Смекни!
smekni.com

Правові та моральні аспекти проблеми вільного обігу зброї (стр. 2 из 4)

Зброя спеціальних підрозділів юридичних осіб – довгоствольна та короткоствольна нарізна, у тому числі автоматична та напівавтоматична, гладкоствольна зброя, нарізна мисливська, травматична зброя, придбана в порядку, встановленому Законом та іншими законодавчими актами України.

§ 2.Суб’єкти права власності на зброю та права користування зброєю

Згідно третього розділу Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів право власності на зброю та бойові припаси на території України мають:

1) фізичні особи, які отримали відповідний дозвіл – на зброю самооборони, мисливську зброю, спортивну зброю, нагородну зброю, антикварну зброю, холодну зброю, пневматичну зброю;

2) суб’єкти господарювання, які займаються виробництвом зброї або її торгівлею – на зброю згідно з відповідною ліцензією;

3) спортивні організації – на спортивну зброю;

4) користувачі мисливських угідь – на мисливську зброю;

5) фізичні та юридичні особи, які займаються колекціонуванням або експонуванням зброї – на антикварну зброю;

6) юридичні особи, яким законами України дозволяється створення спеціальних підрозділів охорони – на зброю спеціальних підрозділів юридичних осіб.

Відповідно до законів України користуватися зброєю спеціальних підрозділів юридичних осіб мають право:

1)спеціальні підрозділи органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів;

2) спеціальні підрозділи державної лісової охорони;

3)спеціальні підрозділи охорони об’єктів магістрального трубопровідного транспорту;

4) відомча воєнізована охорона об’єктів електроенергетики;

5) відомча воєнізована охорона Укрзалізниці;

6) відомча охорона та підрозділи перевезення цінностей Національного банку України;

7)спеціальні підрозділи охорони банків України виключно для забезпечення зберігання, перевезення та інкасації коштів і цінностей, що належать банкам.

Крім того, право користуватися зброєю на території України мають:

1) навчальні заклади, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

2) Товариство сприяння обороні України;

3)особи, які підлягають державному захисту відповідно до законодавства України.

Зазначені в цій статті суб’єкти мають право отримувати в тимчасове користування відповідну зброю в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом державної влади.

§ 3. Придбання зброї та боєприпасів

Громадяни України набувають право власності на зброю та бойові припаси до неї, холодну зброю за наявності дозволу на придбання зброї, передбаченого Законом, що видається окремо на кожен з наступних видів зброї:

1) на вогнепальну гладкоствольну мисливську зброю і бойові припаси до неї, холодну зброю, пневматичну зброю, на газові пістолети і револьвери, патрони до яких заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії, травматичну зброю – громадянам України, які досягли 21 року;

2) на вогнепальну комбіновану і нарізну мисливську зброю – також із 21-річного віку.

Дозволи на придбання зброї видаються громадянам України строком на шість місяців після проведення з ними навчання з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування, надання першої медичної допомоги. Організація навчання покладається на Міністерство внутрішніх справ України.

Для отримання дозволу на придбання зброї громадянин зобов'язаний подати в орган внутрішніх справ за місцем проживання заяву за встановленою формою, довідку (висновок) закладу охорони здоров’я про те, що за станом здоров'я він може володіти зброєю, довідку про проходження навчання, а також документи, які посвідчують особу громадянина та підтверджують оплату послуг щодо видачі дозволу.

Придбання і зберігання холодної зброї (мисливських ножів) громадянами України, у яких є дозвіл на зберігання і носіння мисливської гладкоствольної або нарізної зброї, окремого дозволу не потребує. Бойові припаси до вогнепальної зброї, холодна зброя придбаваються громадянами України на підставі дозволів на придбання зброї.

Іноземці, особи без громадянства, які отримали дозвіл на постійне проживання в Україні, мають право на придбання зброї в порядку, встановленому для громадян України. Іноземці, особи без громадянства, які перебувають на території України з інших підстав, мають право на придбання зброї, бойових припасів за дозволами, що видаються органами внутрішніх справ на підставі клопотань дипломатичних представництв або консульських установ держав, громадянами яких вони є. Мисливська та спортивна зброя може ввозитися іноземцями в Україну для участі в полюванні, спортивних змаганнях, виставках за наявності відповідного дозволу органів внутрішніх справ та угоди про полювання, укладеної з користувачами мисливських угідь або запрошення органів виконавчої влади, інших юридичних осіб. Органи виконавчої влади, інші юридичні особи, що запрошують іноземців для участі в полюванні чи спортивних змаганнях, зобов'язані забезпечити надійне зберігання зброї та бойових припасів, що ввозяться. Така зброя повинна бути вивезена з митної території України в термін, установлений зазначеною угодою чи запрошенням. Забороняється ввезення на територію України та використання всіх видів, типів і моделей зброї іноземцями для забезпечення особистої безпеки, захисту життя і здоров`я фізичних осіб, їх власності, супроводження вантажів та для інших цілей, не передбачених цією статтею, якщо це не передбачено законодавством України.

Придбання у власність зброї юридичними особами, яким законами України дозволяється створення спеціальних підрозділів охорони з правом користування зброєю здійснюється на підставі дозволів на придбання зброї, які видаються органами внутрішніх справ строком на один рік. Дозволи на придбання зброї видаються тільки тим суб’єктам, які створили встановлені нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України необхідні умови для надійного зберігання вогнепальної зброї та бойових припасів. Дозвіл на придбання видається тільки на ту кількість зброї та бойових припасів, їх види і системи, які передбачені внутрішніми актами юридичної особи відповідного суб’єкта і нормативними актами, що затверджені Кабінетом Міністрів України. Орган внутрішніх справ протягом 15 календарних днів з моменту подачі документів, передбачених Кабінетом Міністрів України зобов‘язаний видати дозвіл юридичній особі, якій за цим Законом та іншими законами України дозволяється створення спеціальних підрозділів охорони.

§ 4. Реєстрація, видача дозволу та зберігання зброї

Суб‘єкт права власності на зброю зобов‘язаний протягом п‘ятнадцяти календарних днів подати до органу внутрішніх справ відповідну заяву та документи, які підтверджують законність придбання зброї. Реєстрація і видача дозволу на зброю органом внутрішніх справ проводиться протягом п‘ятнадцяти календарних днів з моменту подачі заяви та документів, які підтверджують законність придбання зброї. Одночасно з реєстрацією зброї орган внутрішніх справ видає дозвіл на зброю. Дозвіл на зброю видається на кожну одиницю зброї відповідного виду строком на п’ять років. Дозвіл засвідчує право фізичної особи - власника зброї на носіння, перевезення та зберігання зброї.

Право на зберігання зброї надається фізичним і юридичним особам, які отримали в установленому законодавством порядку ліцензії на здійснення діяльності, пов'язаної з обігом зброї, або дозвіл на зброю і бойові припаси. Зброя і бойові припаси повинні зберігатися в умовах, що забезпечують її збереження та виключають доступ до неї сторонніх осіб. Для зберігання зброї і бойових припасів, що належать юридичним особам, дозволяється створення пунктів централізованого зберігання зброї на базі юридичних осіб незалежно від форм власності, яким законодавством України передбачено право користування зброєю. До оформлення прийняття спадщини, у разі тривалого (більше трьох місяців) відрядження, проходження військових зборів чи строкової служби у Збройних Силах України, а також за наявності інших поважних причин з дозволу органу внутрішніх справ допускається тимчасове зберігання зброї без права користування в дорослого члена сім'ї або у близького родича власника зброї за умови дотримання правил її зберігання.

Дозвіл на придбання зброї видається органами внутрішніх справ за місцем проживання фізичної особи чи за місцезнаходженням юридичної особи протягом п’ятнадцяти календарних днів з дня подання необхідних документів. Якщо заявнику відмовлено в дозволі на придбання зброї, то протягом десяти календарних днів він має бути письмово повідомлений про це з обґрунтуванням підстав прийнятого рішення. Рішення щодо відмови в дозволі на зброю може бути оскаржено в суді.

У разі придбання зброї та бойових припасів з метою торгівлі ними дозволи на ввезення для проведення сертифікації (без права реалізації) та вивезення за межі митної території України видаються органами внутрішніх справ строком на шість місяців протягом п‘ятнадцяти календарних днів з дня подання необхідних документів. Після отримання позитивних результатів сертифікації ввезена зброя може бути відчужена в загальному порядку. У разі негативних результатів зброя та бойові припаси мають бути вивезені з митної території України протягом тридцяти календарних днів з дня отримання результатів з повідомленням про це відповідного органу міністерства внутрішніх справ або утилізовані чи знищені відповідно до цього Закону.