Смекни!
smekni.com

Екосистема Землі, біосфера та ноосфера (стр. 3 из 3)

Олейников (1971) пов'язує ноосферу із земними структурами і розглядає їх як певну функціональну єдність. Між усіма планетними оболонками і різноманітністю форм впливу на довкілля існує тісна взаємодія. Ноосфера локалізована в межах чотирьох планетних оболонок (літосфери, гідросфери, атмосфери та біосфери) і її можна розглядати як систему живої природи і неживої речовини, охопленої людським розумом.

О. І. Перельман (1964, 1973) визначив ноосферу як перетворену внаслідок техногенезу біосферу, котра характеризується новою, вищою формою руху матерії -суспільною діяльністю людей і величезним прискоренням розвитку. Людина, вирвавшись за допомогою ракет за межі біосфери, підняла межі ноосфери на сотні кілометрів. Але ноосфера - це техногенно перетворена біосфера, а підняти межі біосфери за допомогою ракет неможливо.

Інші автори (Козиков, Камшилов, Гіляров) пов'язують формування ноосфери з високим рівнем продуктивних сил суспільства, високим ступенем їх інтернаціоналізації.Камшилов відзначає, що діяльність людини, хоча і базується на розумних намірах, у масштабах біосфери часто виявляється руйнівною.

Назаров вважав ноосферу таким еволюційним станом біосфери, де закони природи переплітаються з соціально-економічними законами розвитку суспільства, а головною рушійною силою є наукова думка і наукова творчість. Концепція ноосфери відповідає ідеалам гуманізму і несе в собі великий ідеологічний заряд. В інших працях хоча і немає явного ідеологічного забарвлення, але зберігається двопланове тлумачення ноосфери з перевагою ідеї майбутнього цілеспрямованого перетворення біосфери в "сферу розуму" в найрізноманітнішому і найширшому розумінні цих слів.

ВИСНОВКИ

Виконуючи цю роботу ми глибоко вивчили та розглянули історію виникнення таких понять, як екосистема, біосфера та ноосфера. Були встановлені взаємозв'язки між ними, які показали, що кожне з цих визначень є частиною іншого.

Усі дійсні екосистеми, в сукупності Землі, складають біосферу. Не всяка комбінація "життя - середовище" - може бути екосистемою. Нею може стати лише середовище, де має місце стабільність і чітко функціонує внутрішній колообіг речовин.Найбільш велика екосистема — біосфера. Біосфера – оболонка Землі, склад, структура і енергетика якої в істотних рисах обумовлені минулою або дійсною діяльністю живих організмів. Біосфера охоплює частину атмосфери, гідросферу і верхню частину літосфери, які взаємозв'язані складними биогеохимічними циклами міграції речовин і енергії. За В. І. Вернадським, поняття «ноосфера — останній з багатьох етапів еволюції біосфери в геологічний історії — етап наших днів». Сьогодні, ноосфера - це новий еволюційний стан біосфери, при якому розумна діяльність людини стає вирішальним чинником її розвитку. Саме тому, грунтуючись на цих твердженнях можна виділити залежність «Екосистема – біосфера – ноосфера», розгляд якої і був метою нашої роботи.

ЛІТЕРАТУРА

1. Запольський А.К., Салюк А.І. Основи екології. – К.:Вища школа,2003.– 358 с.

2. Корабльова А.І. Екологія : взаємовідносини людини і середовища.– Д.:Вища школа,1999.– 256с.

3. Білявський Г.О., Р.С. Фурдуй. Основи екологічних знань. – К.:Либідь,1995.– 376с.

4. Черняк В.М. Основи екології. – Т.:Астон,1999.–116с.