Смекни!
smekni.com

Руська Правда 3 (стр. 4 из 5)

Такий порядок спадкування забезпечував майнові права всіх членів родини й у цілому проіснував до того моменту, коли до Спадкування стали допускатися жінки. Одночасно установилася залежність благополуччя дітей чоловічої статі від волі заповідача, як основа «доброго» відношення до батьків, при збереженні молодшим дітям гарантії засобів до існування.

Злочин і покарання.

Карне право як сукупність норм, що представляють собою галузь права, що відокремилася, сформувалося на стадії пізнього феодалізму і продовжувало розвиватися в буржуазний період. Тому для більш раннього часу вірніше говорити про карне законодавство, у центрі якого коштують дві статті - злочин і покарання. У Х-ХІ ст. поняття провини, співучасті, підготовки до здійснення злочину знаходилися в зародковому стані, поступово, протягом ХІІ-ХІІІ ст., а лише в 1649 р. вони знаходять більш-менш повне відображення.

В арабських джерелах, літописах, договорах Русі з Візантією мається досить зведень про карання державою кримінальних осіб у Х-ХІ ст. Мова йде про крадіжки, у вбивствах, побоях і т.д., але вони не характеризуються якими-небудь особливими термінами. Злочинні дії в літописах іменуються злими справами. Головний елемент злочинних дій - караність. Як об'єкт порушення могли виступати державний закон, звичаї, релігійно-моральні встановлення. У літературі прийнято вважати, що перша спроба визначити злочин зроблена в Руській Правді, де нанесення шкоди особистості іменується «образою». Наприклад, при нанесенні побоїв випливало «платити за образу 12 гривень».

Суб'єктами злочинів, тобто особами, здатними відповідати за кримінальні дії, могли бути вільні люди. Будь-який злочин мав на увазі виплату штрафів і майнові стягнення, для чого була потрібна наявність власності. Холопи і раби, самі будучи різновидом власності не мали майнову відповідальність за них несли хазяїни. Дуже важко визначити вплив «а положення суб'єкта станового статусу. Ми не маємо зведень документів про наслідки, наприклад бійки дружинника і селянина, хоча найбільш правдоподібна версія виникнення Найдавнішої Правди зв'язується саме з побоїщем між князівською дружиною Ярослава Мудрого і новгородськими городянами. Найбільше ймовірно, що в часи Руської Правди при привілеях феодалів за образи, безчестя і т.д. усе вільне населення відповідало за кримінальні дії у відношенні представника іншого стану. Російська Правда нічого не говорить про здійснення злочинів жінками, про вік злочинців. З прийняттям християнства вік злочинця став визначатися на основі церковних установлень.

Можна припускати, що в древній період у «селянських громадах практикувалися покарання на основі звичайного права, але конкретних джерел до нас не дійшло. У Руській Правді відбиті тільки два види злочинів: проти особистості (вбивство, тілесні ушкодження, образи, побої) і проти власності (розбій, крадіжка, порушення земельних границь, не законне користування чужим майном). Закон захищав інтереси індивідуума, що виділивши з общинної системи, мав потребу в охороні як своєї особистості, так свого і господарства. Державні злочини. У Руській Правді не згадуються, дуже нечітко змальовані діяння проти князівської адміністрації (наприклад, вбивство конюха). На даному етапі ще не існувало абстрактного розуміння держави і його інтересів, шкода державі ототожнювалась зі шкодою князю, і зазіхання проти князів розглядалися як тяжкі діяння. До учасників повстань застосовувалася страта на місці злочину, часто - масова. Князі в боротьбі за владу часом прибігали до дуже невартих прийомів, але питання про відповідальність зважувався в їхньому середовищі. Зрада князю так само розглядалася в князівському оточенні відповідальність багато в чому залежала від розміщення політичних сил.

У Руській Правді домінують штрафи, хоча на практиці арсенал карних кар був досить великий. Затверджений незабаром після прийняття християнства кодекс, будучи державним законодавством, поривав з морально моральними установками язичництва, але нові християнські цінності засвоювалися поступово. У таких умовах єдиним критерієм інтересів індивідуума міг бути тільки грошовий еквівалент заподіяного збитку, що і закріплювала система штрафів. Зіграло роль і те, що тверді види покарань суперечили християнській доктрині гуманності, вони в кодекс не ввійшли. По цій же причині Руській Правда є світською, карні покарання проти інтересів церкви встановлювалися в церковних статутах.

У практиці застосовувалися наступні види покарань: кревна помста (її лише умовно можна віднести до покарань), «потік і розгарбування», страта, карні штрафи, заключення у темниці. Карні штрафи за зазіхання на особистість носять виражений становий характер, при зазіханні на майно це виявляється менш різко.

Про вбивства згадується в договорі з Візантією 911р. (у випадку вбивства кого-небудь вбивця повинний «умерти на місці» (кревна помста). Якщо ж винний встигав сховатися, вступала в дію майнова відповідальність: імущі особи віддавали свою частину власності як викуп, що не володіли власністю родичі убитого переслідували до помсти. Стаття 1 Правди Ярослава Мудрого також передбачає помсту родичів за вбивство, якщо месників «не буде», виплачується штраф у 40 гривень. У цій статті ще відсутня соціальна диференціація винних при виплаті штрафу, але вбивство визнається самим небезпечним злочином з ним починаються всі редакції Руській Правди. У Правді Ярославичей за вбивство огнищан, конюхів князя, тіуна передбачений уже підвищений штраф у 6 гривень, за вбивство вільної людини виплачувався штраф у 40 гривень.

Нанесення побоїв, образи, тілесні ушкодження карали грошовими штрафами. За ушкодження пальця виплачувалося 3 гривні, за удари жердиною, ціпком, за виривання бороди і вусів 12 гривень. За відрубування руки покладався штраф 40 гривень. Погроза зброєю каралася штрафом у 1 гривню. Хоча штрафи диференційовані в залежності від ваги каліцтва, ясного Розуміння ступеня шкоди в Руській Правді немає, тому можна говорити про принцип казуальности: у кодексі перелічуються випадки порушення тілесної недоторканності з конкретними штрафами, але без спроб узагальнення.

Більше всього уваги в Руській Правді приділяється крадіжці. Докладно розписується, який штраф зобов'язаний сплатити викритий злодій за коня, корову, качку, дрова, сіно, холопки т.д. Законодавець, прагнучи нічого не упустити, включає в цей список і зерно, і ловчих птахів, і мисливських собак. Загальний принцип такий, що потерпіл варто цілком компенсувати2474142 матеріальною втратою, тому винний повинен виплатити вартість вкраденого і заплатити штраф. Становий захист майна зустрічається рідко. Наприклад, за крадіжку князівського коня встановлювався штраф у 3 гривні, за коня смерда - 2 гривні. У Великій Правді за крадіжку коней (основної робочої сили) злодій видавався «на потік і розгарбування». Вбивство злодія, на місці злочину не вважалося злочином і покарання не несло. Всі інші види зазіхань на чужу власність карали штрафами (порушення земельних границь, спалювання пчель, піків, самовільне захоплення чужого чи коня зброї, поламка чужих речей) розміром до 12 гривень.

Руська Правда не знає страти, але вона застосовувалася на практиці за антидержавну діяльність, за участь у повстаннях, розбійницьких зграях. Цікаво, що вже в Х-ХІ ст. це покарання регулювалися державою.

Зведення, про застосування страти правителем русів маються в арабських джерелах ІХ-Х ст. По свідченнях ибн Ласта і ибн Фадлана, варан розбійника могли позбавити життя через повішення. Застосовували варварські страти княгиня Ольга і князь Святослав (до 972 р.) в обложеному місті Доростоле. Згідно арабським свідченням існувала альтернатива життя: злочинця могли «вислати» на окраїни держави (варіант вигнання з громади). Приблизно в X ст. страта поступилася місцем карним штрафам за злочини майнові і проти особистості. Наприкінці X ст. Володимир І через «розбої, що підсилилися» обговорював питання про введення за них страти, причому побоювався цього, «боячись гріха». Отже, в обмеженні смертних вироків зіграло роль прийняття християнства. Але князівське оточення санкціонувало посилення репресій, оскільки князь зобов'язаний «боротися зі злом». Введені страти за розбої призвели до збідніння скарбниці, куди перестали надходити штрафи, і пішла заміна позбавлення життя штрафами. Причому мова, видимо, йшла не тільки про розбої, а про широке коло зазіхань на власність і особистість.

У такому виді система карних штрафів ввійшла в Руську Правду в XI ст. Страта стала прерогативою важливих повноважень князівської влади в державній неполітичній сфері і за звичайні злочини не застосовувалася довгий час. У той же час відсутність законодавчої регламентації способів страти приводило часом до неприборканої жорстокості князів. Наприклад, на рубежі ХІІ-ХІІІ ст. Галицкий князь Роман закапував непокірливих бояр живцем в землю, жорстоко четвертував: «Не роздавивши бджіл, меду не з'їсти».

Штрафи були ведучим і основним видом покарання по Руській Правді, застосовувалися за всі види злочинів і служили джерелом істотного поповнення державної скарбниці. Розмір штрафу коливався від 1 до 80 гривень срібла, а в церковних статутах - до 100 гривень. З точністю визначити, яка частина йшла потерпілим, а яка - державі не представляється можливими

Продаж - найпоширеніший штраф, виплачуваний за нанесення побоїв, зазіхання на власність, образи. Його розмір складав від 1 до 12 гривень. Наприклад, за удар не оголеним мечем, за виривання бороди покладалося 12 гривень. У деяких статтях лише зазначена сума штрафу без згадування «продажу». У кодексі є прямі вказівки, що продаж платиться князю, це - публічний штраф, що свідчить о вільному стані винного.