Смекни!
smekni.com

Акціонерні банки в Росії в XVIII-XIX століттях (стр. 3 из 3)

Період з 1862 по 1872 рр. вважається часом безперервного історичного розвитку банківської справи в Росії. У цей період зародилося 33 акціонерних банку, 11 акціонерних земельних банків, а 1873 функціонувало 222 міських громадських банку.

У цей же період виявляються зачатки концентрації в банківській справі: Російський торгово-промисловий банк вступає в ділові зв'язки з Російським торгово-комісійним банком, Мінський комерційний банк зміцнює відносини з Санкт-Петербурзьким облікових і позичковим банком, Сибірський торговий банк скуповує акції Кременчуцького комерційного банку, бажаючи зробити його своїм філією.

Всі акціонерні банки, що діяли в Росії до кінця XIX століття, можна умовно розділити на 4 групи:

· Банки з англійським впливом (Російська торгово-промисловий банк, Російсько-англійський банк)

· Банки з німецьким впливом (Сибірський торговий банк, Петербурзький обліковий і позиковий банк)

· Банки з французьким впливом (Російсько-азіатський банк, Азовсько-Донський комерційний банк)

· Банки з російським капіталом (Московський купецький банк)

Висновок

Таким чином, початок діяльності банків в Росії можна віднести до середини 18 століття. Росія не знала такого розмаху підприємницької активності в галузі банківської справи аж до кінця 20 століття.

Останнє десятиліття 19 століття було періодом небаченого ще в Росії посилення темпів акціонерного засновництва. Воно було складовою частиною і одним з проявів загальноекономічного підйому того часу. Найважливішою особливістю акціонерного засновництва 1890-х років є посилилася зв'язок його з фондовою біржею і комерційними банками, які вперше зіграли важливу роль у залученні вільних капіталів в акціонерне справу. Уряд подбав про вкладників, передбачивши механізми ліквідації банків (з визнанням неспроможності і без визнання), крім того, був передбачений розумний нагляд з боку міністерства фінансів (право ревізії від 1884 р)

До початку 20 століття в Росії діяло вже 39 акціонерних банків з більш ніж 240 відділеннями, в тому числі і зарубіжному. Капітал Держбанку був майже в 50 разів менше сумарного капіталу діяли акціонерних банків, але вони не конкурували між собою, а спільно обслуговували народне господарство. Також Держбанк надавав фінансову допомогу комерційним банкам, що потрапили в критичне становище. Акціонерні банки спрямовували залучені капітали на розвиток торгівлі і промисловості, на будівництво залізниць і тим самим сприяли зростанню продуктивних сил Росії. Але банки почали надавати промисловості не тільки оборотні, але і постійні капітали, беручи безпосередню участь в заснуванні промислових підприємств.

До початку XX століття місцеві провінційні банки починають поступатися своїм місцем великим банкам з великою територією діяльності. При цьому виявилася тенденція до зосередження правлінь таких банків у столицях і великих центрах промисловості і торгівлі. Процес супроводжувався такими явищами, як злиття, перетворення дрібних банків до філій більших.

Список літератури

1) Грязнова АГ, Молчанова АВ: Банківська система Росії: настольний книга банкіра. Москва, Дека, 1995, Книга 1

2) Свиридов ОЮ: Гроші, кредит, банки. Ростов-на-Дону, Фенікс, 2001 р

3) Черняк ВЗ, "Банки і банкіри", Москва, Фінанси і статистика, 1998 р.

4) www.cbr.ru - офіційний сайт Центрального Банку Російської Федерації

5) www.banks-credits.ru - історія банківський системи Росії.

6) www.vep.ru / бар / історія / index.html - докладно розглянуті деякі банки і в минулі століття і нині

7) stud. ibi. spb.ru - дуже цікавий ресурс про Петербурзькі банки