Смекни!
smekni.com

Механізм охорони навколишнього природного середовища Російської федерації (стр. 1 из 3)

КУРСОВА РОБОТА

На тему

Механізмохоронинавколишньогоприродногосередовища

Російської Федерації


ЗМІСТ

ВСТУП

1. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

1.1 ДЖЕРЕЛА ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА І ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

1.1.1 ЗАКОНИ ТА КОДЕКСИ

1.2 ЕКОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ

1.3 ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЕКОЛОГІЧНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

2. ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

В даний час суспільство знаходиться на такому етапі антропогенного впливу на біосферу, коли зміни, викликані людиною, широко торкнулися всю оболонку планети і прийняли небувалі за масштабами розміри. В цілому - все зростаюче антропогенний вплив на біосферу і як наслідок - різке погіршення якості середовища проживання людини, стану біоти та екосистем; одностороння зміна концентрації біогенів (вуглецю, азоту, фосфору) та порушення їх основних циклів; порушення екологічної стабільності та нормального функціонування основних систем життєзабезпечення Землі.

У Росії, у зв'язку зі спадом промислового виробництва в останні роки, відзначається деяке скорочення антропогенного навантаження на навколишнє природне середовище. Однак, одночасно простежується і зниження капітальних вкладень в об'єкти природоохоронного призначення.

Інтенсивна експлуатація природних багатств призвела до необхідності нового виду природоохоронної діяльності - раціонального використання природних ресурсів, при якому вимоги охорони включаються в сам процес господарської діяльності з використання природних ресурсів.

Охорона навколишнього природного середовища - нова форма у взаємодії людини і природи, народжена в сучасних умовах, вона являє собою систему державних та громадських заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, освітніх, міжнародних), спрямованих на гармонійний взаємодію суспільства і природи, збереження і відтворення діючих екологічних спільнот і природних ресурсів в ім'я живучих і майбутніх поколінь.

Екологічна криза не є неминучим і закономірним породженням науково-технічного прогресу, він обумовлений комплексом причин об'єктивного і суб'єктивного характеру, серед яких не останнє місце займає споживацьке, а нерідко і хижацьке ставлення до природи, нехтування фундаментальними екологічними законами. Аналіз як екологічної, так і соціально-економічної обстановки в Росії дозволяє виділити п'ять основних напрямів, за якими Росія повинна виходити з економічної кризи.

В якості першого напряму має названо удосконалення технології - створення екологічно чистої технології, впровадження безвідходних і маловідходних виробництв, оновлення основних фондів та ін Другий напрямок - розвиток і вдосконалення економічного механізму охорони навколишнього природного середовища. Третій напрямок - застосування заходів адміністративного припинення і заходів юридичної відповідальності за екологічні правопорушення. Четвертий напрям - гармонізація екологічного мислення. П'ятий напрям - гармонізація екологічних міжнародних відносин.


1. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Методи адміністративно-правового механізму управління полягають у розробці та виданні правових та адміністративних актів, що регулюють організацію та управління у сфері природокористування, права та обов'язки керівних працівників, посадових осіб і населення країни щодо економного використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення рівноваги в природному середовищі. Адміністративні акти мають обов'язкову силу і безпосередньо впливають на колективи підприємств, організацій, окремих працівників і населення даного району.

1.1 ДЖЕРЕЛА ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА І ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Система природоохоронного законодавства в Росії має чотири рівні: закони і кодекси, укази і розпорядження Президента з питань екології та природокористування, урядові нормативні акти; нормативні акти міністерств і відомств; нормативні рішення органів місцевого самоврядування. Вершиною цієї піраміди є Конституція РФ, в якій декларується право людини на сприятливе навколишнє середовище і компенсація шкоди, заподіяної йому забрудненням (ст.42), відбивається положення про охорону природи та раціональне використання природних ресурсів, які є основою життя і діяльності народів РФ.

Конституція встановлює, що земля та інші природні ресурси використовуються й охороняються в Російській Федерації як основа життя і діяльності народів, що проживають на відповідній території (ч.1 ст.9). Це положення може оцінюватися як конституційне закріплення екологічної функції держави і суб'єктів-природокористувачів. Воно містить їх обов'язок забезпечити охорону навколишнього середовища та окремих природних ресурсів.

Оголошуючи людини, її права і свободи найвищою цінністю (ст.2), Конституція встановлює, що кожен має право на сприятливе навколишнє середовище, достовірну інформацію про її стан і на відшкодування шкоди, заподіяної його здоров'ю або майну екологічним правопорушенням (ст.42). Одночасно з визнанням суб'єктивних екологічних прав Конституція покладає на кожного обов'язок зберігати природу і навколишнє середовище, дбайливо ставитися до природних багатств (ст.58).

З урахуванням федеративного устрою Росії Конституція визначає, які питання в сфері охорони навколишнього середовища повинні бути вирішені виключно на федеральному рівні і спільно Федерацією і її суб'єктами. Зокрема, у винятковому веденні Російської Федерації перебувають: встановлення основ федеральної політики і федеральні програми в області екологічного розвитку; ядерна енергетика, що розщеплюються матеріали; виробництво отруйних речовин та порядок їх використання (ст.71). В основному питання природокористування, охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічної безпеки, в тому числі розвиток земельного, водного, лісового законодавства, законодавства про надра та охорону навколишнього середовища, перебувають у спільному віданні РФ і її суб'єктів (ст.72).

1.1.1 ЗАКОНИ ТА КОДЕКСИ

Систему екологічного законодавства очолює Федеральний Закон РФ Про охорону навколишнього середовища від 10 січня 2002р. № 7 ФЗ. У цьому головному федеральному законі відображено основні питання взаємодії людини з природою на території РФ. У розділах закону чітко виражений пріоритет охорони життя і здоров'я людини, забезпечення сприятливих умов для життя, праці та відпочинку населення за будь-якої діяльності, що надає вплив на природу. Об'єктами охорони є природні екологічні системи, озоновий шар атмосфери, а також земля, її надра, поверхневі і підземні води, атмосферне повітря, ліси та інша рослинність, тваринний світ, мікроорганізми, генетичний фонд, природні ландшафти. Особливій охороні підлягають заповідники, заказники, національні природні парки, пам'ятки природи, рідкісні рослини і тварини.

У розділах закону встановлюється компетенція державних органів в екологічній області, нормується якість середовища та порядок державної експертизи, встановлюються вимоги в галузі охорони навколишнього середовища при здійсненні господарської діяльності, запроваджено відповідальність за порушення законодавства.

Діючий нині Федеральний закон "Про охорону навколишнього середовища" (2002) значно розширює повноваження державної влади суб'єктів РФ і органів місцевого самоврядування у сфері відносин, пов'язаних з охороною навколишнього середовища. Зокрема, суб'єктам РФ надано право розробляти і видавати закони та інші нормативні акти у галузі охорони навколишнього середовища з урахуванням географічних, природних, соціально-економічних та інших особливостей, обмежувати і (або) забороняти господарську або іншу антиекологічне діяльність на своїх територіях та ін

У систему екологічного законодавства входить ряд інших законів, включаючи:

Закон РРФСР "Про охорону атмосферного повітря" від 14 липня 1982 р.;

Земельний кодекс РФ від 30 жовтня 2001 р.;

Федеральний закон "Про надра" від 8 лютого 1995 р.;

Лісовий кодекс Російської Федерації від 29 січня 1997 р.;

Федеральний закон "Про природні лікувальні ресурси, лікувально-оздоровчих місцевостях і курортах" від 23 лютого 1995 р.;

Федеральний закон "Про особливо охоронюваних природних територіях" від 14 березня 1995 р.;

Федеральний закон "Про тваринний світ" від 24 квітня 1995 р.;

Водний кодекс РФ від 16 листопада 1995 р.;

Федеральний закон "Про екологічну експертизу" від 23 листопада 1995

Поряд з названими законами важливу роль в охороні навколишнього середовища грають закони, що є джерелами інших галузей російського законодавства:

Федеральний закон "Про використання атомної енергії" від 21 листопада 1995 р.;

Закон РФ "Про захист прав споживачів" (в ред. Федерального закону від 9 січня 1996 р);

Закон РФ "Про стандартизацію" від 10 червня 1993 р.;

Закон РФ "Про сертифікацію продукції і послуг" від 10 червня 1993 р.;

Закон РФ "Про містобудування в Російській Федерації" від 14 липня 1992 р.;

Федеральний закон "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру" від 21 грудня 1994 р.;

Укази і розпорядження Президента РФ. Нормотворча компетенція Президента Росії передбачена ст.90 Конституції РФ, згідно з якою Президент РФ приймає акти у формі указів і розпоряджень. Укази і розпорядження глави держави є обов'язковими до виконання на всій території Росії. Як підзаконні акти вони не повинні суперечити Конституції РФ і федеральних законів.

Нормативні акти природоохоронних міністерств і відомств видаються з найрізноманітніших питань раціонального використання та охорони навколишнього середовища, у вигляді постанов, інструкцій, наказів і т.д.