Смекни!
smekni.com

Адвокатура України 3 (стр. 2 из 2)

У трьох випадках захисник допускається до участі в справі і до пред'явлення обвинувачення:

-у випадку затримки особи, підозрюваного в здійсненні злочину, чи застосування до нього запобіжного заходу у виді узяття під варту до пред'явлення обвинувачення - з моменту оголошення йому протоколу про чи затримку постанови про застосування цього запобіжного заходу, але не пізніше 24 годин з моменту затримки;

-у справах про суспільно небезпечні діяння, зроблених особами в стані неосудності, а також про злочин осіб, які занедужали псих розладом після здійснення злочину, - з моменту одержання доказів про псих розладі;

-у справах про суспільно небезпечні діяння, зроблених неповнолітніми, - з моменту ознайомлення неповнолітнього і його чи батьків осіб, кіт їх заміняють, з постановою про закриття справи і з матеріалами справи, а у випадку приміщення неповнолітнього в приймач-розподільник - не пізніше 24 годин з моменту приміщення (ч. 2, 3, 5, ст. 44 КПК).

Закон містить перелік обставин, кіт виключають участь у справі особи як захисника. Адвокат не має права прийняти доручення про надання юр допомоги у випадках, коли він у даній справі чи надає раніш надавав юр допомога особі, інтереси кіт суперечать інтересам особи, яка звернулася з проханням про ведення справи, чи брав участь як слідчий, особа, кіт проводило дізнання, прокурор, суспільний обвинувач, суддя, секретар судового засідання, експерт, фахівець, представник потерпілого, цивільний позивач (відповідач), свідок, перекладач, зрозумілої, а також коли в чи розслідуванні в розгляді справи бере участь посадова особа, з кіт адвокат знаходиться в родинних відносинах (ч. 2 ст. 7 Закону про адвокатуру).

Повноваження адвоката на участь у процесі повинне бути підтверджено соотв свідченням, а також ордером про наявність чи угоди доручення на участь у справі.

Одним з найбільш діючих коштів, кіт дозволяє адвокату виконувати свої проф обов'язку в крим процесі, явл заява клопотань. З їхньою допомогою він доводить до зведення слідчого, прокурора і судна своя думка про доведеність обвинувачення, обґрунтованості кваліфікації, доцільності прийняття конкретних процесуальних рішень, сприяє збору, перевірці й оцінці доказів. Клопотання адвоката - це письмове чи усне його звертання в особам, кіт уповноважені здійснювати крим-процесс діяльність по доведенню і приймати рішення в справі, про здійснення цими особами дій, кіт входять у їхню компетенцію, спрямоване на захист прав і задо інтересів підозрюваного, обвинувачуваного, підсудного. У клопотаннях адвоката можуть ставитися питання про витребування і прилучення до справи документів і предметів, про виклик нових свідків, проведенні допитів, очних ставок і інших слідчих і судових дій, про чи скасування заміні запобіжного заходу, про закриття справи і т.д.

Адвокат вправі заявити відвід посадовим особам, що приймають участь у розслідуванні і розгляді справи (ст. 54 КПК). Адвокат може оскаржити будь-які дії і рішення слідчих органів, прокурора, судді і судна, кіт на його думку заподіюють шкоду задо інтересам його клієнта.

З моменту допуску до участі в справі в стадії попереднього розслідування адвокат вправі: бути присутнім при допиті підозрюваного, пред'явленні обвинувачення, задавати питання учасникам справи. Після завершення попереднього наслідку адвокат має право разом з обвинувачуваним чи сам ознайомитися з усіма матеріалами справи.

При ознайомленні з матеріалами справи адвокат має право: робити виписки, мати побачення з обвинувачуваним, роз'ясняти йому зміст обвинувачення, обговорювати з ним питання про заяву клопотань, представляти доказу, заявляти відводи, оскаржити дії і рішення слідчого і прокурора (ст. 219 КПК).

Адвокат - представник потерпілого, гражд позивача і гражд відповідача. Потерпілим визнається особа, кіт злочином заподіяний моральний, физ чи мат збиток (ч. 1 ст. 49 КПК). Цивільним позивачем визнається громадянин, підприємство, чи установа організація, кіт понесли мат збиток від злочину і пред'явили при виробництві в крим справі до обвинувачуваного чи до осіб, кіт несуть мат відповідальність за його дії, гражд позов, тобто вимога про відшкодування збитків (ч. 1 ст. 50 КПК), кіт розглядається судом разом із крим справою (ч. 1 ст. 28 КПК). Як гражд відповідачі можуть бути притягнуті батьки, чи опікуни інші особи, а також підприємства, організації й організації, кіт у силу закону несуть мат відповідальність за шкоду, заподіяна прест діями обвинувачуваного ( ч. 1 ст. 51 КПК).

Про визнання потерпілим, гражд позивачем, а також про залучення як гражд відповідача особа, кіт проводить дізнання, слідчий, суддя виносять постанову, а суд - рішення. З цього моменту вони стають учасниками крим процесу, здобувають процесуальні права для захисту своїх задо інтересів, у тому числі і право мати представника.

Потерпілий і адвокат як його представник мають право: представляти доказу; заявляти клопотання; знайомитися з усіма матеріалами справи з моменту закінчення попереднього наслідку; брати участь у судовому розгляді; заявляти відводи; подавати скарги на дії особи, кіт проводить дізнання, слідчого, судді і судна, а також на чи вирок рішення суду і постанова судді (ч. 3 ст. 49 КПК).

Представництво адвоката в цивільному процесі.

Адвокат як правозахисник і представник у гражд процесі. Задо України покладає на адвоката виконання в гражд процесі двох функцій. У соотв зі ст. 6 Закону про адвокатуру і глави 12 (ст. 110 - 117) ЦПК адвокати в гражд процесі виконують одночасно функції правозахисників і представництва.

Участь адвоката в гражд процесі складається в здійсненні їм представництва і захисту суб'єктивних майнових і особистих немайнових прав і охоронюваних законом інтересів громадян і юр осіб і в сприянні суду у всебічному, повному й об'єктивному розгляді справи, прав і обов'язків сторін. У процесуальному представництві адвоката поєднуються два види правовідносин - між адвокатом і особою, інтереси кіт він представляє, між адвокатом і судом у гражд процесі. Правовідносини між адвокатом і довірителем мають матів-прав і процесів-прав характер. Матів-прав ґрунтуються на договорі поручительства. Процесів-прав зв'язку виникають із приводу оформлення і визначення обсягу повноважень представника в гражд процесі і регулюються ст. 112-115 ЦПК.

Процесів-прав положення адвоката при веденні гражд справ у суді першої інстанції. На підставі наданих повноважень адвокати допомагають зацікавлені особам звернутися в суд за захистом їх гражд прав. Для цього використовуються гражд процесуальні кошти - позовна заява, у справах, кіт виникають з админ-прав відносин - скарга і заява, а при окремому виробництві - заява.

Позовна заява складається адвокатом у письмовій формі й у відповідності із визначеним ст. 137 ЦПК змістом. Суддя, до кіт надійшло заяву, вирішує питання про його прийняття. Відмовлення в прийнятті оформляється мотивованою постановою. З прийняттям позовної заяви виникають гражд процес правовідносини, у кіт бере участь адвокат, який здобуває права й обов'язки процес представника.

При оформлених повноваженнях по веденню справи в суді адвокат відповідача може використовувати загальні процесуальні кошти захисту, передбачені ст. 99, 103 і іншими статтями ЦПК, а також спеціальні кошту - заперечення позову і зустрічний позов.

Діяльність адвоката як процес представника в стадіях касаційного і наглядового виробництва і перегляду судових рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Касаційні оскарження і перевірка судових рішень і постанов, кіт не набрали сили, явл важливою процесуальною гарантією захисту прав осіб, що приймають участь у справі. Право касаційного оскарження процесуальні представники реалізують шляхом подачі касаційної скарги в письмовому виді за формою, передбаченої законом (ст. 289, 292 ЦПК).

Гражд процесуальним коштом реалізації права на оскарження виступає заява співучасників і третіх осіб про приєднання до касаційної скарги. Заява про це подається в письмовому виді, вільного змісту і гос митом не обкладається (ст. 296 ЦПК). Але заява представника про приєднання чи співучасника третьої особи до касаційної скарги вважається такий, коли по правових підставах і правових наслідках сходиться з касаційною скаргою. Приєднання до касаційної скарги реалізується подачею заяви в суд першої чи касаційної інстанції.

Перевірка в порядку нагляду судових рішень і постанов, кіт набрали сили, явл процесуальною гарантією, кіт забезпечує захист прав сторін і інших осіб, кіт брали участь у справі, а також гос інтересів. Вони, а також їхні представники, вправі звернутися зі скаргою до уповноважених осіб суду і прокуратури про опротестування судових рішень у порядку нагляду.

Процесуальним забезпеченням захисту прав і задо інтересів осіб, кіт беруть участь у справі, явл також перевірка законності й обґрунтованості рішень і постанов суду, кіт набрали сили, у зв'язку з нововиявленими обставинами. З цією метою особи, кіт беруть участь у справі, і їхні уповноважені представники мають право збудити справу виробництвом з переглядом чи рішення постанови в зв'язку з нововиявленими обставинами, вступити в процес у справі, брати участь у судовому засіданні, здійснювати іншу процесуальну діяльність.

Процесуальне представництво адвоката в стадії судового виконання. Право на порушення судового виконання в соотв зі ст. 356 ЦПК мають взиматель, прокурор і суб'єкти захисту прав інших осіб (ст. 121 ЦПК), а також уповноважені ними представники, коли в їхніх повноваженнях передбачене право на пред'явлення виконавчого документа до стягування (ст. 115 ЦПК). Реалізація представником цього права поставлена в залежність від наявності визначених умов: віднесення рішення судових і несудових органів до підвідомчості судового виконання; заяви в орган судового виконання з прикладеним до нього виконавчим документом; здійснення дій після подачі заяви в межах процесуальних термінів з дотриманням правил про підсудність.