Смекни!
smekni.com

Облік розрахунків із страхування (стр. 2 из 5)

Основний тягар зі створення пенсійного фонду, страхування на випадок непрацездатності й безробіття лежить на підприємствах, установах і організаціях, які здійснюють відрахування у зазначені фонди від фонду оплати праці персоналу підприємства.

Обов'язкові платежі встановлені також для фізичних осіб від доходу, який обкладається прибутковим податком. З 1 квітня 2001 р. підприємства, установи й організації повинні сплачувати кошти у фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Ці відрахування проводяться в диференційованих розмірах – від 0,2% до 13,8% (залежно від галузей економіки) від фонду оплати праці.

Загальнодержавне страхування поширюється на осіб, які працюють на умовах трудової угоди, та на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно (творчі працівники, підприємці). Внески у соціальні фонди нараховуються на заробітну плату працівника, яка не повинна перевищувати 1 600 грн. в місяць.


РОЗДІЛ 2. ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ЗІ СТРАХУВАННЯ

Облік розрахунків по страхуванню ведеться на рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням. Цей рахунок балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По кредиту рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" відображаються нараховані зобов'язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, по дебету – погашення заборгованості ;та витрачання коштів страхування на підприємстві.

Порядок справляння та використання зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття та на інші види страхування регулюється чинним законодавством.

Рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням" має такі субрахунки:

651 "За пенсійним забезпеченням";

652 "За соціальним страхуванням";

653 "За страхуванням на випадок безробіття";

654 "За індивідуальним страхуванням";

655 "За страхуванням майна".

На субрахунку 651 ведеться облік розрахунків з Пенсійним фондом України за збором на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Для суб'єктів підприємницької діяльності, підприємств і організацій усіх форм власності, в тому числі бюджетних, а також для фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності встановлена ставка збору до Пенсійного фонду в розмірі 32 % від фонду оплати праці.

Об'єктом оподаткування є фактичні витрати на оплату праці працівників, включаючи витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, у тому числі в натуральній формі, які підлягають оподаткуванню прибутковим податком з громадян. Внески до Пенсійного фонду сплачуються одночасно з отриманням коштів в установах банку на оплату праці.

Підприємства звітуються за встановленою формою перед регіональними відділеннями Пенсійного фонду.

На субрахунку 652 ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за збором на обов'язкове соціальне страхування.

Загальна сума збору на обов'язкове соціальне страхування складає 5,5 % від об'єкта оподаткування. Водночас цей збір поділяється на 4 % збору на обов'язкове соціальне страхування і на 1,5% збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

Перелік витрат на оплату праці, на які нараховується збір в розмірі 5,5 %, визначений Інструкцією по статистиці заробітної плати.

Підприємства звітуються за встановленою формою перед регіональними відділеннями Фонду соціального страхування.

На субрахунку 653 ведеться облік розрахунків з Державним бюджетом України за збором на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

Платниками збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, а також фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників. Збір на обов'язкове соціальне страхування платники збору перераховують на рахунок Фонду соціального страхування України. Контроль за його фінансовою діяльністю здійснює наглядова рада Фонду соціального страхування України.

Ставка збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття становить 1,5 % фактичних витрат на оплату праці працівників. До цих витрат не відносяться витрати на оплату виконаних робіт (послуг) згідно з цивільно-правовими договорами, виплату доходів у вигляді дивідендів, відсотків, тощо, а також інші витрати, які не враховуються при обчисленні середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Збір сплачується одночасно з одержанням в установах банків коштів на оплату праці.

Всі платники щоквартально складають розрахункову відомість про нарахування і перерахування збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття та подають її в Державну службу зайнятості населення за місцем реєстрації не пізніше 15-го числа наступного за звітним місяця.

На субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством. На субрахунку 655 ведеться облік розрахунків за страхуванням майна підприємства та майна працівників підприємства. Такі страхові платежі підлягають перерахуванню страховим організаціям.

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках та окремих договорах страхування.

Схема бухгалтерських проводок з обліку розрахунків з робітниками і службовцями, складена відповідно до діючих нормативних документів, наведена нижче. Бухгалтерські проводки з обліку утримань та виплати заробітної плати наводяться в таблиці 1.1.

Таблиця 1.Бухгалтерські проводки з обліку утримань та виплати заробітної плати

№ з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 Утримані із заробітної плати прибутковий податок 661 "Розрахунки за заробітною платою" 641 "Розрахунки за податками"
2 Утримані із заробітної плати 661 "Розрахунки за заробітною платою" 651 "За пенсійним забезпеченням"
3 Утримані із заробітної плати внески на соціальне безробіття 661 "Розрахунки за заробітною платою" 653 "За страхуванням на випадок безробіття"
4 Утримані із заробітної плати листами (аліменти тощо) 661 "Розрахунки за заробітною платою" 685 "Розрахунки з іншими кредиторами"
5 Утримані із заробітної плати профспілкові внески 661 "Розрахунки за заробітною платою" 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"
6 Утримані із заробітної плати суми допущеного браку 661 "Розрахунки за заробітною платою" 24 "Брак у виробництві"
7 Утримані із заробітної плати суми неповернутих вчасно підзвітних сум 661 "Розрахунки за заробітною платою" 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
8 Утримані із заробітної плати суми завданого підприємству збитку 661 "Розрахунки за заробітною платою" 375 "Розрахунки за відшкодуванням
9 Утримані із заробітної плати позики, раніше видані працівникам підприємства 661 "Розрахунки за заробітною платою" 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"
10 Утримані із заробітної плати суми, що відносяться до інших операцій (розрахунки з квартиронаймачами, іншими дебіторами та кредиторами тощо) 661 "Розрахунки за заробітною платою" 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками"
11 Утримані із заробітної плати суми, які є для підприємства іншим операційним доходом 661 "Розрахунки за заробітною платою" 71 "Інший операційний дохід"
12 Утримана із заробітної плати частка пайового капіталу 661 "Розрахунки за заробітною платою" 41 "Пайовий капітал"
13 Утримані із заробітної плати суми, які відносяться до неоплаченого капіталу підприємства 661 "Розрахунки за заробітною платою" 46 "Неоплачений капітал"
14 Видана з каси заробітна плата 661 "Розрахунки за заробітною платою" 30 "Каса"
15 Перераховані кошти з рахунків в банку на особові рахунки працівників для отримання заробітної плати 661 "Розрахунки за заробітною платою 31 "Рахунки в банках"
16 Видана заробітна плата за рахунок інших коштів 661 "Розрахунки за заробітною платою" 33 "Інші кошти"
17 Видана натуральна заробітна плата 661 "Розрахунки за заробітною платою" 70 "Доходивід реалізації"
18 Депонована заробітна плата 661 "Розрахунки за заробітною платою" 662 "Розрахунки з депонентами"
19 Повернута в касу надлишкове виплачена заробітна плата 30 "Каса" 661 "Розрахунки за заробітною платою"
20 Повернута на рахунки в банку надлишкове видана заробітна плата 31 "Рахунки в банках" 661 "Розрахунки за заробітною платою"

Розглянемо облік розрахунків зі страхування детальніше.