Смекни!
smekni.com

Суб'єкти підприємницької діяльності малого бізнесу: створення і порядок реєстрації (стр. 1 из 4)

Кафедра бухгалтерського учета и аудита

Контрольна робота

з дисципліни:

«Організація бухгалтерського обліку на підприємствах малого бізнесу»

Зміст контрольної роботи

1.Види патентів. Сутність патентування

2. Суб'єкти підприємницької діяльності малого бізнесу: створення і порядок їх реєстрації

3.Практичне завдання.Журнал обліку господарських операцій

Список літератури


1.Види патентів. Сутність патентування

Згідно із Законом України від 23.03.96 № 98/96-ВР "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (із змінами і доповненнями) торговий патент придбавається суб'єктами підприємницької діяльності, які здійснюють торговельну діяльність, діяльність у сфері торгівлі іноземною валютою, діяльність з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг.

Торговий патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними видами діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність.

Спеціальний торговий патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на особливий порядок оподаткування відповідно до цього Закону.

Підставою для придбання торгового патенту є оформлена заявка.

Заявка на придбання торгового патенту повинна містити такі реквізити:

-найменування суб'єкта підприємницької діяльності;

-витяг з установчих документів щодо юридичної адреси суб'єкта підприємницької діяльності, а у випадках, якщо патент придбавається для структурного (відокремленого) підрозділу, - довідка органу, який погодив місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, із зазначенням цього місця;

-вид підприємницької діяльності, здійснення якої потребує придбання торгового патенту;

-найменування документа про повну або часткову сплату вартості торгового патенту.

Встановлення будь-яких додаткових умов щодо придбання торгового патенту не дозволяється.

Тобто торговий патент видається державними податковими органами за плату суб'єктам підприємницької діяльності (СПД).

СПД, який припинив діяльність, яка підлягає патентуванню, до 15 числа місяця, що передує звітному, письмово повідомляє про припинення такої діяльності відповідний державний податковий орган. При цьому торговий патент підлягає поверненню до державного податкового органу, що видав його, а СПД повертається надмірно сплачена сума вартості торгового патенту.

Оплата вартості торгового патенту

Вартість торгового патенту на здійснення торговельної діяльності, діяльності з надання побутових послуг за календарний місяць встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження пункту продажу товарів та асортиментного переліку товарів або місцезнаходження об'єкта з надання побутових послуг та виду побутових послуг у межах граничних рівнів, визначених зазначеним Законом.

Вартість спеціального торгового патенту на здійснення торговельної діяльності, діяльності з надання побутових послуг за календарний місяць встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження пункту продажу товарів та асортиментного переліку товарів або місцезнаходження об'єкта з надання побутових послуг та виду побутових послуг у межах граничних рівнів, визначених зазначеним Законом.

Вартість торгового патенту на здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями встановлюється у фіксованому розмірі згідно з Законом за календарний місяць, а на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу у фіксованому розмірі - згідно з Законом за рік.

Оплата вартості торгового патенту на здійснення торговельної діяльності

Оплата вартості торгового патенту на здійснення торговельної діяльності провадиться щомісячно до 15 числа місяця, який передує звітному.

Під час придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності СПД вносить одноразову плату в розмірі вартості торгового патенту за один місяць. На суму, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній місяць його дії.

Термін дії торгового патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців.

Під час придбання спеціального торгового патенту СПД не вносить одноразову плату.

У разі проведення ярмарків, виставок-продажів та інших короткотермінових заходів (від 1 до 15 днів), пов'язаних з демонстрацією та продажем товарів, СПД придбаває короткотерміновий торговий патент за місцем провадження зазначеної діяльності.

Оплата вартості короткотермінового торгового патенту здійснюється не пізніше ніж за один день до початку здійснення торговельної діяльності.

При придбанні суб'єктом підприємницької діяльності пільгового торгового патенту на здійснення торговельної діяльності видами товарів, передбачених частинами шостою-дев'ятою статті З цього Закону, суб'єкт підприємництва вносить одноразову плату у розмірі 25 гривень за весь термін дії патенту.

Оплата вартості торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг

Оплата вартості торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг провадиться щомісячно до 15 числа місяця, який передує звітному.

Під час придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг СПД вносить одноразову плату в розмірі вартості торгового патенту за один місяць. На суму, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній місяць його дії.

Під час придбання спеціального торгового патенту СПД не вносить одноразову плату.

Оплата вартості торгового патенту на здійснення операцій з торгівлі готівковими валютними цінностями

Оплата вартості торгового патенту на здійснення операцій з торгівлі готівковими валютними цінностями здійснюється щоквартально до 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Під час придбання торгового патенту на здійснення операцій з торгівлі готівковими валютними цінностями СПД вносить одноразову плату в розмірі вартості торгового патенту за один місяць. На цю суму зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній квартал його дії.

Термін дії торгового патенту на здійснення операцій з торгівлі готівковими валютними цінностями становить 36 календарних місяців.

Оплата вартості торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу

Під час придбання торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу СПД вносить одноразову плату у розмірі вартості торгового патенту за 3 місяці. На суму, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній квартал його дії.

Термін дії торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу становить 60 календарних місяців.

Порядок нарахування сум плати за торговий патент.

Датою внесення чергового платежу за торговий патент є дата перерахування зазначених коштів до бюджету.

У разі, якщо останній день строку сплати вартості торгового патенту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день.

Нарахування сум плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності здійснюється в особових рахунках платників за весь термін дії торгового патенту одночасно, а саме:

-за першим терміном - суми оплати вартості торгового патенту за перший звітний період та суми одноразової плати, внесеної платником під час придбання торгового патенту в розмірі вартості торгового патенту за один місяць (3 місяці), яка підлягає внесенню в останній місяць (квартал) його дії;

-за наступними термінами - щомісячно (щоквартально) до 15числа місяця, який передує звітному періоду;

-за останнім терміном сплати - здійснюються нульові нарахування, крім діяльності у сфері торгівлі іноземною валютою, у яких нарахування здійснюються за останній квартал його дії, зменшені на суму одноразової плати у розмірі вартості торгового патенту за один місяць, тобто в останньому кварталі нарахування здійснюється за 2 місяці.

Нарахування сум плати за спеціальний торговий патент здійснюється в особових рахунках платників за весь термін дії спеціального торгового патенту одночасно, а саме:

-за першим терміном - суми оплати вартості спецпатенту за перший звітний період;

-за наступними термінами - щомісячно до 15 числа місяця, який передує звітному періоду.

У разі придбання торгового патенту не з початку місяця (кварталу) розмір плати за торговий патент за перший звітний місяць (квартал) визначається пропорційно до кількості календарних днів місяця (кварталу), починаючи з дня придбання торгового патенту.

При придбанні торгового патенту після 15 числа звітного місяця (15 числа останнього місяця звітного кварталу) суб'єкт підприємницької діяльності одночасно сплачує вартість торгового патенту за наступний звітний місяць (квартал).

Суб'єкт підприємницької діяльності має право придбати торговий патент на здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг на наступні за поточним роки, але не більше ніж на три роки, сплативши повну вартість цих патентів під час їх одержання. На здійснення операцій з торгівлі готівковими валютними цінностями та з надання послуг у сфері грального бізнесу суб'єкт підприємницької діяльності також може зробити попередню оплату вартості торгового патенту за весь термін його дії.