Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 98 из 161)

Строки можуть бути також закріплені правочинами. Наприклад, згідно зі ст. 247 ЦК у довіреності визначається строк її дії. До цього виду строків належать, зокрема договірні строки, що визначаються сторонами договору, зокрема строк дії договору, строк виконання зо­бов'язань тощо.

За характером визначення - на визначені і невизначені.

Визначеними є строки, які підлягають точному обчисленню шля­хом вказівки на їх початок і закінчення, точну тривалість, посилання на будь-який момент або подію. Наприклад, до визначених належать строки позовної давності.


Цесуального кодексу України»

Невизначеними називаються строки, які встановлюються шляхом вказівки на будь-які приблизні критерії. Закон передбачає у таких ви­падках здійснити яку-небудь дію «своєчасно», «негайно», «без зво­лікання». Під невизначеністю строку мається на увазі ситуація, коли закон або правочин взагалі не встановлює строк, або коли він визна­чений моментом витребування. За таким зобов'язанням кредитор має право вимагати виконання, а боржник - здійснити виконання в будь-який час. Боржник повинен виконати таке зобов'язання в семиденний


294


Розділ ІП


ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ СУБ'ЄКТИВНИХ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ


295



строк з дня пред'явлення вимоги кредитором, якщо обов'язок негай­ного виконання не випливає із закону, договору або із змісту зобов'я­зання.

За можливістю бути зміненими за рішенням сторін - на імпера­тивні та диспозитивні.

Імперативні строки не підлягають зміні за згодою сторін. Напри­клад, строк збереження жилого приміщення за тимчасово відсутнім наймачем та членами його сім'ї становить шість місяців (ст. 71 ЖК). Імперативними є більшість строків встановлених спадковим, корпо­ративним та сімейним правом.

Диспозитивні строки можуть бути змінені за згодою сторін, на­приклад, строк поставки продукції, строк передачі речі.

За призначенням строки поділяються на строки виникнення ци­вільних прав (правостворюючі), строки здійснення цивільних прав, виконання обов'язків, захисту цивільних прав.

Ііравостворюючими є строки, з настанням (закінченням) яких по­в'язане набуття нових цивільних прав. Так, згідно зі ст. 34 ЦК повну цивільну дієздатність має особа, якій виповнилось 18 років.

Строки здійснення цивільних прав — це строки, протягом яких суб'єкт може реалізувати належне йому суб'єктивне право. Вони по­діляються на: строки існування цивільних прав та преклюзивні (присічні).

До строків існування цивільних прав, зокрема, належать строки дії авторського права. Так, відповідно до ч. 2 ст. 28 Закону «Про авторське право і суміжні права», за загальним правилом, авторське право діє про­тягом всього життя автора і 70 років після його смерті. Преклюзивні (присічні) - строки для реалізації суб'єктивних прав та правомочностей, що входять до їх складу (наприклад, споживач протягом 14 днів, не ра­хуючи дня купівлі, має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, у якого він був придбаний, якщо товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням (ст. 20 Закону «Про захист прав споживачів»).

За наслідками закінчення преклюзивні строки класифікуються на:

строки невиконання обов'язків, що призводять до припинення суб'єктивного права. Наприклад, кредитор спадкодавця має право про­тягом шести місяців, з дня коли він дізнався або міг дізнатися про від­криття спадщини, пред'явити свої претензії до спадкоємців, які прийня­ли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Непред'явлення кредитором спадкодавця претензії до спадкоємців, які прийняли спад­щину, погашає його право вимоги;

строки невиконання обов'язків, що стають перешкодою для виникнення суб'єктивного права, наприклад, повідомлення про на­стання страхового випадку протягом певного часу за умовами дого­вору страхування;

строки нездійснення права, що тягнуть за собою припинення


цього права, наприклад, збереження жилого приміщення за тимчасо­во відсутнім наймачем;

строки, протягом яких право припиняється на певний час, а потім поновлюється , зокрема, уклавши авторський договір з орга­нізацією, автор обмежує на певний час свої можливості з використан­ня твору1;

гарантійні строки - строки, в які продавець, виготовлювач (ви­конавець чи інша особа, яка надає послуги) гарантує, забезпечує при­датність товару (речі) чи послуги для використання за звичайним призначенням, а отримувач (користувач) має право вимагати безкош­товного усунення виявлених ним недоліків, заміни товару (послуги) або застосування інших встановлених законом чи договором наслід­ків. Такі строки передбачені цивільним законодавством, зокрема, для проданих речей, результатів підрядних робіт тощо. Іноді гарантія встановлюється не на календарний строк, а іншими способами, на­приклад, на кілометраж пробігу автомобіля.

На сезонні товари (одяг, хутрові вироби та ін.) гарантійний строк об­числюється з початку сезону, який встановлюється КМУ. При продажу товарів за зразками, поштовим замовленням, а також у разі, коли час укладення договору і час передачі товару споживачу не збігаються, га­рантійні строки обчислюються з дня доставки товару споживачу, а якщо товар потребує спеціальної установки (підключення або збирання), - з дня її виконання. Якщо день доставки, установки (підключення або зби­рання) товару, а також передачі нерухомого майна встановити немож­ливо, або якщо майно перебувало у споживача до укладення договору, гарантійні строки обчислюються з дня його укладення.

Гарантійний характер носять і деякі інші, передбачені законом ро­ки, наприклад, строк придатності для експлуатації товару та ін.

Для лікарських засобів, харчових продуктів, виробів побутової хімії, парфюмерно-косметичних та інших товарів, споживчі якості яких можуть з часом погіршуватися і становити небезпеку для життя, здоров'я, майна і навколишнього природного середовища, встанов­люється строк придатності, який зазначається на етикетках, упа­ковці або інших документах, що додаються до них при продажу, і вважається гарантійним строком2. Продаж товарів, строк придатно­сті яких минув, забороняється3.

1 Бабкин А., Молчанова Т. Виды пресекательных сроков в гражданском праве // Со­
ветская юстиция. - 1981. -№ 24. - С. 22-23.

2 Так, згідно зі ст. 7 Закону «Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої
сировини» забороняється реалізація і використання вітчизняних та ввезення в Україну
імпортних харчових продуктів без маркування державною мовою України, що містить
в доступній для сприймання споживачем формі інформацію про дату виготовлення та
строк придатності до споживання чи дату закінчення строку придатності до споживан­
ня // Відомості Верховної Ради України. - 1998. - № 19. - Ст. 98.

3 Див., напр., ст. 21 Закону «Про лікарські засоби» // Відомості Верховної Ради
Україні. - 1996. - № 22. - Ст. 86.


298


Розділ ПІ


ЗШЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ СУБ'ЄКТИВНИХ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ_______________ 297



Строк служби товару - це час, протягом якого виготовлювач (виконавець) зобов'язаний забезпечити можливість використання то­вару (результатів виконаної роботи) за призначенням.