Смекни!
smekni.com

Захист від атмосферних перенапружень (стр. 2 из 2)

Завдяки можливості з'єднання стрижнів в сегменти різної довжини заземлитель Galmar можна занурювати на глибину до 30 м, запобігаючи впливу сезонних змін питомого опору грунтів.

Пристрої захисту від перенапружень в нашій країні, на жаль, є абсолютно новим напрямом в проектуванні різних систем. Як показує світова практика і наш власний досвід, матеріальні засоби, вкладені в системи захисту від перенапружень в процесі експлуатації систем окупаються сторицею. Ні для кого не секрет, що атмосферні явища у вигляді грозових розрядів і ударів блискавок створюють в атмосфері могутні електромагнітні поля. Ці поля, перетинаючи кабельні комунікації, наводять в них високі значення ЕДС, які у вигляді потенціалів прикладаються до устаткування, виводячи його з ладу. Для зниження наведених ЕДС в кабельних комунікаціях до припустимих значень і використовуються системи захисту від перенапружень.

Зовнішній блискавкозахист був призначений для захисту будівель і інших об'єктів при прямих ударах блискавки. Цей захист є одним або декількома низькоомними і малоіндуктівними шляхами струму блискавки на землю (громовідвід, що складається з токоприємника, токовідвода і заземлителя). Зовнішня грозозахист є класичною і виконується відповідно до діючих норм.

Внутрішня грозозахиста захищає електричне устаткування і електронні прилади усередині будівель від часткових струмів блискавки, від комутаційних, грозових перенапружень і підвищення потенціалу в системі заземлення. Крім того, внутрішній грозозахист забезпечує захист від дій, викликаних ударами блискавок, електромагнітних полів. Для внутрішнього грозозахисту основною умовою є наявність ефективної системи заземлення. Внутрішній грозозахист придбав значення лише останніми роками у зв'язку з широким розповсюдженням мікроелектроніки.

Однією з серйозних проблем в процесі організації захисту устаткування від грозових перенапружень є те, що нормативна база в цій області до теперішнього часу була розроблена недостатньо. Існуючі нормативні документи або містять в собі застарілі, не відповідні сучасним умовам вимоги, або розглядають їх частково.

В даний час існують наступні нормативні документи, які в тій чи іншій мірі розглядають питання захисту електроживлячих установок від імпульсних перенапружень:

· Інструкція по пристрою блисковказахиста будівель і споруд (34.21.122-87).

· Тимчасові вказівках по вживанню УЗО в електроустановках будівель (Лист Госенергонадзору України від 29.04.97 № 42-6/9-ЭТ разд.6, п. 6.3).

· ПУЕ (7-е вид., п. 7.1.22)

ГОСТ Р 50571.18-2000, ГОСТ Р 50571.19-2000, ГОСТ Р 50571.20-2000. [2, с.215]


Висновки

Захист електричних мереж від коротких замикань займає найважливіше місце в системі захисту від перенапружень. Короткі замикання є основним видом аварії в електричних мережах як по частоті виникнення, так і за масштабом шкідливих наслідків. Захисні заходи розвиваються в двох напрямах: можливо більш швидке відключення пошкодженої ділянки мережі і штучне обмеження сили струму короткого замикання. Скорочення часу дії струму короткого замикання полегшує тепловий режим елементів мережі і сприяє підтримці стійкої паралельної роботи станцій.


Перелікпосилань

1. Кузнецов Б.В. Электробезопасность при эксплуатации электроустановок. Мн.: Беларусь, 1987. – 80с.

2. Зоричев А.Л. Применение ограничителей перенапряжения для защиты электропитающих установок. М.: Энергоатомиздат, 1985. – 356с.

3. Манойлов В.Е. Основы электробезопасности. Л.: Энергоатомиздат, 1991. – 480с.

4. Мандрыкин С.А., Филатов А.А. Эксплуатация и ремонт электрооборудования станций и сетей. М.: Энергоатомиздат, 1983. – 344с.