Смекни!
smekni.com

У наш час юристу як ніколи потрібно мати силу (стр. 248 из 286)

Наведені дані та приклади свідчать як про недоліки в роботі судів перших інстанцій, так і про необхідність та важливість інституту апеляційного та касаційного провадження.

Завдання стадії апеляційної інстанції. Перед судом апеляційної інстанції при перегляді ним кримінальної справи в порядку апеляційного провадження стоять такі завдання:

а) не допустити виконання незаконного, необґрунтованого та

несправедливого вироку;

б) швидко виправити допущені на попередніх стадіях помилки,

прорахунки та порушення;

в) забезпечити захист і реалізацію прав та законних інтересів

учасників процесу;

г) сприяти однаковому розумінню та застосуванню законів су

дами першої інстанції.

Апеляційні скарги і подання вносяться через суд, який постановив вирок. Подання скарги або внесення подання безпосередньо до апеляційної інстанції у встановлений строк не є перешкодою для їх розгляду.

При поданні апеляційної скарги або подання справа направляється в апеляційну інстанцію, що перевіряє законність і обґрунтованість винесеного судом першої інстанції вироку.

Строки оскарження. Апеляція може бути подана протягом 15 діб з моменту проголошення вироку (ухвали чи постанови) суду, а засудженим, який перебував під вартою,— протягом цього ж строку з моменту вручення йому копії вироку. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення скаргу було здано на пошту або адміністрації слідчого ізолятора. Протягом строку, встановленого для оскарження вироку, справа ніким не може бути витребувана з

896 Стаття 348

Стаття 349

897

суду. Прокурор, а також засуджений або виправданий і відповідно ного захисник, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач і їх представники мають право ознайомитися в суді з матеріалами справи і з скаргою чи апеляційним поданням.

У разі пропуску строку на оскарження вироку або внесення на нього апеляційного подання з поважних причин особи, що мають право на подання апеляційної скарги або внесення подання, можуть клопотатися перед судом, який постановив вирок, про відновлення пропущеного строку. Питання про відновлення строку вирішується в судовому засіданні. Суд має право викликати особу, що порушила клопотання, для давання пояснень. Особа, яка подала заяву про відновлення пропущеного строку, може взяти участь у засіданні суду і за власним бажанням.

Ухвала суду чи постанова судді про відмову у відновленні пропущеного строку може бути оскаржена або на неї може бути внесено подання в загальному порядку до вищого суду, який має право відновити пропущений строк.

Стаття 348. Особи, які мають право подати апеляцію

Апеляцію мають право подати:

1) засуджений, його законний представник і захисник — у частині, що стосується інтересів засудженого;

2) виправданий, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав виправдання;

3) законний представник, захисник неповнолітнього та сам неповнолітній, щодо якого застосовано примусовий захід виховного характеру,— у частині, що стосується інтересів неповнолітнього;

4) законний представник та захисник особи, щодо якої вирішувалося питання про застосування примусового заходу медичного характеру;

5) обвинувачений, щодо якого справу закрито, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав закриття справи;

6) обвинувачений, щодо якого справу направлено на додаткове розслідування, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав направлення справи на додаткове розслідування;

7) цивільний відповідач або його представник — в частині, що стосується вирішення позову;

8) прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, а також прокурор, який затвердив обвинувальний висновок,— у межах обвинувачення, що підтримував прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції;

9) потерпілий і його представник — у частині, що стосується інтересів потерпілого, але в межах вимог, заявлених ними в суді першої інстанції;

10) цивільний позивач або його представник — у частині, що стосується вирішення позову;

11) особа, щодо якої винесено окрему ухвалу (постанову) суду;

12) інші особи у випадках, передбачених цим Кодексом.

(Стаття 348 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2670-Ш

12670-14) від 12.07.2001)

Апеляційні скарги й подання для учасників процесу є засобом захисту їхніх прав і свобод, охорони законних інтересів від можливих судових помилок.

Діюча система апеляційного перегляду справ забезпечує реалізацію громадянами свого права на перегляд судового рішення, передбаченого ст. 129 Конституції України, а також п. 5 ст. 14 Міжнародного пакту про цивільні і політичні права: "Кожен, кого засуджено за будь-який злочин, має право на те, щоб його засудження і вирок були переглянуті вищою судовою інстанцією згідно з законом".

Стаття 349. Порядок і строки апеляційного оскарження

Апеляція подається через суд, який постановив вирок чи виніс ухвалу, постанову. До апеляції прокурора і захисника додається стільки її копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судового розгляду, інтересів яких стосується апеляція.

Якщо апеляція подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції, він надсилає її до суду першої інстанції для виконання вимог, передбачених статтями 350 і 351 цього Кодексу.

Апеляція на вирок, ухвалу чи постанову суду першої інстанції може бути подана протягом п'ятнадцяти діб з моменту їх проголошення, а засудженим, який перебуває під вартою,— в той самий строк з моменту вручення йому копії вироку.

Протягом строку, встановленого на подання апеляції, справа ніким не може бути витребувана із суду. Протягом цього строку суд зобов'язаний надати сторонам за їх клопотанням можливість ознайомитися з матеріалами справи.

Апеляції на постанови судді, винесені в порядку, передбаченому статтями 525, 165-2, 165-3, 177, 205 цього Кодексу, подаються безпосередньо до апеляційного суду.

Основні риси апеляційного провадження

1. Реальна можливість і свобода оскарження та опротестования

вироку й інших судових рішень. Це виявляється в такому:

а) публічне проголошення вироку і вручення копії вироку засуд

женому;

б) роз'яснення всім учасникам процесу порядку оскарження ви

року та іншого судового рішення;

в) право оскаржувати будь-який вирок чи інше судове рішення,

що не вступили в законну силу, всіма заінтересованими особами;

г) доступна форма оскарження;

д) обов'язковість перевірки скарг та подання прокурора;

є) надання можливості відкликання скарги чи подання до початку судового засідання.

2. Перегляд виправдувального вироку лише в виняткових випадках.

Вирок може бути скасований у зв'язку з необхідністю застосування закону про більш тяжкий злочин або за м'якістю покарання лише у випадках, коли за цими* підставами внесено подання прокурором або подана скарга потерпілим.

29 Тертишник

898

Стаття 349

Виправдувальний вирок може бути скасований в касаційному порядку не інакше як за поданням прокурора або за скаргою потерпілого, або за скаргою особи, виправданої особи.

3. Всебічність перевірки справи в рамках апеляційної скарги чи

подання: суд апеляційної інстанції всебічнЬ перевіряє апеляцію в

рамках апеляційної скарги чи подання, чим створює надійні га

рантії правосуддя.

Згідно зі ст. 365 КПК України вирок, ухвала чи постанова суду першої інстанції перевіряються апеляційним судом у межах апеляції. Висновки суду першої інстанції щодо фактичних обставин справи, які-не оспорювалися і стосовно яких відповідно до вимог частини першої статті 299 і статті 301-1 КПК України докази не досліджувалися, не перевіряються.

Якщо розгляд апеляції дає підстави для прийняття рішення на користь осіб, щодо яких апеляції не надійшли, апеляційний суд зобов'язаний прийняти таке рішення.

У процесі апеляційного провадження суд може одержати від учасників процесу додаткові матеріали, витребувати такі, забезпечити їхнє дослідження поряд із наявними матеріалами кримінальної справи, використовувати їх для обґрунтування своїх висновків і рішень!

4. Широкі повноваження суду апеляційної інстанції:

а) визнати вирок суду законним, обґрунтованим і справедливим,

залишити його без зміни і звернути тим самим до негайного вико

нання;

б) змінити вирок, якщо це не погіршує становища обвинуваче

ного;

в) скасувати вирок і припинити справу (таке рішення оскаржен

ню не підлягає);

г) постановити свій вирок, у тому числі і погіршуючи стан

підсудного за наявності для цього підстав і передбачених в законі

умов;

ґ) скасувати вирок і направити справу на нове розслідування або новий судовий розгляд. Дати вказівки органам розслідування, що мають обов'язковий до виконання характер.

Процесуальна форма апеляційного провадження дозволяє суду в короткий термін перевірити кримінальну справу і виправити допущені помилки.

Скарги розглядаються судовими колегіями апеляційних судів колегіально.

Розгляд справи відкритий (за винятком випадків, зазначених у ст. 20 КПК України), здійснюється з дотриманням усіх принципів кримінального судочинства.

Суд апеляційної інстанції зобов'язаний перевірити:

1) чи роз'яснено засудженому, виправданому та іншим учасникам процесу їх право ознайомитися з протоколом судового засідання протягом трьох діб з дня його складання і подати письмові зауваження на нього;

2) чи відображено це роз'яснення у протоколі судового засідання;

3) чи надана зазначеним особам можливість ознайомитися з

протоколом;

Стаття- 350 899

4) чи розглянуто зауваження на протокол судового засідання.

В апеляційній інстанції може провадитись процедура судового слідства.