Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 121 из 161)

Закон відносить до речових прав на чуже майно: право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій) (ч. 1 ст. 395 ЦК). Проте цей перелік не є вичерпним, бо законом можуть бути передбачені інші ре­чові права на чуже майно. До речі положення Господарського кодек­су України (далі - ГК) визначають можливість встановлення права господарського відання, оперативного управління і оперативного ви­користання майна.

Право господарського відання є речовим правом суб'єкта під­приємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним орга­ном), з обмезкенням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених ГК та ін­шими законами (ч. 1 cm. 136 ГК).

Право оперативного управління - це речове право суб'єкта гос­подарювання, який володіє, користується і розпоряджається май­ном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної діяльності, у межах, встановлених ГК та іншими законами, а також власником майна (уповноваже­ним ким органом) (ч. 1 cm. 137ГК).

Право оперативного використання майна полягає у здійсненні майнових правомочностей відокремленим підрозділом (структурною одиницею) господарської організації стосовно переданого йому нею майна і у визначених нею межах (ст. 138 ГК). Слід зазначити, що виз­начений ГК підхід до розгляду відокремленого підрозділу (структур­ної одиниці) господарської організації у якості суб 'єкта господарю­вання суперечить ч. З ст, 95 ЦК, згідно з якою статус юридичної особи відокремленим підрозділам юридичної особи (філіям і пред­ставництвам) не надається.

До речових прав на чуже майно відносяться також застава та при-тримання як речово-правові засоби забезпечення виконання зобов'я­зань, які підлягають детальному розгляду в подальших главах.

Як і право власності, інші речові права забезпечують інтерес упра-вомоченої особи шляхом надання їй у визначених договором з влас­ником або законом межах, можливість безпосереднього панування над річчю. Тому права на чужі речі мають певні межі їх здійснення і визначені актами цивільного законодавства підстави виникнення (до­говір, закон, заповіт тощо).

На відміну від права власності, зміст якого завжди складають такі правомочності як право володіння, користування та розпорядження у своїй сукупності, зміст обмежених речових прав можуть складати як всі три вказані правомочності, так і окремі з них, але завжди у обме­женому обсязі. їх обмежений характер визначає неможливість повної


збіжності обсягу правомочностей суб'єкта обмежених речових прав і правових можливостей, які має сам власник стосовно однієї і тігї ж речі.

Існування інституту обмежених речових прав надає управомоче-ним особам, які не є власниками, юридичну можливість здійснення комплексу правомочностей, що мають речовий характер. Таким чи­ном, обсяг правових можливостей суб'єктів речових прав стосовно чужого майна завжди менший, ніж обсяг правомочностей, що склада­ють зміст права власності, що обумовлює їх термінологічне визна­чення як обмежених прав на чужі речі.

Можливість здійснювати право володіння і користування майном, яке належить іншій особі, його фактичний володілець може як шля­хом встановлення зобов'язальних відносин, які виникають на підста­ві відповідного договору про передачу майна у користування, такі як суб'єкт обмежених речових прав. Встановлення іншого речового права у порівнянні з укладенням договору, предметом якого є право користування майном, належним відповідному власнику, характери­зується більшою стабільністю і, як правило, не обмежується у часі. Це зауваження можна обгрунтувати наступним. Строк дії договорів, предметом яких є передача речей у користування, зокрема найму (оренди), прокату, лізингу, позички тощо (як правило) чітко визначе­ний, крім цього не виключена можливість розірвання договору влас­ником речі у односторонньому порядку, а також за його позовом за наявності визначених законом підстав визнання його недійсним. Це може створити небажані перешкоди на шляху здійснення прав та законних інтересів особи, яка користується чужим майном на дого­вірних засадах. Крім того, у випадку порушення прав та законних ін­тересів осіб, які за договором здійснюють право володіння та корис­тування чужим майном, їх захист забезпечується зобов'язально-правовими засобами, а можливість застосування речово-правових ви­ключається.

Окремі види обмежених речових прав на чуже майно виникають відповідно до визначених законом підстав, полягають у безпосеред­ньому пануванні над річчю і не мають обмеження у часі (за винятком застави та деяких інших їх видів). При порушенні прав та законних інтересів суб'єктів обмежених речових прав, їх поновлення забезпе­чується речово-правовими засобами захисту. Цей захист носить абсо­лютний характер і визначається формулою - захист стосовно «всяко­го і кожного», оскільки поширюється на необмежене коло осіб, вклю­чаючи і самого власника майна.

Основні види речових прав на чуже майно відомі ще з часів рим­ського права і навіть термінологічно з ним пов'язані. Зокрема, сер­вітут, емфітевзис, суперфіцій термінологічно та нормативно оформи­лися у римському приватному праві і за своїм основним призна­ченням та суттю докорінних змін при закріпленні положеннями актів сучасного цивільного законодавства України не зазнали. Враховую-


360


Розділ IV


ПРАВО ВЛАСНОСТІ ТА ІНШІ РЕЧОВІ ПРАВА


361



чи рецепцію римського права більшістю економічно розвинутих кра­їн світу, ці детально розроблені римськими юристами інститути з урахуванням деяких змін та доповнень, які обумовлені сучасним ви­соким рівнем розвитку законодавства, що регулює відносини у всіх найбільш важливих сферах суспільного буття, використовуються їх правовими системами і в сучасних умовах. Потреби цивільного обо­роту та досвід застосування інституту обмежених речових прав на чу­же майно у інших розвинених країнах світу обумовили законодавче закріплення у ЦК права особи здійснювати певний комплекс юридич­них можливостей стосовно чужого майна, які полягають у безпосе­редньому пануванні над річчю і використанні у тому чи іншому від­ношенні її корисних властивостей.

Особливості обмежених речових прав на чуже майно поляга­ють у наступному: по-перше, зміст обмежених речових прав на чуже майно складають правомочності, які мають речовий характер і стосу­ються безпосередньо речей. Тому носій речових прав на чуже майно здійснює стосовно нього належні йому правомочності незалежно від усіх інших осіб, включаючи власника; по-друге, як і суб'єктивне пра­во власності, обмежені речові права на чуже майно складають зміст правовідносин, які мають абсолютний характер. Це означає, що воло­дільцю прав на чуже майно у цих правовідносинах протистоїть необ­межене коло зобов'язаних осіб. Обов'язок цих осіб, включаючи влас­ника майна, має пасивний характер і полягає в утриманні від дій, які перешкоджали б володільцю обмежених речових прав на чуже майно здійснювати належні йому правомочності; по-третє, відповідне речо­ве право на чуже майно є обмеженим за змістом правом, тому і обсяг правомочностей, які має управомочена особа, у порівнянні з правом власності, завжди значно вужчий і визначається або власником майна або положеннями закону; по-четверте, обмежені речові права на чу­же майно мають похідний від права власності характер. Тому вони можуть встановлюватись тільки щодо речей, які вже перебувають у власності інших осіб; по-п'яте, для обмежених речових прав на чуже майно характерним є право слідування, яке полягає у тому, що обме­жене речове право на чуже майно слідує за річчю, стосовно якої воно встановлене. Це означає, що перехід до іншої особи права власності на річ, щодо якої встановлене обмежене речове право на чуже майно, не може визнаватися підставою припинення останнього для особи, що є управомоченою у цих відносинах.