Смекни!
smekni.com

Правовий інститут надання послуг: сутність та його природа (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти та науки України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра цивільного права та процесу

Курсова робота на тему:

ПРАВОВИЙ ІНСТИТУТ НАДАННЯ ПОСЛУГ: СУТНІСТЬ ТА ЙОГО ПРИРОДА

Виконала: Студентка 4 курсу

Групи ЮРД-45с

Сагайдак Ірина

Науковий керівник:

Тарасенко Л.Л.

Львів 2011


План

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Правовий інститут надання послуг: сутність та його природа

РОЗДІЛ 2. Загальні положення про договори про надання послуг

2.1 Поняття, особливості та умови договору про надання послуг

2.2 Сторони договору про надання послуг.

2.3 Види договорів про надання послуг

РОЗДІЛ 3. Проблеми застосування договорів про надання послуг

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА


ВСТУП

Проголосивши себе суверенною і незалежною державою, Україна взяла курс на кардинальне реформування суспільного устрою, побудову громадського суспільства та ринкової економіки, в якій функціонують різні форми власності та підприємництва. Надання підприємствам і громадянам свободи господарської діяльності та підприємництва дало поштовх до розгортання сфери майнових відносин та урізноманітнення господарських зв’язків суб’єктів підприємницької діяльності як у внутрішньому обороті країни, так і при здійсненні ними зовнішньої діяльності.

Важливої ваги на сьогоднішній час набули питання договірних відносин як універсальної та найдоцільнішої форми опосередкування товарно-грошових відносин. Договір – це угода двох або більше осіб, яка спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Окремої уваги заслуговує положення щодо договорів про надання послуг в господарському праві України.

Доцільним є більш детально розглянути такі договори з точки зору господарсько-правових відносин, дати загальну характеристику цих договорів, висвітлити особливості договорів про надання деяких окремих послуг.

На сьогодні залишаються дискусійними питання щодо визначення системи договорів про надання послуг, поняття послуги як юридичної категорії, об'єкту та предмету договору про надання послуг, співвідношення договорів по наданню послуг із суміжними правовими категоріями, критерії їх класифікації тощо.

Нормативно-правовою основою курсової роботи є чинне господарське законодавство України.

Розділ 1. Правовий інститут надання послуг: сутність та його природа

Визначення поняття послуги як юридичної категорії стало необхідністю з прийняттям Господарського кодексу та нового Цивільного кодексу України.

Новелою даних нормативно-правових актів є регламентація нового правового інституту — договору про надання послуг. Включення даного правочину в українське законодавство є закономірним процесом, який спрямований не лише на розширення інститутів зобов'язального права, із метою проведення більш детальної правової регламентації вже існуючих договорів, так і таких, що не мали правового регулювання в Цивільному кодексі УРСР 1963 р., але й важливим напрямком реформування приватного права України, надання йому статусу певної довершеності та одночасно впевненості та стабільність у майбутньому. ЦК УРСР також регулював окремі договори на надання послуг (комісію, доручення, перевезення та ін.), проте не мав змоги повністю охопити всю різноманітність даних договорів, негативним наслідком чого стала або ж повна відсутність їх правового регулювання, або регулювання на рівні відомчих нормативних актів, що не лише відкинуло їх поза межі цілісного кодифікованого приватноправового нормативного акта ЦК УРСР, а й призвело до значних прогалин у цивільному законодавстві, що власне і стало ще однією з передумов введення договору про надання послуг як окремого правового інституту.

Для характеристики договорів про надання послуг, визначення умов даного правочину, його змісту, видів, перш за все, необхідно чітко встановити саме поняття послуги, його етимологічне походження, а також розмежувати поняття послуги та роботи.

Отже, якщо звернутись до етимології слова "послуга", то під ним розуміється

1) дія, вчинок, що дає користь, допомогу іншому;

2) діяльність підприємств, організацій та окремих осіб, виконувана для задоволення чиїх-небудь потреб; обслуговування.

Друге значення більше відображає поняття послуги в правовому розумінні.

Законодавець вживає поняття "послуги" у цілій низці як законодавчих, так і підзаконних нормативно-правових актів, починаючи від Цивільного кодексу України, який розглядає "послуги" як об'єкт цивільних прав (ст. 177 ЦК України) і завершуючи рядом інших: Закон України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" від 22.02.2000 р. № 1490-ІП, Закон України "Про аудиторську діяльність" від 22.04 1993 р. №3125-ХП, Закон України "Про зв'язок" від 22.12.1999 р. № 1347-ХІУ, Закон України "Про поштовий зв'язок" від 10.04.2001 р. №2759-111, Постанова Кабінету Міністрів України "Про організацію та проведення торгів (тендерів) у сфері державних закупівель товарів (робіт, послуг)" від 28.06.1997 р. № 694, Наказ Держстандарту "Про затвердження Правил обов'язкової сертифікації готельних послуг" від 27.01.1999 р. № 37, Наказ Міносвіти, Мінекономіки, Мінфіну "Про затвердження Порядку надання платних послуг державними навчальними закладами від 27.10.1997 р. №383/239/131 тощо.

Незважаючи на застосування поняття "послуги" в багатьох чинних нормативних актах, жоден із них, в тому числі і Господарський кодекс України не дають його єдиного визначення. Сталим є лише розуміння послуги як дії, що приносить користь. Так, виходячи з цього, можна розглядати послугу як специфічний об'єкт правовідносин, продукт корисної дії або діяльності, який наділений певними ознаками, що і дають можливість ідентифікувати послугу з усього спектру правових категорій. До цих ознак належать:

1) корисний ефект послуги, тобто внаслідок надання послуги задовольняється потребу замовника;

2) споживність в процесі надання, тобто не має реального матеріального вираження, кінцевого результату як такого;

3) відсутність гарантованого позитивного результату;

4) послуга надається у відповідності до завдання замовника;

5) фідуціарність, тобто вони виконуються, як правило особисто їх сторонами. Припиняється у всіх випадках вибуття одного із учасників, якщо домовленістю між сторонами не передбачено збереження договору.

Принциповим для правильного розуміння "послуг" як об'єкта цивільних прав є їх відмежування від "робіт". Зокрема, "роботи" — це діяльність, результати якої мають матеріальне вираження і можуть бути реалізовані для задоволення потреб фізичних чи юридичних осіб. В той час як результати надання послуги не мають, як правило, матеріального вираження, вони реалізуються і споживаються в процесі здійснення цієї діяльності. Тобто, коли ми ведемо мову про "роботи", то маємо на увазі певний кінцевий результат, який виражається в певній матеріальній формі — житловий будинок, який зданий замовнику підрядчиком за договором будівельного підряду, тобто ми споживаємо результат певної роботи. І навпаки, коли ми вестимемо мову про "послуги", то маємо на увазі не сам результат, який споживається при виконанні робіт, а дії, які призвели до нього. Наприклад, внаслідок надання юридичних послуг, громадянин компенсував 10000 тисяч гривень моральної шкоди, завданої йому незаконними діями органів досудового слідства.

Якщо ж звернутися до історії становлення та розвитку правового інституту про надання послуг, то можна виділити 5 основних етапів:

1) зародження правового регулювання договорів особистого найму у Дігестах і Інституціях;

2) подальший розвиток в Саксонському зерцалі (1588 р.), Статутах Великого князівства Литовського (1743 р.) і Зібраннях малоросійських прав (1807 р.);

3) початок становлення як окремого інституту із самостійними юридичними ознаками в Саксонських цивільних законах (1863 р.);

4) подальше ствердження як самостійного виду договорів (в дореволюційному праві);

5) постійне вдосконалення та розвиток правового регулювання на сучасному етапі.[1]

Як бачимо поняття «послуги» становить собою специфічний об'єкт правовідносин, продукт корисної дії або діяльності, що не має майнового вираження, результат якої (послуги) не має юридичного значення і не може бути гарантованим. На основі цього зробимо висновок про те, що під договором про надання послуг слід розуміти таке правовідношення, яке виникає із єдиної правової мети двох, або більше суб'єктів з приводу діяльності та спрямована на виникнення або зміну правовідносин і має корисний ефект для послугоотримувача.


2. Загальні положення про договори про надання послуг

2.1 Поняття, особливості та умови договору про надання послуг

правовий договір послуга замовник

Договір про надання послуг як окремий правочин посів своє місце в господарському законодавстві в Розділі VI Господарського кодексу України. Окрім цього глава 63 Цивільного кодексу також регулює договори про надання послуг.. Про окремі різновиди договорів про надання послуг було згадано у ЦК УРСР (1964 р.) та в низці нормативно-правових актів: законах України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти", "Про телекомунікації", "Про поштовий зв'язок", наказі Держстандарту "Про затвердження Правил обов'язкової сертифікації готельних послуг" , наказі Міносвіти, Мінекономіки, Мінфіну "Про затвердження Порядку надання платних послуг державними навчальними закладами" тощо.[2]

Загальними ознаками, які об'єднують усі договірні зобов'язання про надання послуг у єдину групу, є особливість об'єкта. Вони полягають у тому, що по-перше, це нематеріального характеру, а по-друге - вони нероздільно пов'язані з особистістю послугонадавача. При укладенні договору про надання послуг замовник не може попередньо твердити про те, що він остаточно ознайомлений та згодний з якістю послуги, оскільки це може бути належним чином ним оцінено лише в процесі її споживання. У зобов'язаннях про надання послуг результат діяльності виконавця немає оречевленого змісту. При послугах продається не сам результат, а дії, які до нього призвели. Слід мати на увазі, що певна дія або бездіяльність з надання послуги може створювати або бути опосередкована певною матеріальної річчю, наприклад, медичні, готельні послуги. Однак лише у тому випадку, коли такий результат є невід'ємним або застосована річ є необхідною для вчинення, власне, самої замовленої дії або діяльністю виконавця, - такі відносини є також предметом договору про надання послуг.