Смекни!
smekni.com

Релігійні аспекти древньоєгипетських вірувань та обрядів (стр. 2 из 3)

Наближається Ісида

Наближається Нефтіда.

Одна – справа

Інша – зліва

Одна в образі птиці Хатин

Інша в образі птиці Тхерт

Знайшли ми Осиріса

Коли його убив його брат Сет в землі Недіт.

Плачемо по брату своєму

Сумуємо по братові своєму!

Бог Ра зглянувся і дозволив Анубісу, синові Нефтіди і Осиріса, допомогти їм. Анубіс зібрав тіло і набальзамував його чарівними мазями і пахощами, виготовивши тим самим першу мумію. Ісида ж в образі соколицы опустилася на неї, дивним чином зачала і народила сина Хору, якому призначено добитися справедливості: «Про, боги! Я – Ісида, сестра Осиріса! Я народжу сина, і він управлятиме цією землею, він успадкує Гебу, він говоритиме про свого отця, він уб'є Сету, ворога його отця Осиріса!» (Тексти Саркофагів. 307). Подорослішавши, Хор викликав Сету на поєдинок, вимагаючи перед особою богів засудження кривдника і повернення собі батьківської спадщини. Після довгої тяжби він отримав перемогу над ворогом, а потім воскресив отця. Але Осиріс вирішив залишитися царем мертвих і суддею душ на загробному світі, надаючи Хору правити Єгиптом (Плутарх XII – XIX).

Треба відзначити, що розповсюдження цього міфу стало «вирішальним чинником в процесі формування староєгипетського заупокійного культу» .

Розвиток релігійних переконань древніх єгиптян можна прослідити через вивчення їх поховань, зачинаючи з доісторичних часів і закінчуючи часом правління останніх фараонів. Таким чином, староєгипетська релігія нерозривно пов'язана із заупокійним культом. Тому необхідно простежити за зміною похоронних обрядів.

Перші доісторичні мешканці долини Нила з'явилися там не пізніше за 6-е тисячоліття до н.е. Ученими прийнято називати їх меламподами. На даній стадії розвитку вони не мали істотних особливостей. Як і інші древні народи, «вони знаходили божественне в тому, що їх оточувало: земля, небо, зірки, річка, пустеля» . І, залежно від того, доброзичливі або ворожі сили, що оточують їх, з'являлися спочатку добрі і злі духи, потім, пізніше, - боги. Розкопки додинастичних поховань показали, що існувало декілька способів поховання тіла: декілька видів інгумації і кремація.

При інгумації тіла померлих або розрізали на частини, або їх ховали укладеними на бік, головами на південь і загорнутими в шкури газелей, причому могили викладені рогожами. Спроб муміфікації в повному розумінні слова не робилося, але, «спираючись на дослідження доктора Фуке, який виявив в деяких скелетах сліди бітуму, можна передбачити, що за наявності необхідних знань, люди ці робили б набагато більш продумані заходи для збереження тіл померлих» . На думку знаменитого єгиптолога Е. А. Уолліса Баджа, який багато років займався в Єгипті археологічними розкопками, звичай кремації з'явився пізніше. Цікаво, що тіла спалювалися частково, а череп і кістки потім скидалися до ями, при цьому стежили, щоб залишки рук і ніг лежали разом. Бадж вважає, що «розчленовування тіла було, ймовірно, обумовлено бажанням заощадити місце і не дати духу померлого повернутися в селище» .

Необхідно відзначити, що, принаймні, одне тисячоліття ці уявлення співіснували, і, не дивлячись на відмінності, в них є багато спільного: поховання в долинах, в тих, що закриваються понад ямах, головою на південь. Без жодного сумніву, це служить доказом того, що староєгипетські меламподи володіли цілком певними уявленнями про те, що чекає людину після смерті. Потрібно відзначити, що подібні переконання « релігійного порядку були нехарактерні для первісних і напівдиких племен» . Можна з повною упевненістю сказати, що це час зародження і формування міфів про вмираючого і воскресаючого бога, які вилилися в міф про Осирісе, в якому відбилися вірування всього Єгипту. На мій погляд, саме тому його культ був такий популярний повсюдно.

Необхідно відзначити, що, хоча збереження тіла через муміфікацію стало загальноприйнятим, в Книзі Мертвих постійно згадується розчленовування: «Я не погнию, мій образ не зникне, моя голова не буде відокремлена від моєї шиї; мої кінцівки не будуть відокремлені від мого тулуба, і загибель не прийде до мене. Моє тіло буде міцне, воно не загине і не руйнуватиметься на цій землі» (Книга Мертвих. 154). Це явний натяк на нетлінність тіла Осиріса, але його розчленовування в міфі «примушує пригадати звичаї додинастичних єгиптян, які по якихось причинах розчленовували тіла своїх мерців перед похованням» .

Важко сказати, чому переконання жителів Єгипту щодо збереження тіла померлого двічі змінилися. Але ясне одне, переміг звичай зберігати його. Розвивалося мистецтво муміфікації, яке до середини Середнього царства досягає свого розквіту. У Книзі Мертвих того періоду збереження цілісності тіла пояснюється тим, що для воскресіння в світі іншому дух-«двійник» Но повинен дістатися те тіло, в якому жив і, що важливо, обличчя людини. Як єгиптяни прийшли до цього переконання, невідомо, але такі учені як Бредстед і Тураєв передбачають, що їх привели до нього виявлені в сухому піску трупи, що добре збереглися.

Вони також вважають, що муміфікація почала застосовуватися для того, щоб в кам'яних гробницях тіла царів також так само зберігалися. Але не можна упускати деталь, що перші спроби бальзамувати тіло з'явилися ще до будівництва перших гробниць. Так або інакше, до часу правління I-й династії єгипетських фараонів недосконалий спосіб муміфікації вже був поширений разом з уявленнями про безсмертя душі на загробному світі.

У результаті питання про те, як і чому виник звичай муміфікації тіл померлих в Давньому Єгипті, залишається спірним до цього дня. Але більшість учених схиляються до думки, що спочатку все ж виникли певні уявлення про загробний світ, а вже потім – про обов'язкове збереження тіла. Причому збереження тіла було одним з найважливіших кроків до воскресіння. Більш, ніж ймовірно, що в додинастичний період єгиптяни вірили в матеріальне воскресіння, тому в гробницях залишали їжу. Пізніше, не дивлячись на збереження цієї традиції, вже з'являється ідея про те, що матеріальне тіло залишається на землі, а душа знаходить спокій в світі іншому: «Ра отримує тебе душею на небі, тілом на землі» (Тексти Пірамід. 582).

На сьогоднішній день можна не сумніватися в одному, все наявні джерела свідчать, що в династичну епоху була прийнята муміфікація, оскільки єгиптяни вірили, що в матеріальному тілі «росте і розвивається духовне тіло, так зване Саху» . Воно мало форму того тіла, з якого народилося і було безсмертне, в нім жила душу людини.

В період Древнього Царства староєгипетський похоронний обряд отримує подальший розвиток. На початку, наскільки можна судити по розкопках, могили простих єгиптян були двох типів. Землеробів Нижнього Єгипту ховали в їх житлах, пізніше почали будувати для них «удома мертвих» на околиці селища. У Верхньому Єгипті утримувалася традиція якнайдавніших поховань в піщаних ямах. Гробницями привілейованих класів єгипетського суспільства сталі «мастаби – ями в піску з піщаним насипом, укріпленою кам'яною кладкою» .

Але Древнє царство, поза сумнівом, найцікавіше тим, що саме в цей період були побудовані знамениті єгипетські піраміди. Цей період нам особливо цікавий тим, що з'являються перше джерело по релігійних уявленнях в Єгипті – «Тексти пірамід».

Повернемося знову до культу Осиріса. Невідомо, яку форму мала його історія в ранніх династіях, і чи був він тоді богом воскресіння, але у дослідників є всі підстави вважати, що за часів IV династії він «займав положення бога і судді тих, хто з його допомогою повстав з мертвих» . І в подальші епохи він втілював в очах древніх єгиптян ідею істоти, що була одночасно і богом і людиною, випробувала страждання і смерть. Тому, на їх думку, він був здатний співчувати і допомагати людям в хворобі. Він був прикладом перемоги над смертю. Людській природі властиво вірити тому, хто дарил надії на краще. Жителі Давнього Єгипту не були виключенням. Цим, на мій погляд, і пояснюється подібна популярність у них культу Осиріса і інших, пов'язаних з ним вірувань.

Що стосується способів муміфікації, вони все більш удосконалювалися і досягли своєї найвищої точки до кінця Середнього царства. У цей період царські поховання почали робити вже не у величезних пірамідах, а в захованих в горах гробницях. Крім того, це час формування класичної «Книги Мертвих» і, отже, традицій, безпосередньо пов'язаних з нею. Ці традиції стали пануючими і в період Нового царства, яке по праву вважається за епоху повного розквіту староєгипетської цивілізації.

Дуже важливо відзначити, що похоронні обряди, які остаточно оформилися в епоху Середнього царства, проіснували аж до виникнення християнства. Зі всіх цих уявлень і вірувань можна зробити вивід, що саме страшним злом для древнього єгиптянина було зникнути зовсім, тому вони прагнули зберегти тіло померлого як застава отримання нового життя.

2. Староєгипетські уявлення про загробний світ

Отже, як вже відмічалося, все земне життя єгиптянина було підготовкою до життя замогильного. Але після смерті воскресало не фізичне тіло, а душа людини. Таким чином, можна повною мірою погодитися з Геродотом, що писав, що «єгиптяни перші навчили людей тому, що душа людини безсмертна» (Геродот. II. 123).