Смекни!
smekni.com

Фінансова система Болгарії (стр. 4 из 4)

При відшкодувальному придбанні майна податок визначається Муніципальною радою в розмірі від 1,3% до 2,6%, що нараховуються на підставі оцінки майна, що купується.

Висновок

Болгарський Центральний Банк – головна банківська установа і емісійний банк. Державний ощадний банк надає банківські послуги населенню. У країні діє мережа комерційних банків.

Практично припинені функції Центрального банку по рефінансуванню комерційних банків, він може надати їм кредит лише при загрозі стабільності банківської системи. Він не має повноважень кредитувати державу, окрім надання кредитів на СДР. Більшість комерційних банків приватизована.

В період безпрецедентних економічних потрясінь і відсутності довіри до банківських установ по всьому світу, в Болгарії ні від одного банку не вимагали примусової капіталізації, що траплялося в багатьох країнах з набагато розвиненішою ринковою економікою.

Сьогодні фінансова система Болгарії є синонімом стабільності, передбаченості і спокою. У основі цієї стабільності стоїть «режим валютної ради і політика строгого регулювання з боку Центрального банку Болгарії.

Специфічно для банківської системи Болгарії є те, що на відміну від інших країн, в Болгарії спостерігається зворотна залежність між базовою процентною ставкою і процентними ставками комерційних банків.

Проблеми фондового ринку Болгарії прямо впливають на широкий круг установ, таких як компанії, що управляють, інвестиційні посередники, публічні суспільства, пенсійні фонди, комерційні банки, а також болгарські і іноземні учасники.

Податкова політика Болгарії будується відповідно до міжнародних норм і правил, що регламентують взаємини болгарських підприємств, фірм різної форми власності з державою. Вона направлена на стимулювання ефективного і стійкого зростання національної економіки.

Основні прибуткові статті бюджету – податки на прибуток, отриманий підприємствами від проведеної продукції, і з обороту (продажів). Найбільша стаття витратної частини бюджету – витрати на розвиток галузей народного господарства.

Використана література

1.Бутиков Д.Д. Реформирование бюджетных систем: опыт восточной Европы. – К.: Финансы. – 2000. – №9. – С. 53–56.

2.Информационен бюлетин София: Българска народна банка, 2009, №5.

3.Карлін М. І. Фінансові системи країн Західної Європи: навч. посіб. / М. І. Карлін. – К.: ВЦ «Академія», 2009. – 320 с.

4.Карлін M.I. Фінанси України та сусідніх держав: Навч. посіб. – К.: Знання, 2007. – 589 с – (Вища освіта XXI століття).

5.Лортикян Э.Л. История экономических реформ: Мировойопыт второй половины XIX–XX вв. – Харьков: Консум, 2009. – 288 с.

6.Миргородська Л.О. Фінансові системи зарубіжних країн: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 240 с

7.Мынасян Г., Ненова М., Ионов В. Паричният съвет в България. –София: ГорексПрес. – 2008. – С. 26.

8.Цхведианы В. Лев в кармане. – Бизнес. – 2001. – №43. – С. 18.