Смекни!
smekni.com

Конституційний суд України 9 (стр. 2 из 2)

Засідання суду вважається повноважним, якщо на ньому присутні не менше 11 суддів. Рішення суду вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини суддів.

Пленарне засідання є повноважним, якщо на ньому присутні не менше 12 суддів. Рішення Конституційного Суду України приймаються і даються висновки на пленарному засіданні, якщо за них проголосувало не менше 10 суддів. Голосування проводиться поіменно шляхом опитування суддів. Судді не мають права утримуватися від голосування. Рішення і висновки мотивуються письмово і підписуються окремо суддями, які голосували за і проти.

Рішення і висновки підписуються не пізніше 7 днів після їх прийняття. Рішення і висновки Конституційного Суду України офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання. Копії рішень і висновків надсилаються на наступний робочий день після їх офіційного опублікування: суб’єкту права на конституційне подання або звернення, за ініціативою якого розглядалася справа, в Міністерство юстиції, а також до органу влади, який прийняв даний акт.

Учасниками конституційного провадження є: суб’єкти права на конституційне подання і звернення, їх представники, а також залучені судом до участі в розгляді справи органи і посадові особи, свідки, експерти, перекладачі.

Закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення про їх неконституційність.

4. Судді Конституційного Суду України не можуть належати до політичних партій та профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Суддя Конституційного Суду вступає на посаду з дня прийняття ним присяги на засіданні Верховної Ради України за участю Президента України, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради України, не пізніше ніж через місяць після призначення його суддею.

Всі судді Конституційного Суду України є рівноправними під час розгляду справ на засіданні Колегії суддів, на засіданні, пленарному засіданні Конституційного Суду України.

Суддя має право публічно висловлювати свою думку з питань, які стосуються провадження в суді відносно тих справ, по яких Конституційний Суд прийняв рішення чи дав висновок.

Повноваження судді, його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при введенні воєнного або надзвичайного стану в Україні.

Повноваження судді припиняються у випадку:

- закінчення строку призначення;

- досягнення суддею 65 річного віку;

- неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

- порушення, пов’язаного із вступом його в політичну партію і т.д.;

- порушення суддею присяги;

- вступ в законну силу обвинувального вироку відносно судді;

- припинення його громадянства;

- визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим;

- подання суддею заяви про відставку або звільнення за власним бажанням.

Незалежність і недоторканість суддів гарантується Конституцією і законами України.

Вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Суддя не може бути без згоди ВРУ затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Суддя не несе юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Конституційному Суді і в його колегіях, крім відповідальності за образу або наклеп при розгляді справ.

Судді Конституційного Суду одержують зарплату і користуються іншими видами матеріального забезпечення, встановленими Законом України “Про статус суддів”.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

1. Які завдання має Конституційний Суд?

2. Які принципи діяльності КСУ?

3. Який склад КСУ?

4. Який порядок утворення КСУ?

5. Які повноваження має КСУ?

6. Які є форми звернення до КСУ?

7. Хто є суб’єктами права на конституційне подання?

8. Хто є суб’єктами права на конституційне звернення?

9. В яких випадках припиняються повноваження судді КСУ?

Які існують гарантії незалежності суддів КСУ?