Смекни!
smekni.com

Екологічне право в Росії (стр. 1 из 3)

Реферат на тему:

ЕкологічнеправовРосії


Зміст

Вступ

1. Поняття екологічного права та його роль в житті суспільства

2. Екологічна відповідальність: поняття, форми, види

3. Екологічне законодавство Російської Федерації

4. Екологічні права громадян Росії

5. Правові засади міжнародного співробітництва

6. Екологічний громадський кодекс.

Література


Вступ

За останній час стан навколишнього природного середовища в Росії, а також у суміжних з нею колишніх союзних республіках-нині державах СНД, можна охарактеризувати як вкрай неблагополучне, а за рядом показників - просто катастрофічне і в деяких регіонах (їх кількість постійно зростає) набуло характеру екологічного лиха.

Російська Федерація займає територію 17 млн. кв. км, на якій проживає понад 140 млн. чоловік. На жаль, інтенсивне забруднення природного навколишнього середовища в минулі роки і зараз призвело до того, що на сьогодні площа території з гострою екологічною ситуацією в 17 разів перевищує площу природних заповідників і заказників. Економічний збиток від забруднення природи, за підрахунками фахівців, дорівнює приблизно половині національного доходу Росії.

У Росії більше 24 тис. підприємств, що забруднюють навколишнє середовище. У результаті зростання забруднень сьогодні налічується понад 55 великих міст, де назріла критична складна екологічна обстановка. Щорічно в Росії вловлюється і знешкоджується лише 70% від загальної кількості викидаються шкідливих речовин. Ще гірше йдуть справи з очищенням стічних вод: відсутність очисних споруд або їх незадовільна робота, зношеність, призводять до того, що 82% вод, що скидаються не піддається очищенню. Тому якість води основних річок Росії (Волги, Дону, Обі, Єнісею. Олени, Кубані, Печори), які служать не тільки транспортними магістралями, але й джерелами питної води, оцінюється як незадовільний. Вони забруднені органічними речовинами, сполуками азоту, важкими металами, фенолом, нафтопродуктами.

Продовжується зменшення площ сільськогосподарських угідь, особливо ріллі, більше чверті якої схильні до ерозії.

Погіршення екологічної обстановки в Росії приводить до збільшення смертності і скорочення тривалості життя людей, зростання ракових захворювань. Сьогодні хронічно хворий майже кожен четвертий дорослий і кожна шоста дитина, спостерігаються різні форми ослаблення імунної системи. На жаль, екологічна криза збігся з громадським кризою в нашій країні (економічний, політичний, духовний), що робить майже неможливим його подолання без загального піднесення всіх сфер суспільного життя, без сильного державного участі, яка зобов'язана за допомогою комплексу заходів правового, економічного, адміністративного характеру запобігти екологічній катастрофі.

Правове регулювання взаємовідносин між суспільством і навколишнім природним середовищем як раз і станься в рамках екологічного права.


1. Екологічне право та його роль в житті суспільства

Перш ніж перейти до розгляду екологічного права, необхідно дати два основоположних визначення: навколишнього природного середовища та охорони навколишнього середовища.

Навколишнє природне середовище - це природне середовище проживання людини, біосфери, яка є умовою, засобом і місцем життя людини та інших живих організмів.

Охорона навколишнього природного середовища - це система державних та громадських заходів, спрямованих на забезпечення гармонійної взаємодії системи «суспільство-природа».

Державний інтерес до формування екологічного права пояснюється тим, що у відносинах, що склалися між суспільством і природою, неможливо навести належний правопорядок без додаткових правових зусиль. Ці зусилля повинні носити характер радикального зміни всієї системи правового регулювання.

Екологічне право - це галузь російського права, складова частина правової системи РФ. Це - юридичне поняття, яке включає систему юридичної науки і юридичних норм, що регулюють суспільні відносини людини і природи в рамках екології, соціальної екології і права.

Екологічне право регулює суспільні відносини щодо збереження, відтворення, вивчення навколишнього середовища, а також щодо раціонального використання природних ресурсів.

Термін «екологічне право» використовується в юридичній науці порівняно недавно. Певною мірою він пов'язаний з наукою екологією. Сучасна назва обумовлено змінами в соціальній-економічній системі Росії. Денаціоналізація землі та інших природних ресурсів, затвердження інституту приватної власності та інші перетворення сприяли розвитку нової концепції правового механізму охорони навколишнього природного середовища, що грунтується на поєднанні економічних і екологічних інтересів, економічної та екологічної відповідальності та відшкодування економічного та екологічного збитку.

Як і будь-яка галузь права, екологічне право має свій предмет, метод правового регулювання, норми, принципи і систему права.

Предметом екологічного права є суспільні (екологічні) відносини в галузі взаємодії суспільства і природи. Вони поділяються на дві групи: галузеві і комплексні. Галузеві екологічні відносини - це правові відносини з охорони праці та раціонального використання окремих об'єктів навколишнього природного середовища, а саме: землеохоронні, відносини з охорони надр, лісоохоронні і водоохоронні відносини, відносини щодо охорони тваринного світу та атмосферного повітря. До комплексних відносин відносяться відносини з охорони природних територій, комплексів, природно-заповідного фонду, лікувально-оздоровчих, санітарних та інших зон. У взаємодії галузевих і комплексних відносин екологічне право та вирішує завдання забезпечення якості природного середовища.

Під методом екологічного права розуміють спосіб впливу на суспільні відносини в галузі взаємодії суспільства і природи. У діючій системі права закріплено два можливі способи впливу на поведінки людини з метою виконання норм права: адміністративно-правової та цивільно-правовий. У нинішніх умовах все більшого значення набуває економічний метод (спосіб) впливу: вплив на охорону навколишнього середовища через матеріальний інтерес.

Під нормами екологічного права розуміють правила поведінки, які регулюють відносини людей з приводу охорони та використання навколишнього природного середовища.

Відносини людей поміж собою, а також їх взаємодія з природою здійснюється через трудову діяльність, виробництво, розвиток якого визначають не біологічні, а економічні закони. Зміст цих відносин залежить від способу виробництва матеріальних благ. Тому специфіка людини визначає характерну особливість його взаємодії з навколишнім середовищем через призму соціальних відносин. Ці відносини покликана реалізувати соціальна екологія.

Складовою частиною в соціальній екології є екологія правова, тобто сукупність норм, що регулюють суспільні (екологічні) відносини у сфері взаємодії суспільства і природи. Виділяють дві основні форми цієї взаємодії: економічну - споживання природи людиною для своїх матеріальних і духовних потреб і екологічну - охорона навколишнього природного середовища з метою збереження людини як біологічного та соціального виду та навколишнього середовища.

До економічної формі взаємодії суспільства і природи на сучасному етапі відносяться: використання природного середовища і наслідки цього використання, які проявляються в раціональному і нераціональному природокористуванні. Раціональне природокористування - єдиний, взаємопов'язаний процес розумного використання, охорони і відновлення природних ресурсів та об'єктів. Нераціональне природокористування - це зниження якості, розтрата і вичерпання природних ресурсів, підрив відновлювальних сил природи, забруднення навколишнього середовища, зниження оздоровчих та естетичних достоїнств.

Екологічна форма взаємодії суспільства і природи виявляється перш за все як реакція на руйнівну діяльність людини в навколишньому середовищі. На відміну від споживання, це усвідомлена форма суспільної і державної діяльності, спрямована на збереження і відтворення природних ресурсів, тобто охорона природи, раціональне використання природних ресурсів, захист, оздоровлення навколишнього середовища людини.

Необхідно порівнювати масштаби людської діяльності з можливостями навколишнього середовища, щоб ні в якому разі не перевищити їх. Для врегулювання взаємовідносин людини і природи з тим, щоб не завдавати їй бездумно непоправного збитку, і служить екологічне право.


2. Екологічна відповідальність: поняття, форми, види

Юридична відповідальність являє собою найважливіший засіб забезпечення раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища. Даючи характеристику юридичної відповідальності, слід зазначити, що правові норми, що встановлюють різні види відповідальності за екологічні правопорушення, являють собою самостійний і в той же час комплексний інститут екологічного права, який об'єднує норми кримінального, адміністративного, цивільного законодавства, а також норми екологічних та природоресурсних галузей законодавства (земельного, гірського, водного, лісового і т.п). Підставою для цієї відповідальності є правопорушення.

Екологічне правопорушення - це протиправне діяння, що порушує природоохоронне законодавство і заподіює шкоду навколишньому природному середовищу і здоров'ю людини.

Ознаками екологічного правопорушення є дія або бездіяльність особи, що суперечить екологічному законодавству, протиправна дія.

Під шкодою природному середовищу розуміють сукупність впливів, що призводять до несприятливих змін якості навколишнього середовища.

Розрізняють два види шкоди:

- Збиток (втрати кількості або якості природного середовища, ресурсів, тобто екологічний збиток);

- Збитки (економічно невигідні для природокористувачів наслідки втрат).