Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 160 из 161)

У місячний строк від дати державної реєстрації прав на сорт цен­тральним органом виконавчої влади з питань сільського господар­ства і продовольства авторові видається свідоцтво про авторство на сорт, а якщо у заявці було виражене прохання видачі охоронного до­кумента, то заявникові видається патент. Якщо авторів декілька, то кожен із них отримує свідоцтво про авторство на сорт. Якщо майнове право на сорт мають кілька осіб, то патент на сорт рослин видається особі, яка зазначена у заявці першою, якщо договором між заявника­ми не передбачено інше.

Патенти на сорти, що не підлягають державному випробуванню, видаються під відповідальність заявників за відповідність сорту кри­теріям, визначеним законодавством. У таких патентах відзначається, що вони мають деклараційний характер.

Обсяг правової охорони сорту, на який видано патент, визначаєть­ся сукупністю ознак, викладених у занесеному до Реєстру патентів описі сорту.

Селекційним досягненням у тваринництві є створена в резуль­таті цілеспрямованої творчої діяльності група племінних тварин (порода, порідний тип, лінія, родина тощо), яка має нові високі гене­тичні ознаки та стійко передає їх нащадкам.


Племінна тварина - чистопородна або одержана за затвер­дженою програмою породного вдосконалення тварина, що має племінну (генетичну) цінність і може використовуватися в се­лекційному процесі відповідно до діючих загальнодержавних про­грам селекції.

Об'єктами племінної справи у тваринництві є велика рогата ху­доба, свині, вівці, кози, коні, птиця, риба, бджоли, шовкопряди, хутро­ві звірі, яких розводять з метою одержання від них певної продукції.

Суб'єктами племінної справи у тваринництві є: власники племінних (генетичних) ресурсів; підприємства (об'єднання) з пле­мінної справи, селекційні, селекційно-технологічні та селекційно-гібридні центри, іподроми, станції оцінки племінних тварин; підпри­ємства, установи, організації, незалежно від форм власності.

Стосовно селекційних досягнень законодавство передбачає реє­страційний принцип для племінних тварин та племінних стад. Однак єдиний реєстр відсутній. Державна реєстрація племінних тварин здійснюється шляхом внесення відповідних даних про них до дер­жавних книг племінних тварин, а племінних стад - до Державного племінного реєстру.

Закон «Про племінне тваринництво» на відміну від ЦК не передба­чає можливості видачі патенту на селекційні досягнення у тварин­ництві та надання відповідних прав.

Власники племінних (генетичних) ресурсів зобов'язані мати пле­мінні свідоцтва (сертифікати), які є документальним підтвердженням якості належних їм племінних тварин, сперми, ембріонів, яйцеклітин.

Племінне свідоцтво (сертифікат) - це документ встановленої форми про походження, продуктивність, тип та інші якості тварин, сперми, ембріонів, яйцеклітин, складений на основі даних офіційного обліку продуктивності, імуногенетичного контролю та офіційної кла­сифікації (оцінки) за типом. Зазначений документ є основою для ви­значення цінності племінних (генетичних) ресурсів і гарантує певний рівень ефективності їх використання при дотриманні споживачем цих ресурсів вимог, встановлених названим Законом. Зразки племін­них свідоцтв (сертифікатів) затверджуються спеціально уповноваже­ним центральним органом виконавчої влади, до відання якого відне­сені питання сільського господарства.

Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тва­рин за ЦК становлять: особисті немайнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин, засвідчені державною реєстрацією; майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин, засвідчені патентом; майнове право інтелек­туальної власності на поширення сорту рослин, породи тварин, за­свідчене державною реєстрацією.

Суб'єктами права на сорт рослин, породу тварин є автор сорту рослин, породи тварин та інші особи, які набули майнових прав інте-


476


Розділ VI


ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ


477



лектуальної власності на сорт рослин, породу тварин за договором чи законом.

Майновими правами інтелектуальної власності на сорт рос­лин, породу тварин, засвідченими патентом, є: право на використан­ня сорту рослин, породи тварин, придатних для поширення в Україні; виключне право дозволяти використання сорту рослин, породи тва­рин; виключне право перешкоджати неправомірному використанню сорту рослин, породи тварин, у тому числі забороняти таке викорис­тання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені за­коном.

Майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин належать володільцю патенту, якщо інше не встановлено до­говором чи законом, і є чинними з дати, наступної за датою їх дер­жавної реєстрації, за умови підтримання чинності цих прав відповід­но до закону.

Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин спливає через тридцять ро­ків, а щодо дерев та винограду - через тридцять п'ять років, що від-ліковуються з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації цих прав.

Чинність виключних майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин може бути припинено достроково або по­новлено у випадках та у порядку, встановлених законом.

Право на поширення сорту рослин, породи тварин є чинним з дати, наступної за датою його державної реєстрації, та діє безстроково за умови підтримання чинності цього права відповідно до закону.

§ 5. Право інтелектуальної власності на комерційну таємницю

Комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які зви­чайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адек­ватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секрет­ності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію (ст. 505 ЦК).

Ознаки комерційної таємниці: інформація має комерційну цін­ність; інформація, що становить комерційну таємницю, не відома ін­шим особам та відсутній вільний доступ до неї на законних підставах; вжито заходів для охорони конфіденційності інформації.

Комерційна таємниця як об'єкт інтелектуальної власності має свої особливості. По-перше, вона відрізняється найбільшою універсаль­ністю, оскільки комерційною таємницею можуть бути відомості тех­нічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого ха­рактеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути


віднесені до комерційної таємниці. По-друге, для виникнення прав на комерційну таємницю не вимагається виконання будь-яких формаль­ностей, офіційного визнання її охороноздатності та державної реєс­трації. По-третє, оскільки в її основі лежить фактична монополія певної особи на деякі знання, то строк чинності права інтелектуаль­ної власності на комерційну таємницю чітко не визначений і обме­жується строком існування сукупності зазначених ознак комерційної таємниці.

Деякі знання, які залишають у режимі секретності, могли б бути в установленому законодавством порядку кваліфіковані як винаходи, корисні моделі та промислові зразки. Однак доцільність способу пра­вової охорони залежить від ряду факторів і оцінюється комплексно. Так, якби у свій час був запатентований спосіб виготовлення напою кока-кола, то на сьогоднішній день ці знання були б суспільним над­банням і вільно використовувалися у зв'язку з закінченням строку правової охорони.

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційну таємницю є: право на використання комерційної таємниці; виключ­не право дозволяти використання комерційної таємниці; виключне право перешкоджати неправомірному розголошенню, збиранню або використанню комерційної таємниці; інші майнові права інтелекту­альної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю належать особі, яка правомірно визначила інформацію комерційною таємницею, якщо інше не встановлено договором. Саме ця особа мо­же розпорядитися належним їй об'єктом, зокрема, шляхом розкриття відомостей невизначеному колу осіб, що потягне за собою припинен­ня монопольних прав.

Такі ж самі наслідки настають і у випадку, якщо іншим особам ця інформація стала відома з інших правомірних джерел, наприклад, у зв'язку з паралельним винахідництвом. Відповідно порушенням пра­ва на комерційну таємницю є заволодіння відомостями, що станов­лять комерційну таємницю, за допомогою незаконних методів.

Органи державної влади зобов'язані охороняти від недобросовіс­
ного комерційного використання інформацію, яка є комерційною та­
ємницею та створення якої потребує значних зусиль і яка надана їм з
метою отримання встановленого законом дозволу на діяльність, по­
в'язану з фармацевтичними, сільськогосподарськими, хімічними
продуктами, що містять нові хімічні сполуки. Ця інформація охоро­
няється органами державної влади також від розголошення, крім ви­
падків, коли розголошення необхідне для забезпечення захисту насе­
лення або не вжито заходів щодо її охорони від недобросовісного
комерційного використання. Органи державної влади зобов'язані
охороняти комерційну таємницю також в інших випадках, передба­
чених законом (ст. 507 ЦК). ;: j. u і6 і


Ш78____________________________________________________ - -________________________________ _\

ЗМІСТ з

м
ПЕРЕДМОВА................................................................................................ S