Смекни!
smekni.com

Житлове право України поняття і предмет його правового регулювання (стр. 3 из 3)

Для окремих спеціалістів, які проживають у сільській місцевості, законодавство передбачає користування безоплатним житлом і паливом. Особи, які користуються житлом за договором піднайму, забов’язані вносити квартирну плату в розмірі, що не перевищує розміру плати наймача. В разі переселення наймача в інше житло на період капітального ремонту наймач оплачує лише площу, яку фактично наймає.

Отже, законодавства регулює порядок, розмір і термін внесення квартирної плати за користування жилою площею і комунальними послугами.

Договір найму жилого приміщення може бути змінено тільки за згодою наймача, членів його сім’ї та наймодавця. До випадків зміни договору найму відносять: за вимогою члена сім’ї наймача; за вимогою наймачів, які об’єдналися в одну сім’ю; в разі визнання наймачем іншого члена сім’ї; на вимогу наймача; на вимогу наймодавця.

Член сім’ї наймача може вимагати, за згоди інших членів сім’ї, укласти з ним осібний договір найму. Якщо частина площі, відведена йому, може бути відокремлена у вигляді відрубного приміщення.

За незгоди інших членів сім’ї питання може бути вирішено в судовому порядку.

Якщо громадяни, які мешкають в одній квартирі, об’єнаються в одну сім’ю, то вони мають право вимагати від наймодавця укласти договір жилого найму з одним із членів сім’ї. У разі відмови наймодавця справу може бути вирішено в судовому порядку.

Якщо члени сім’ї вимагають укласти договір жилого найму з іншим наймачем, за умові, що попередній наймач помер чи втратив право на житло, а наймодавець не погоджується, питання може бути вирішено в суді.

Наймач жилого приміщення за згодою всіх дорослих членів сім’ї може будь-коли зажадати припинення дії договору найму: в разі вибуття наймача і членів його сім’ї в інше місце на постійне проживання; коли вибувають не всі члени сім’ї, то право на площу втрачають тильди ті, хто вибуває.

Договір житлового найму в будинках державного і громадського житлового фонду на вимогу наймодавця може бути розірваний лише у випадках, установлених законом, і тільки в судовому порядку, крім випадків виселення з будинків, що можуть обвалитися.

Виселення допускається лише у випадках, передбачених законодавством, і проводиться в судовому порядку. В адміністративному порядку з санкції прокурора можуть бути виселені лише громадяни, котрі самовільно зайняли жилі приміщення, або ті, які проживають в будинках, що можуть обвалитися.

Збереження жилого приміщення за тимчасово відсутніми громадянами.


Якщо наймач жилого приміщення або члени сім’ї тимчасово відсутні, то жиле приміщення за ним зберігається протягом шести місяців.
У випадках, коли наймач або члени його сім’ї були відсутні понад шість місяців, але з поважних причин, цей строк може бути продовжено за заявою відсутнього наймодавця, а в разі спору – судом.
Жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім’ї понад шість місяців у таких випадках:

– призов на дійсну строкову військову службу, а також призов офіцерів запасу на дійсну військову службу на строк до трьох років – протягом усього періоду проходження служби; перебування на дійсній військовій службі прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби – протягом перших п’яти років проходження служби;

Квартирна плата. Плата за комунальні послуги.

Житлова субсидія.


Житлова субсидія – це зниження за рахунок місцевих бюджетів щомісячної плати за житлово-комунальні послуги сім’ям, у яких нарахована плата за житло та комунальні послуги у межах норм споживання перевищує 15 % їх сімейного сукупного доходу.


Відповідальність за порушення житлового законодавства.


Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за такі дії:

До таких правопорушень відносяться:

Отже, житлове законодавство являє собою комплексну, самостійну галузь законодавства, що закріплює, охороняє та регулює правові відносини між фізичними і юридичними особами та іншими суб'єктами в питаннях виникнення, розвитку і припинення житлових правовідносин під час реалізації конституційного права людини і громадянина на житло.

ПЛАН

1) Житлове право України: поняття і предмет його правового регулювання.

2) Житлове законодавство України: загальна характеристика. Житловий кодекс України.

3) Житловий фонд України та його види.

4) Право громадян на житло і форми його реалізації.

5) Порядок надання житла громадянам, які потребують покращення житлових умов.

6) Договір житлового найму: поняття, значення та відповідальність за його невиконання.

7) Приватизація державного житлового фонду.

8) Користування жилими приміщеннямив будинках державного і гроамадськогожитлового фонду.

9) Збереження жилого приміщення за тимчасово відсутніми громадянами.

10) Квартирна плата. Плата за комунальні послуги.

11) Житлова субсидія.

12) Відповідальність за порушення житлового законодавства.

МІНЕСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КОНТРОЛЬНА РОБОТА №1

З ДИСЦИПЛІНИ:

«ПРАВОЗНАВСТВО»

НЕ ТЕМУ

«ЖИТЛОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ»

ВАРІАНТ №22

Виконала:

Студентка 208гр. ФМЛ

Шадріна Олеся

Перевірила:

КИЇВ 2006