Смекни!
smekni.com

Основи податкового права (Кучерявенко) (стр. 70 из 84)

Платниками збору є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності і підпорядкування, що реалізують в оптово-роздрібній торговій мережі алкогольні напої і пиво.

Збір сплачується підприємствами торгівлі.

1. Суб'єкти роздрібної торгівлі платять збір від реалізації алкогольної продукції чи пива, що надійшли безпосередньо від виробника.

2. У випадку надходження алкогольної продукції і пива в роздрібну мережу з оптової торгової мережі збір платить оптовик. Необхідно, щоб у товарно-транспортних і платіжних документах сума збору була зазначена окремим рядком.

Крім цього, відповідно до Порядку, затвердженого наказом податкової Адміністрації від 28.03.2002 р., цей збір варто сплачувати також і підприємцям, що працюють у мережі громадського харчування.

Об'єктом оподатковування є виторг, отриманий на кожному етапі реалізації алкогольних напоїв і пива.

Ставка збору складає 1% від об'єкта оподаткування. Обчислення суми платежу здійснюється платником самостійно і відображається у відповідному звіті, що подається до податкового органу щомісяця протягом 20 днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду.

Збір сплачується щомісяця протягом 10 днів, наступних за останнім днем граничного терміну подачі звітності. Збір нараховується на всю суму виторгу, включаючи ПДВ.

Даний збір зараховується на спеціальні рахунки Державного казначейства України. 30% цих коштів використовуються на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Розпорядниками цих коштів є місцеві органи виконавчої влади. Центральний орган виконавчої влади, що здійснює державну політику в сфері виноградарства, садівництва і хмелярства, розпоряджається 70% коштів від збору. Суми збору, що надходять на спеціальний рахунок Державного казначейства України, розподіляються в співвідношенні: 70% – на розвиток виноградарства, 30% – на розвиток садівництва і хмелярства.

глава 37

ПЛАТА ЗА ТОРГОВИЙ ПАТЕНТ

Сьогодні суб'єкти підприємницької діяльності для оподаткування своїх доходів можуть використовувати наступні системи:

1) загальну систему оподатковування;

2) спрощену систему оподатковування;

3) спеціальну систему оподатковування (шляхом придбання спеціального патенту).

Кожна з зазначених систем має специфічні особливості. Так, перша може застосовуватися всіма суб'єктами господарювання без яких-небудь обмежень, тоді як дві останні мають деякі умови-обмежування, дотримання яких дає можливість їх застосовувати. Дві останні системи оподатковування припускають добровільність їхнього обрання і тому є альтернативними.

Плата за торговий патент закріплена п.19 ст.14 Закону України «Про систему оподатковування»[216] як самостійний вид загальнодержавних податків і зборів. Однак цей обов'язковий платіж займає проміжне положення між власне податками і державним дозволом[217] .

Згідно зі ст.2 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності»[218] , (далі – Закон про патентування) торговий патент – це державне посвідчення, що засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відособленого) підрозділу займатися певними видами підприємницької діяльності.

Патентуванню підлягають наступні види діяльності, які й виступають об'єктом патентування:

1) торгова діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків і кредитних карток на території України;

2) діяльність щодо обміну готівкових валютних цінностей;

3) діяльність по наданню послуг у сфері грального бізнесу;

4) діяльність по наданню побутових послуг.

Відзначимо, що визначення видів діяльності, що підлягають патентуванню, заборонено іншими нормативними актами (крім цього Закону), а також рішеннями органів місцевого самоврядування. Виходячи з цього, приведений перелік об'єктів оподатковування є вичерпним, і ніякі інші види підприємницької діяльності патентуванню не підлягають.

Необхідно також указати види діяльності у сфері торгівлі і надання побутових послуг, на які не поширюється чинність Закону про патентування:

1) На підприємства й організації Укоопсоюза, військової торгівлі, аптеки державної власності і торгово-виробничі державні підприємства робочого постачання в селах, селищах і містах районного підпорядкування.

2) На суб'єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб, що:

а) здійснюють торгову діяльність з лотків, прилавків і сплачують ринковий збір (плату) за місце для торгівлі продукцією в межах ринків усіх форм власності.

б) сплачують податок на промисел у порядку, передбаченому чинним законодавством;

в) здійснюють продаж вирощених в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках продукції рослинництва, худоби, кроликів, нутрій, птаха (як у живому виді, так і продукції їхнього вибою в сирому виді й у виді первинної переробки), продукції особистого бджільництва;

г) сплачують державний збір за нотаріальне посвідчення договорів про відчуження особистого майна, якщо товари кожної окремої категорії відчужуються не частіше одного разу в календарний рік.

д) сплачують фіксований податок відповідно до законодавства про оподатковування доходів фізичних осіб.

3) На суб'єктів підприємницької діяльності, утворених громадськими організаціями інвалідів, що мають податкові пільги відповідно до діючого законодавства і здійснюючими торгівлю виключно продовольчими товарами вітчизняного виробництва і продукцією, виготовленої на підприємствах Українського суспільства сліпих й Українського суспільства глухих.

Платниками по платі за патенти згідно в п. 1.2 ст. 1 Закону про патентування є наступні суб'єкти: юридичні особи і суб'єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи, — резиденти і нерезиденти, а також їх відособлені підрозділи (філії, відділення, представництва, тощо), які займаються підприємницькою діяльністю, передбаченою частиною першої статті 1 Закону. Виходячи з цього, можна виділити три групи платників:

1) юридичні особи, незалежно від організаційно-правової форми господарювання і форми власності;

2) фізичні особи-підприємці;

3) відособлені підрозділи (філії, відділення, тощо), причому ні місце їх розташування, ні наявність окремого банківського рахунка чи відособленого балансу в цьому випадку значення не має.

Однак, обов'язковою умовою, за яку перелічені категорії резидентів і нерезидентів характеризуються як суб'єкти патентування, є здійснення ними певного виду діяльності, що підлягає патентуванню.

Вартість торгового патенту встановлюється для кожного окремого виду підприємницької діяльності і тому є залежною від останніх. При цьому, Законом про патентування плата за торгові патенти на здійснення операцій по торгівлі готівковими валютними цінностями й операцій по наданню послуг у сфері грального бізнесу встановлена у виді фіксованих сум, а плата за торгові патенти на здійснення торгової діяльності і щодо надання побутових послуг обмежена мінімальними і максимальними розмірами. Конкретний розмір такої плати встановлюється органами місцевого самоврядування і залежить від місця розташування об'єкта, що підлягає патентуванню, виду наданих послуг чи асортименту продаваних товарів.

Внесення плати за торговий патент (щомісяця чи щокварталу) відображається податковими органами за місцем його придбання в особистому рахунку платника. Придбаючи торгові патенти на здійснення торгової діяльності і щодо надання побутових послуг можлива попередня оплата на наступні за поточним роки (але не більше ніж на три роки), при цьому у таких випадках суб'єкт підприємницької діяльності звільняється від обов'язків довнесения плати за торговий патент, якщо надалі (після сплати повної вартості торгових патентів на наступні роки) буде збільшена вартість торгового патенту.

Строк дії торгового патенту також залежить від виду діяльності, що підлягає патентуванню. Причому, після закінчення строку дії торговий патент обов'язково повертається в податковий орган за місцем його видачі.

Порядок придбання торгового патенту регламентується Законом про патентування, а також Положенням про виготовлення, збереження і реалізацію торгових патентів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.1998 р.[219] Підставою для придбання торгового патенту є заявка, що повинна містити наступні відомості: а) найменування суб'єкта підприємницької діяльності; б) витяг з установчих документів про юридичну адресу суб'єкта підприємницької діяльності, а у випадках, якщо патент придбається для структурного (відособленого) підрозділу, - довідку органа, що погодив місцезнаходження структурного (відособленого) підрозділу, із указівкою цього місця; в) вид підприємницької діяльності, здійснення якого вимагає придбання торгового патенту; г) найменування документа про повну чи часткову сплату вартості торгового патенту. Відомості, що містяться в заявці, звіряються у податковому органі з оригіналами первинних документів, на підставі яких заповнюється така заявка.

Установлення яких-небудь додаткових умов щодо придбання торгового патенту заборонено Законом.

Необхідно відзначити, що торговий патент видається суб'єктам підприємницької діяльності податковими органами:

по-перше, за місцезнаходженням таких суб'єктів чи місцезнаходженню їх структурних (відособлених) підрозділів;