Смекни!
smekni.com

Види захисту промислових пристроїв від перенапружень (стр. 2 из 2)

З переходом хвиль з однієї обмотки на іншу зв'язують також появу небезпечних для ізоляції перенапружень, які відключаються вимикачем на невживаної обмотці автотрансформатора. Щоб уникнути пошкоджень, ізоляцію обмоток автотрансформаторов захищають вентильними розрядниками, встановлюваними на всіх обмотках, що мають між собою автотрансформаторний зв'язок. Розрядники підключаються до сполучних шин жорстко, без роз’єднувачів.

Вентильні розрядники всіх напруг повинні, як правило, постійно знаходитися в роботі протягом всього року. Їх періодично оглядають. При оглядах звертається увага на цілість фарфорових покришок, армировочних швів і гумових ущільнень. Поверхня фар фарфоровых покришок повинна міститися в чистоті. Бруд на поверхні покришок спотворює розподіл напруги уздовж розрядника, що може привести до його перекриття.

Спостереження за спрацьовуванням вентильних розрядників ведеться по спеціальних регістрах. Вони включаються послідовно в ланцюг розрядник — земля, і через них проходить імпульсний струм, що приводить до спрацьовування регістра.

В процесі експлуатації вентильних розрядників виконуються вимірювання мегаометром їх опори, а також струму провідності при випрямленій напрузі. Необхідність капітального ремонту вентильних розрядників визначається за наслідками випробувань і оглядів.

Засоби захисту ліній від грозових перенапружень

До основних засобів грозозахисту відносяться стрижньові і тросові громовідводи, трубчасті розрядники і іскрові проміжки. Ефективно також автоматичне повторне включення лінії (АПВ, ОАПВ), оскільки при грозовому відключенні в 80—90 % випадків електрична міцність ізоляції лінії повністю відновлюється після зняття з неї робочої напруги.

На лініях 110 кВ і вище з металевими і залізобетонними опорами застосовується тросовий захист по всій довжині. При тросовому захисті відключення лінії може відбутися як унаслідок прориву блискавки на дроти у разі недостатнього захисного кута, що приймається в звичайних умовах рівним 20—30°, так і унаслідок зворотного перекриття з опори на дріт при ударі блискавки в опору або трос. Зворотні перекриття відбуваються при великих значеннях струму блискавки і опорів заземлень опор. Щоб виключити зворотні перекриття, опір заземлення опор ліній під тросами прагнуть довести до можливо менших значень. Значення опору заземлення залежно від питомого опору грунту були приведені нижче:

Питомий опір грунту Омм до 100 100—500 500—1000 Більш 1000

Опір заземлення, Ом 10 15 20 30

На лініях 220—500 кВ підвіска троса на опорах проводиться на ізоляторах з шунтуючими їх іскровими проміжками (мал. 4). При цьому трос заземляють в одній точці кожного анкерного прольоту. Така підвіска троса дозволяє понизити втрати електричної енергії в замкнутих контурах на лініях з двома тросами і контурах трос — опори від струмів, що наводяться унаслідок електромагнітної індукції. Включення тросів через іскрові проміжки не знижує їх захисної дії, оскільки пробій іскрових проміжків і переклад троса в глухозаземлений режим практично відбуваються вже в процесі формування лідера. Стрижньові громовідводи застосовуються на ВЛ для захисту окремих опор або прольотів лінії.

Трубчасті розрядники (РТ) є апаратами багатократної дії, призначеними для захисту лінійної ізоляції, а в сукупності з іншими засобами захисту — ізоляції станцій і підстанцій. Конструкція трубчастого розрядника була показана на мал. 5.

Зовнішні іскрові проміжки розрядників встановлюються залежно від робочої напруги і режиму нейтрали мережі.

Значення внутрішнього іскрового проміжку регламентується для кожного типу РТ залежно від його дугогасящих властивостей.

Розміщення розрядників на опорах повинне бути таким, щоб зони вихлопу газів різних фаз не перетиналися. Відкритий кінець розрядника розташовується нижче закритого, щоб уникнути скупчення вологи у внутрішній порожнині розрядника.

Мал. 4. Система заземлення тросів на ВЛ 500кВ

Рис. 5. Пристрій трубчастого розрядника

1 — газогенеруюча трубка из фибры или винипласта; 2 —внутренний электрод- 3кольцевой электрод; 4зажим для крепления электрода к арматуре; S1 и S2 — внутренний и наружный искровые промежутки

Експлуатація РТ полягає в нагляді за їх станом, перевірці і ремонті. При огляді із землі звертається увага на положення покажчика спрацьовування, розмір зовнішнього іскрового проміжку, оплавлення електродів, стан заземляющей проводки. При виявленні пошкоджень розрядник демонтується і піддається ревізії. Розрядник бракується, якщо діаметр внутрішнього каналу трубки збільшується (унаслідок багатократних спрацьовувань) на 20—25 % в порівнянні з первинним. [4, с.288]


Висновки

Основною задачею системи блискавкозахисту є уловлювання всіх потрапляючих в будівлю блискавок. Її роботу можна розділити на три основні процеси - уловлювання блискавки в місці попадання, токоотвод в грунт і заземлення. При цьому дуже важливо уникнути теплових, механічних або електричних побічних ефектів, оскільки це може привести до пошкодження конструкції об'єкту, що захищається, і до виникнення небезпечного для людей контактної або крокової напруги усередині будівлі. Система блискавкозахисту була призначена для захисту від прямого удару блискавки, грозових і комутаційних перенапружень в мережах.


Перелік посилань

1. Кузнецов Б.В. Электробезопасность при эксплуатации электроустановок. Мн.: Беларусь, 1987. – 80с.

2. Зоричев А.Л. Применение ограничителей перенапряжения для защиты электропитающих установок. М.: Энергоатомиздат, 1985. – 356с.

3. Манойлов В.Е. Основы электробезопасности. Л.: Энергоатомиздат, 1991. – 480с.

4. Мандрыкин С.А., Филатов А.А. Эксплуатация и ремонт электрооборудования станций и сетей. М.: Энергоатомиздат, 1983. – 344с.