Смекни!
smekni.com

Екологічне право (стр. 5 из 6)

Вважаю рішення Київської міської Ради № 363/2938 від 21.04.2005 "Про продаж земельної ділянки приватному підприємству "Рубін-С" для будівництва спортивно-розважального комплексу на перетині просп. Володимира Маяковського та вул. Каштанової у Деснянському районі м. Києва" таким, що не відповідає нормам закону і порушує мої права і законні інтереси з наступних підстав:

1) При прийнятті рішення Київської міської Ради № 363/2938 від 21.04.2005 були порушені основні вимоги до містобудівної діяльності.

В ч. 3 ст. 5 Закону України (ЗУ) від 16.11.1992 "Про основи містобудування" зазначено, що при здійсненні містобудівної діяльності повинно бути забезпечено розміщення і будівництво об'єктів відповідно до затверджених у встановленому порядку містобудівної документації та проектів цих об'єктів.

Рішенням № 363/2938 від 21.04.2005 Київська міська Рада продала ПП "Рубін-С" земельну ділянку для будівництва спортивно-розважального комплексу на перетині просп. В. Маяковського і вул. Каштанової у Деснянському районі м. Києва.

Хочу зазначити, що при затвердженні містобудівної документації та проекту відведення зазначеної земельної ділянки не були дотримані вимоги чинного законодавства.

Відповіднодоч. 3 ст. 18 ЗУвід 20.04.2000 "Проплануванняізабудовутериторій" приздійсненніплануванняізабудовитериторійнамісцевомурівнідляврахуваннягромадськихіприватнихінтересівКиївськаміськадержавнаадміністраціявмежахповноважень, визначенихзаконом:

- протягомдвохтижнівпісляприйняттярішенняпророзробленнявідповідноїмістобудівноїдокументаціїповідомляєчереззасобимасовоїінформаціїпропочатокїхрозроблення, атакожпроформи, місцеістрокподанняфізичнимиособамипропозиційщодоцієїдокументації;

- протягоммісяцяпіслязавершеннярозробленнявідповідноїмістобудівноїдокументаціїповідомляєчереззасобимасовоїінформаціїпромісцеїїрозгляду, форми, місцеістрокподанняпропозицій (зауважень), порядокїхобговорення;

- оприлюднюєчереззасобимасовоїінформаціїрішенняпрозатвердженнямістобудівноїдокументації, атакождаєроз'ясненняпроїхзміст;

- інформує про порядок врахування законних інтересів та вимог власників або користувачів будівель, що оточують місце будівництва.

Всупереч цьому Київська міська державна адміністрація не повідомляла через засоби масової інформації ані про початок розроблення містобудівної документації щодо планування і забудови земельної ділянки на перетині просп. В. Маяковського і вул. Каштанової у Деснянському районі м. Києва, ані про місце розгляду затвердженої містобудівної документації щодо планування та забудови зазначеної земельної ділянки.

У зв'язку з цим не були враховані громадські та приватні інтереси, зокрема, інтереси жителів будинків № 11а/2 по просп. В. Маяковського, № 1/9, 3 по вул. Каштановій, які є прилеглим до даної земельної ділянки. Жителі зазначених будинків не мали можливості подати свої пропозиції (зауваження) та обговорити містобудівну документацію через неоприлюднення вищевказаної інформації.

Крім того, в чч. 6, 7, 8, 9 ст. 5 ЗУ "Про основи містобудування" зазначено, що при здійсненні містобудівної діяльності повинні бути забезпечені:

- урахування громадських інтересів при плануванні та забудові територій;

- урахування законних інтересів та вимог власників або користувачів будівель, що оточують місце будівництва;

- інформуваннячереззасобимасовоїінформаціїгромадянпропланиперспективногорозвиткутериторій;

- участьгромадян, об'єднаньгромадянвобговореннімістобудівноїдокументації, проектівокремихоб'єктівівнесеннявідповіднихпропозиційдодержавнихорганів, органівмісцевогосамоврядування, підприємств, установіорганізацій.

Таким чином, містобудівна документація щодо планування і забудови земельної ділянки на перетині вулиць просп. В. Маяковського і вул. Каштанової у Деснянському районі м. Києва була затверджена рішенням Київської міської Ради № 363/2938 від 21.04.2005 з порушенням вимог чинного законодавства.

2) Частиною 1 ст. 7 ЗУ від 09.02.1995 "Про екологічну експертизу" визначено, що об'єктами екологічної експертизи є проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів. Відповідно до ч. 1 ст. 59 Закону України від 21.05.1997 "Про місцеве самоврядування" рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Отже, проектирішень (нормативно-правовихактів) КиївськоїміськоїРадиякпредставницькогоорганумісцевогосамоврядуванняпідлягаютьекологічнійекспертизі.

ВсуперечцьомуекологічнаекспертизапроектурішенняКиївськоїміськоїРади № 363/2938 від 21.04.2005 "Пропродажземельноїділянкиприватномупідприємству "Рубін-С" длябудівництваспортивно-розважальногокомплек-сунаперетиніпросп. Володимира Маяковського та вул. Каштанової у Деснянському районі м. Києва" здійснена не була.

3) Земельна ділянка на перетині вулиць просп. В. Маяковського і вул. Каштанової у Деснянському районі м. Києва є ландшафтно-рекреаційною територією і відноситься до внутрішньоміських зелених насаджень обмеженого користування (на жилій території).

Як зазначено в ст. 51 Земельного кодексу (ЗК) України від 25.10.2001, до земель рекреаційного призначення належать земельні ділянки зелених насаджень міст.

Відповідно до п. 6.1 Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 № 173 забороняється будівництво об'єктів за рахунок території парків і т. ін. А згідно з ч. 2 ст. 52 ЗК України на землях рекреаційного призначення забороняється діяльність, що перешкоджає або може перешкоджати використанню їх за призначенням.

Крім того, в ч. 6 п. 7 постанови Верховної Ради України від 24.12.1999 № 1359-XIV "Про Концепцію сталого розвитку населених пунктів" передбачено, що для формування повноцінного життєвого середовища у населених пунктах раціонально використовуються природно-ландшафтні комплекси, провадяться роботи щодо їх збереження та відтворення, здійснюється упорядження та озеленення вулиць, майданів, територій громадського призначення, житлової забудови.

Отже, Київська міська Рада не мала права відводити земельну ділянку на перетині просп. В. Маяковського і вул. Каштанової для будівництва.

Таким чином, видавши рішення № 363/2938 від 21.04.2005, Київська міська Рада порушила вимоги чинного законодавства України.

4) Також рішення Київської міської Ради № 363/2938 від 21.04.2005 порушує мої права і законні інтереси як громадянки України.

Я є громадянкою України і користувачем квартири № 117 в буд. № 3 по вул. Каштановій, який є прилеглим до земельної ділянки на перетині просп. В. Маяковського і вул. Каштанової.

Відповідно до вищезгаданих ч. 3 ст. 18 ЗУ "Про планування і забудову територій", чч. 6, 7, 8, 9 ст. 5 ЗУ "Про основи містобудування" при здійсненні містобудівної діяльності повинно бути забезпечено урахування громадських інтересів при плануванні та забудові територій, урахування законних інтересів та вимог власників або користувачів будівель, що оточують місце будівництва.

Крімтого, забезпечуєтьсяучастьгромадянвобговореннімістобудівноїдокументації, проектівокремихоб'єктівівнесеннявідповіднихпропозицій (зауважень) щодоцієїдокументаціїдодержавнихорганів, органівмісцевогосамоврядування, підприємств, установіорганізацій.

Як було зазначено вище, при плануванні і забудові земельної ділянки на перетині просп. В. Маяковського і вул. Каштанової мої інтереси враховані не були. До того ж, я не мала можливості подати свої пропозиції (зауваження) та обговорити містобудівну документацію щодо планування та забудови цієї земельної ділянки через неоприлюднення вищевказаної інформації.

Також хочу наголосити, що відповідно до ч. 1, 2 ст. 13 Конституції України від 28.06.1996 земля та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України є об'єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Ст. 50 ЗК України передбачає використання земель рекреаційного призначення для організації відпочинку населення.

Отже, відвівши земельну ділянку на перетині просп. В. Маяковського і вул. Каштанової для забудови, Київська міська Рада позбавила мене права використовувати зазначену земельну ділянку для відпочинку (за призначенням відповідно до закону), і, таким чином, порушила мої конституційні права.

Таким чином, рішення Київської міської Ради № 363/2938 від 21.04.2005 порушуються мої права та законні інтереси як громадянки України і жительки будинку, прилеглого до забудованої земельної ділянки.

Виходячи з вищевикладеного, вважаю рішення Київської міської Ради № 363/2938 від 21.04.2005 не відповідаючим Конституції України та нормам закону і таким, що порушує мої права і законні інтереси, передбачені Конституцією України, законами та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 2 ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень органів місцевого самоврядування.

Як зазначено в ч. 2 ст. 144 Конституції України, рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

Таким чином, підставою для звернення до суду зі скаргою на рішення органу місцевого самоврядування і для зупинення такого рішення є його невідповідність Конституції чи законам України.

Право громадянина на звернення із скаргою до суду в разі, якщо рішенням органу місцевого самоврядування порушено його права, свободи чи законні інтереси, передбачено також ч. 1 ст. 2481 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) України від 18.07.1963.