Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 157 из 161)

Кваліфіковане зазначення походження товару включає назву місця походження товару і географічне зазначення походження товару.

Назва місця походження товару-назва географічного місця, яка вживається для позначення товару, що походить із зазначеного геог­рафічного місця та має особливі властивості, виключно або головним чином зумовлені характерними для даного географічного місця при­родними умовами або поєднанням цих природних умов з характер­ним для даного географічного місця людським фактором.

Географічне зазначення походження товару - назва географіч­ного місця, яка вживається для позначення товару, що походить із цього географічного місця та має певні якості, репутацію або інші ха­рактеристики, в основному зумовлені характерними для даного геог­рафічного місця природними умовами чи людським фактором або поєднанням цих природних умов і людського фактора.

Розмежування між назвою місця походження та географічним за­значенням походження проводиться насамперед за ступенем залеж­ності особливих характеристик товару від природних умов місця по­ходження товару. Для назви місця походження ця залежність обо­в'язкова: хоча особливі властивості товару, позначеного нею, можуть залежати і від людського фактора, характерного для даної місцевості, однак обов'язково в поєднанні з природними умовами (використан­ням місцевої сировини, кліматичних умов, корисних копалин тощо).


До географічного зазначення походження висуваються більш ло­яльні вимоги. Особливі характеристики, якість і репутація можуть за­лежати як від природних умов, так І від людського фактора, а також можуть бути обумовлені поєднанням природних умов і професійного досвіду, традицій і етнографічних особливостей, характерних для да­ної місцевості.

Також обов'язковою для назви місця походження є вимога, що властивості товару виключно або головним чином зумовлені самою природою та людським фактором. Для географічного зазначення по­ходження у цьому ж контексті використовується термін «в основно­му», тобто допускається менш твердий зв'язок. Таким чином, при­кладом назви місця походження є мінеральна вода «Миргородська», Краснодарський чай тощо, а географічного зазначення походження -Петриковський дерев'яний розписний посуд, вологодські мережива тощо.

До того ж виробництво (видобування) і переробка товару, позначу-ваного назвою місця походження, здійснюються у межах зазначеного географічного місця, а для географічного зазначення походження до­статньо, щоб хоча б основна складова позначеного цією назвою това­ру вироблялася або перероблялася у межах зазначеного географічного місця. Отже, для географічного зазначення походження сировина мо­же бути привезена з інших регіонів і піддатися істотній переробці, до­статній для надання характерних рис готовому товару.

Таким чином, якщо взяти географічне місце товару - м. Миргород, то прикладом простого зазначення походження товару буде: м. Мир­город Полтавської області або сільгоспродукти з Миргорода, а квалі­фікованого - Миргородська мінеральна вода (назва місця походжен­ня товару) та Миргородський фарфоровий посуд (географічне зазна­чення походження товару).

Не надається правова охорона кваліфікованому зазначенню по­ходження товару, що не відповідає названим вище умовам надання правової охорони; суперечить публічному порядку, принципам гу­манності та моралі; є видовою назвою товару; правильно вказує на географічне місце виготовлення товару, але створює у споживачів помилкове уявлення про те, що товар виготовлено в іншому геогра­фічному місці (наприклад, Париж у США); є назвою сорту рослини чи породи тварини і тому здатне ввести в оману споживачів щодо дійсного походження товару.

Правова охорона може бути надана однаковим зазначенням похо­дження товару, що використовуються для позначення різних за влас­тивостями однорідних товарів, за умови забезпечення при викорис­танні цих зазначень відмінностей, достатніх для запобігання вве­денню в оману споживачів щодо дійсної ідентифікації товарів. Що стосується омонімічних зазначень походження товару, то вони охо­роняються за умови забезпечення запобігання введенню в оману спо-


466


Розділ VI


ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


467



живачів щодо дійсної ідентифікації товару, географічного місця по­ходження товару або його меж.

Правова охорона не надається кваліфікованому зазначенню похо­дження товару, пов'язаному з географічним місцем в іноземній дер­жаві, якщо Україна не має відповідної угоди з іноземною державою про взаємну охорону цього виду зазначень походження товару або це зазначення не охороняється у відповідній іноземній державі.

При зіткненні прав на назву місця походження товару і торговель­ної марки законодавець перевагу віддає першому із зазначених об'єк­тів інтелектуальної власності. Так, не може бути підставою для від­мови у наданні правової охорони заявленій назві місця походження чи заявленому географічному зазначенню походження товару зареє­стрована в Україні торговельна марка, що складається тільки з цього позначення або містить у собі заявленспозначення як елемент.

Реєстрація кваліфікованого зазначення походження товару і (та) права на його використання. Оскільки кваліфіковане зазначен­ня походження товару є об'єктивно існуючою реальністю, що обу­мовлена самою природою, то право на цей засіб індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг не може належати од­ній особі. У зв'язку з цим існує необхідність внести кваліфіковане за­значення походження товару до Державного реєстру України квалі­фікованих зазначень походження товару, і тільки потім заінтересова­ним особам за наявності необхідних умов може бути видане свідоцт­во на право використання кваліфікованого зазначення походження товару.

Таким чином, існує два етапи в одержанні прав: реєстрація ква­ліфікованого зазначення походження товару та надання права на ви­користання зареєстрованого зазначення походження товару.

Відповідно до ст. 501 ЦК, право інтелектуальної власності на геог­рафічне зазначення виникає з дати державної реєстрації цього права, якщо інше не встановлено законом.

ЦК до суб'єктів права інтелектуальної власності на географічне за­значення відносить виробників товарів, асоціації споживачів, інших осіб, визначених законом. Закон «Про охорону прав на зазначення по­ходження товарів» розрізняє суб'єктів права на реєстрацію і суб'єктів права на його використання. Так, право на реєстрацію кваліфіковано­го зазначення походження товару мають: особа чи група осіб, які в за­явленому географічному місці виробляють товар, особливі властиво­сті, певні якості, репутація або інші характеристики якого пов'язані з цим географічним місцем; асоціації споживачів; установи, що мають безпосереднє відношення до вироблення чи вивчення відповідних продуктів, виробів, технологічних процесів або географічних місць. Відповідно право на використання зареєстрованої назви місця похо­дження товару або зареєстрованого географічного зазначення похо: дження товару мають, за умови реєстрації цього права, виробники, які в географічному місці, зазначеному в Реєстрі, виробляють товар, осо-


бливі властивості, певні якості чи інші характеристики якого відпо­відають тим, що внесені до Реєстру.

Обидва етапи реєстрації можуть бути здійснені одночасно: якщо заявка на реєстрацію кваліфікованого зазначення походження товару подається особою, яка виробляє товар, для якого заявляється зазна­чення, заявка вважається одночасно і заявкою на реєстрацію права на використання цього зазначення (п.1 ст. ID Закону «Про охорону прав на зазначення походження товарів»).

Реєстрація проводиться шляхом внесення до Реєстру необхідних даних про кваліфіковане зазначення походження товару і/та осіб, що мають право на використання зареєстрованого зазначення походжен­ня товару. Дані про реєстрацію кваліфікованого зазначення поход­ження товару і/чи права на його використання публікуються в офіцій­ному бюлетені Держдепартаменту «Промислова власність».

Заявка на реєстрацію в іноземній державі кваліфікованого зазна­чення походження товару, пов'язаного з географічним місцем на те­риторії України, може, бути подана тільки після його реєстрації в Україні (ст. 16 Закону «Про охорону прав на зазначення походження товарів»).

Право інтелектуальної власності на географічне зазначення є чин­ним з дати, наступної за датою державної реєстрації, і охороняється безстроково за умови збереження характеристик товару (послуги), позначених цим зазначенням (ст. 504 ЦК).

Що стосується права на використання зареєстрованого зазначення походження товару, то воно засвідчується свідоцтвом про реєстрацію права на використання кваліфікованого зазначення походження това­ру і обмежено у часі строком дії свідоцтва - десять років з дати подачі заявки. Термін дії свідоцтва може бути продовжений Держдепарта­ментом на наступні десять років на підставі заяви, поданої власником свідоцтва, протягом останнього року його дії, за умови надання під­твердження спеціально уповноваженого органу, що власник свідоцт­ва робить товар у географічному місці, зазначеному в Реєстрі, а ха­рактеристики товару відповідають характеристикам, внесеним до Реєстру. Заява власника свідоцтва про продовження терміну його дії може бути подана протягом шести місяців після закінчення строку дії свідоцтва, за умови сплати за цей строк збору, збільшеного на 50 відсотків.

Права й обов'язки, що випливають з реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару і(чи) права на його використання.