Смекни!
smekni.com

Електроустаткування баштового крану (стр. 5 из 6)

Ми розглянемо схему керування двигуна вантажної лебідки.

Живлення електродвигуна здійснюється через вхідний рубильник QF1, автоматичний вимикач QF2, контакти лінійного контактора КЛ і контакти контакторів реверсу.

Частоту обертання електродвигуна при пуску регулюють зміною опору пускорегулювальними реостатів. Для отримання малих частот обертання механізму підйому вантажу застосований електропривод з гальмівної машиною змінного струму і динамічним гальмуванням приводного електродвигуна.

У приводі механізму підйому вантажу крана КБ-401А передбачений захист кремнієвих випрямлячів VD1 від перенапруг і застосовано гальмо з електромагнітом У1 постійного струму.

Захист випрямлячів від перенапруг забезпечується трьома колами, кожна з яких містить послідовно включені резистор (R4, R5, R6) і конденсатор (С4, С5, С6), сполучені трикутником і підключені до трьох фаз випрямні мосту VD1.

Гальмівний електромагніт постійного струму отримує живлення від силового ланцюга за спеціальною схемою через випрямляч VD3 і контакти контактора К3.

У електроприводі механізму застосовано магнітний контролер, управління якими може здійснюватися або з кабіни крана, або з виносного пульта.

При виконанні робіт краном управління здійснюється з кабіни за допомогою командоконтролера SA. При монтажі самого крана та його випробуванні, коли машиніст не може знаходитися в кабіні керування, управління механізмом здійснюється з виносного пульта за допомогою кнопок S19 - S22. Перемикання управління на кабіну або виносний пульт проводиться універсальним перемикачем S9, рукоятка якого встановлюється в положення К - при управлінні краном з кабіни або в положення М - при управлінні з виносного пульта.

У схемі електроприводу механізму забезпечується ступінчастий розгін двигуна під контролем реле часу. При цьому ступені пускорегулювальних реостатів закорочуются відповідно з витримкою часу реле. Захист електродвигунів, електроапаратів і механізмів крана здійснюється за допомогою реле максимального струму, автоматів, плавких запобіжників і кінцевих вимикачів.

Нульовий захист виконаний за допомогою контактів командоконтролера Sl-1замкнутого тільки в нульовому положенні рукояток. Цей контакт включений послідовно з кнопкою S7 в коло котушки лінійного контактора КЛ.

Електродвигун механізму підйому крана захищений від перевантаження за допомогою реле максимального струму. Котушка реле F5 включена в одну фазу живлення електроприводу механізму. Реле об'єднані впливає на загальний контакт F8, включений в ланцюг котушки лінійного контактора КЛ. Спрацьовування реле викликає розмикання ланцюга котушки і відключення силового ланцюга крана від мережі живлення.

Одна фаза гальмівної машини М2 і ланцюги живлення випрямляча VD1 також захищена реле F5, а дві інші фази захищаються триполюсні автоматом F2. Третій полюс автомата включений в ланцюг котушки лінійного контактора КЛ, тому при спрацьовуванні автомата відключається лінійний контактор.

Захист загального живлення кола від короткого замикання здійснюється

автоматичним вимикачем і плавкими запобіжниками силового введеного скриньки Q.

Кінцевий захист від переходу механізмами крана в крайніх положень здійснюється кінцевими вимикачами, розмикаючі контакти яких включені в ланцюзі котушок відповідних контакторів. Кінцевий вимикач S11 розмикається при підході крюковою підвіски до стріли.

Робота вантажної лебідки контролюється обмежувачем вантажопідйомності ОГП-1, вихідний контакт якого включено в ланцюг котушки К8. При розмиканні контакту (внаслідок перевищення вантажопідйомності) відключається контактор підйому вантажу і електросхеми дозволяє здійснити операцію опускання вантажу.

При необхідності термінової зупинки всіх механізмів крана лінійний контактор може бути відключений аварійними вимикачами S6 в кабіні керування або S10 - на виносному пульті.

3.2 Технологічний процес налагодження

Перед пуском крану, в експлуатацію після монтажу або ремонту, випробують роботу системи і механізмів крану і при необхідності регулюють електричні апарати, обмежувачі і гальмування. Спочатку оглядають електрообладнання і силову мережу, особливо в місцях гнучких переходів з однієї частини металоконструкції в іншу. Одночасно перевіряють правильність запасовки канатів на блоках. Потім очищають від забруднення рейки кранового шляху, перевіряють тупикові опори, лінійки для обмеження переміщення, лотки для кабелю, шпали кранового шляху, якщо шпали лежать ненадійно, їх необхідно закріпити – підбити під них балансовий матеріал.

Рекомендується мегаомметром напругою 500В провести контрольні вимірювання опору ізоляції електрообладнання крану (разом з електропроводкою), якщо опір ізоляції менший 0,5 мОм, то це свідчить про пошкодження ізоляції на будь якій ділянці схеми. Таке пошкодження необхідно усунути до пробних включень.

При огляді механізмів змазують всі точки у відповідності з картою змащування і заливають масло в редуктори. Особливо перевіряють змазку, якщо кран вперше монтується після ремонту або отриманий з заводу виробника.

Роботу електричної схеми перевіряють в наступній послідовності:

1) Оглядають під’єднання кола освітлення і управління до силового кола. Коли освітлення повинно працювати при включеному ввідному рубильнику крана, кола управління повинні працювати тільки після ввімкнення рубильника захисної панелі або автомата крана без захисної панелі;

2) Перевіряють роботу кола котушки лінійного контактора (кола захисту). Лінійний контактор повинен вимикатися за допомогою кнопки управління або аварійного вимикача лише тоді, коли рукоятки всіх контролерів знаходяться в нульовому положенні. Для перевірки кола нульового захисту,

3) Почергово встановлюють в перше положення рукоятки всіх контролерів і натискають кнопку вимикання лінійного контактора. Якщо контактор вимикається, необхідно виправити помилку схеми і лише після цього виконувати перевірку.

Для перевірки кола максимального захисту, використовуючи елементи з ізольованими ручками, вручну почергово розмикають контакти максимальних реле. Лінійний контактор при цьому повинен відключатися.

4) Перевіряють установки максимальних реле і плавки вставки в запобіжниках кіл управління і освітлення. Установки реле і запобіжника повинні відповідати величинам, вказаним в електричній схемі, або в інструкції по експлуатації крана;

5) Перевіряють в залежності руху рукоятки командоконтролера, напрям роботи механізму. Якщо напрям будь-якого механізму не відповідає напряму включення рукоятки, міняють місцями підключення будь-яких двох фаз на статорі двигуна. В протилежному випадку – невірне обертання руху двигуна, робота обмежувачів руху крана і вантажопідйомності виконуватись не буде, так як електричні контакти повинні розмикати деякі електричні кола.

6) Контролюють роботу обмежувачів, вказівника вильоту, світлової і звукової сигналізації і при необхідності перевіряють її, замінюють лампочки.

3.3 Техніка безпеки при виконанні монтажу

Основою для безпечної праці являється правильна організація будівельної площадки і виконання будівельно-монтажних робіт. Тому питання техніки безпеки враховують при розробці проектів організації робіт, які ведуться з обов’язковим виконанням правил „будівельних норм і правил ” (БНіП).

До основних заходів по техніці безпеки на будівництві відносяться:

1) Правильна організація будівництва і виконання робіт;

2) Організація по складанню матеріалів і деталей;

3) Організація будівельної площадки і проходів;

4) Забезпечення нормального робочого і аварійного освітлення робочої зони;

5) Організація технічного нагляду за станом механізмів, та обладнання;

6) Проведення систематичного інструктажу обслуговуючого персоналу;

7) Обов’язкове огородження всіх площадок і сходів, і також обертаючих і рухомих частин крану;

8) Дотримання правил експлуатації крану у відповідності до „Інструкції по монтажу і експлуатації підйомних механізмів ”;

9) Застосування сигналізації у відповідності з правилами Держтехнагляду;

10) Забезпечення електробезпеки.

Складання будівельних матеріалів дозволяється лише в місцях, передбачених проектом організації робіт. Відстань між складами і штабелями встановлюється у відповідності з вимогами протипожежної техніки.

На території будівництва повинні бути вказані прохідні і проїзні дороги, вони повинні бути завжди вільними, загромадження їх матеріалами або сміттям не дозволяється. Ширина проїжджої частини при односторонньому русі повинна бути не менше 4 м. Прохід між штабелями будівельних матеріалів повинен бути не менше 1м. В кожному штабелі слід зберігати лише однорідний матеріал.

Велику небезпеку при використанні підйомних механізмів являє падіння вантажу, що може потягнути за собою нещасні випадки, тому робоча зона крана є небезпечною і повинна бути огородженою. Границя небезпечної зони встановлюється на відстані 1/3 висоти підйому крана від місць можливого падіння вантажу.

Небезпечну зону огороджують добре видимими попереджувальними знаками. Якщо будівництво проводиться в проживаючих районах, то будівельну площадку огороджують забором висотою 2 м, щоб запобігти доступу стороннім особам. Робочі місця, склади, проходи в вечірній час повинні бути добре освітленими. При відключенні робочого освітлення автоматично повинно ввімкнутися аварійне. Всі підйомні механізми обладнують світловою або звуковою сигналізацією.

Важливе значення при проведенні робіт має правильне виконання стропування монтажних елементів. При підйомі вантажу за допомогою стропів під гострі краї конструкції підкладають дерев’яні прокладки для запобігання перетирання канатів. Знімати стропи з монтажних конструкцій дозволяється лише після їх установки і закріплення. При монтажі споруди не можна переносити будівельні конструкції і матеріали через робочі місця монтажників.