Смекни!
smekni.com

Особливості методики розслідування вбивств вчинених на замовлення (стр. 8 из 16)

Для досягнення того, щоб свідок давав правдиву інформацію про подію злочину, іншу інформацію, яка повґязана з ним, або намакається уникнути від її надання, необхідно застосовувати такі тактичні прийоми ведення допиту:

- Тактичні прийоми, які дозволяють перемогти небажання давати показання потерпілим, які обумовлені страхом помсти з сторони обвинуваченого;

- Тактичні прийоми, спрямовані на виявлення неправдивої інформації;

- Тактичні прийоми, що допомогають допитуємим особам згадати і як можна точніше викласти відому їм інформацію.

Прогнозуванню та подоланню неправдивих доказів сприяє зґясування характеру відносин свідків з потерпілим чи обвинуваченим. Як правило, така робота починається з моменту підготовки до проведення допиту.

Одним із багатьох методів подолання неправдивих показань є такий: слідчий задає свідку багато конкретних запитань про обставини злочину у швидкому темпі, а потім змінює порядок їхньої постановки. Таким чином може бути досягнута “заученість” сценарію злочину.

Існують і інші методи допиту свідків, але в тому чи іншому випадку слідчий повинен обирати саме таку тактику, яка найуспішніше буде сприяти отриманню інформації про обставини, що мають значення для розслідування справи.

Для отримання достовірної інформації про злочин, про знаряддя, спосіб вчинення злочину, про особу злочинця, про потерпілого та інші дані, які цікавлять слідство, необхідно провести експертизу, висновки якої грають чимале значення при встановленні обставин вчинення злочину.

Експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні в справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання.[15]

При вчиненні вбивства на замовлення найчастіше використовуються такі види експертиз:

1. Судово-медична експертиза;

2. Судово-балістична експертиза;

3. Вибухотехнічна експертиза.

Розглянем детальніше кожен із цих видів[16].

В результаті проведення судово-медичної експертизи трупа, перш за все зґясовуються обставини, які притаманні всім видам насильницької смерті: час, причини настання смерті, розташування трупа, чи не змінювалась зміна пози трупа, які групові характеристики крові трупа тощо.

Якщо в процесі огляду трупа ми виявили, що що на його тілі існують ознаки вогнепальних поранень, тоді ми зможемо зґясувати такі обставини:

- чи є ці поранення вогнепальними;

- з якої відстані було прозведено постріл;

- чи пройшла куля наскрізь, чи є поранення сліпим чи дотичним;

- де вхідний і вихідний отвір, який напрямок ушкодженного каналу;

- яким пострілом спричинено поранення;

- постріли були спричинені поодинокими пострілами, чи стріляли чергами…

Якщо смерть настала внаслідок застосування гострого предмету, експертиза може встановити:

- яким видом зброї були спричинені поранення;

- чи був вчинений злочин предметом, який предґявили на експертизу;

- яка послідовність нанесення тілесних ушкоджень;

- в якому положенні знаходився потерпілий та яке ймовірне положення нападаючого та потерпілого в момент нападу;

- з якою силою нанесено удар;

- які параметри зброї, якою нанесені тілесні ушкодження;

Якщо смерть потерпілого настала внаслідок вибуху пристрою, тоді задопомогою експертизи можна встановити наступне:

- при вибуху якого снаряду або пристрою настала смерть потерпілого (виникли тілесні ушкодження);

- на якій відстані від жертви злочину відбувся вибух;

- в якій позі знаходився потерпілий;

Виявлені з місця події залишки вибухівки, інші предмети направляються на інші види експертизи, такі як вибуховотехнічну та судово-хімічну.

У разі наявності підстави вважати, що смерть настала внаслідок отруєння особи, тоді судово-медична експертиза може встановити: чи настала смерть внаслідок отруєння; якою саме речовиною є отрута; яким шляхом введено отруту в організм людини; яка доза була введена в організм; чи не попала отрута в організм випадково тощо.

Під час огляду місця знаходження виконавця злочину можуть бути знайдені залишки його крові, слини та інші продукти його життєдіяльності, також, предмети, залишені ним. Це допомагає виділити групові приналежності злочинця, що дозволяє значно зменьшити коло підозрюваних осіб.

Наступною не менш важливою експертизою, яка дозволяє розкрити картину злочину є судово-балістична експертиза. Після її проведення експерти взмозі відповісти на такі питання:

- коли зброя застосовувалась останній раз;

- чи був вичищений канал ствола після пострілів;

- чи видалялись маркіровочні знаки та які вони були;

- чи не вистрілена куля, яка була видалена із трупа з даної зброї;

- чи не був пристосований газовий пістолет для стрільби бойовими кулями;

- до якого типу патрону відноситься дана куля чи немає на ній слідів проходження через іншу перешкоду…

В залежності від конструкції зброї можна вирішувати різноманітні завдання, які допомогають звузити коло осіб, підпадаючих під підозру. Також за допомогою дослідження пошкоджень різних предметів можна дізнатися про місце вчинення злочину, відстань від жертви злочину до місця знаходження трупу.

Вибухотехнічна експертиза дозволяє вирішити широкий спектр задач відносно встановлення факту вибуху, конструкції вибухового пристрою, виду та кількості вибухової речовини, обставин підготовки та вчинення вибуху.

По відношенню до вибухових пристроїв вирішуються таі питання:

- чи є предмети знайдені на місці події частинами вибухового пристрою та якого саме;

- спосіб виготовлення вибухового пристрою;

- принцип введення його в дію;

- яка вибухова речовина застосовувалась для заряду;

- чи однакові вибухові речовини виявлені на місці події з тими, що виявлені у підозрюваного…

про обставини встановлюються такі відомості:

- чи міг виникнути вибух в результаті обставин, які вказали свідки при їх допиті;

- чи були у особи, яка приготувала вибуховий пристрій професійні навички;

- який час повинна затратити людина на виготовлення такої вибухівки…

Можуть бути проведені інші види експертиз, які дозволять виявити корисні для слідства дані, але їх потрібно розглядати у кожному конкретному випадку.

При здійсненні експертизи слід додержуватися порядку проведення різних досліджень. Так перш за все посинна бути проведена дактилоскопічна експертиза, оскільки відбитки пальців рук, долоней як відомо залишаються нетривалий час і вони можуть бути пошкоджені в результаті проведення інших видів експертиз. Наступною слід провести біологічну експертизу потожирової речовини. І тільки після цього ми зможемо направити обґєкти на судово-балістичну та вибухотехнічну експертизу.

На органи дізнання покладається вжиття необхідних оперативно розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину і осіб, що їх вчинили.[17]

Якщо говорити більш конкретно про вбивства на замовлення, то органи дізнання повинні завжди вживати всіх заходів щодо затримання злочинця по гарячим слідам. Вони зобовґязані вчинити певне коло оперативних заходів, особливістю яких є те, що вони проводяться паралельно тобто одночасно для збільшення ймовірності викриття злочинця.

Можуть застосовуватися такі заходи:

1. Використання службової собаки. Воно значно ускладнюється у разі, якщо вбивства вчинені у великих містах, де вони, як правило, і вчинюються. Частіше над усе її використовують на місці події з розрахунку на те, що собака розпізнає запахові сліди злочинця, а також для обстеження місцевості і приміщень. За допомогою собаки знаходять речі, які належали злочинцю і були залишені ним на місці події. Однак пошук носіїв запахової інформації не повинен обмежуватися тільки місцем знаходження трупа. Необхідно обовґязково розширити його межі, зокрема у тих випадках, коли вбивство було вчинене із засідки із застосуванням вогнепальної зброї. В таких місцях може бути залишено зброю, гільзи, а також речі злочинця. Кінолог разом із слідчим оцінює знайдені обґєкти для визначення можливості розшуку злочинця із застосуванням службової собаки, а також можливості виїмки їх як носіїв запахової інформації. На прикінці роботи із собакою, кінологом фіксується у відповідному акті результати роботи із застосуванням службової собаки.

Наступним етапом роботи із запаховими слідами є їх перевірка по відповідним банкам даних та порівняння із запаховими слідами підозрюваних осіб.

У більшості випадків службова собака дозволяє визначити ймовірні шляхи відходу злочинців, що є дуже важливим для ведення розшуку злочинця.

2. Опитування свідків-очевидців. Попереднє опитування здійснюється до приїзду на місце слідчо-оперативної групи оперативними працівниками та дільничими інспекторами територіального управління міліції. Головною метою є збір інформації про які першими виявили труп потерпілого, а також осіб, які знаходились на місці вчинення злочину до моменту приїзду працівників міліції. Серед них встановлюються свідки, яким відомі обставини вчинення злочину, прикмети осіб або автомобіля, а також інші відомості, дозволяючі встановити картину події та здійснити переслідування злочинців по гарячих слідах. Складається список осіб, чиї показання становлять оперативний інтерес для розшуку зниклих злочинців, в нього також заносяться адреса і телефони таких осіб.

При опитуванні свідків-очевидців їм задаються такі питання:

- Чи не підходив хтось до потерпілого до того, як його вбили;

- В що була одягнена ця особа, прикмети його зовнішності;

Така особа може бути в зговорі з злочинцями і вказати кілеру намічену жертву.

Із прибуттям на місце події оперативної групи опитування продовжується, але вже під керівництвом слідчого. Слідчий приймає участь в такому опитуванні з метою отримання найбільш повної інформації про подію злочину.