині, яка за допомогою спеціальної програми аналізує інформацію в залежності від занесених до неї алгоритмів пошуку. Користувач повинний чітко розуміти, якою інформаційно-пошуковою системою краще користуватися в кожному конкретному випадку.