Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 28 из 49)

Виконати вказівку прокурора про закінчення поперед­нього слідства зі складанням обвинувального висновку за ять днів не реально. Потрібно систематизувати і всебічно проаналізувати матеріали двотомної кримінальної справи, ознайомити з нею обвинувачену, потерпілу, цивільного позивача, вирішити їх клопотання, скласти і надрукувати обвинувальний висновок тощо. Треба також брати до [ уваги, що на сьогодні в моєму провадженні знаходиться ще десяток складних кримінальних справ.

Враховуючи викладене, прошу скасувати вказівки про­курора м. Енська у справі Васіної О. В., що були дані мені (дата).

Додаток:

кримінальна справа у 2-х томах,
т- 1 —----------- арк., т. 2 -______ ' арК.

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу підпис;

"Затверджую" Прокурор м. Енська ст. радник юстиції (дата) (щдпис)

ш хшгвн ішаотща ет вина- :« надійна- ,юшяч«од ОБВИНУВАЛЬНИЙ ВИСНОВОК у кримінальній справі Васіної Ольги Володимирівни, обвинувачуваної у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України

,мнт Є ІаВОДЗ у ЛЗЮЕКШНйВС«ПОШМ ХЕІІ-Ш Щ&упщ./т &bsol;щ<ут{Я

1 січня 199_ р. до прокуратури м. Енська надійшла зая­ва від гр. Міркіна А П., який працює головою профкому Енського міськторгу, про те, що в касі профкому виявлена велика нестача грошей і що в цьому винна скарбник Ва­сіна О. В.

Попереднім слідством у даній справі встановлено, що згідно з практикою, яка склалася в торзі, профспілкові внески утримувались касиром при видачі зарплати членам профспілки. Потім їх одержувала з каси за видатковими касовими чеками Васіна О. В. Профком також мав свій особовий рахунок № 119 в Залізничному районному відді­ленні Ощадбанку м. Енська, звідки Васіна О. В. отримува­ла грошові суми за чеками.

Васіна О. В. працювала бухгалтером Енського міськ­торгу і одночасно була скарбником профкому цього торгу. Будучи посадовою особою, вона систематично (з жовтня 199_ р. по січень 199 р.) зловживала своїм посадовим ста­новищем, із корисливих мотивів складала фальшиві фінан­сові документи та підроблювала їх, вносячи до офіційної документації завідомо неправдиві відомості.

Васіна О. В. фальсифікувала документи з метою роз­крадання грошових коштів шляхом неоприбуткування чи недоприбуткування одержуваних сум, які належали проф­спілковій організації за місцем роботи, а також за допомо­гою підроблених документів приховувала нестачі грошей.

Із каси Енського міськторгу Васіна О. В. одержала і, не оприбуткувавши, привласнила:

20 червня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек №434);

21 жовтня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 620);

12 вересня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 239);

13 жовтня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек
№286);

ЗО листопада 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек №344);

6 квітня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 71);

14 червня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек
№ 160);

З січня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 506). Із них Васіна О. В. оприбуткувала по касі (сума), а (сума) витратила на свої потреби.

З метою приховати викрадення (сума) Васіна О. В. під­робила квитанцію про одержання із Залізничного район­ного відділення Ощадбанку м. Енська профспілкових ма­рок, виправивши суму 1109 на 1308.

Крім того, Васіна О. В. систематично привласнювала великі суми профспілкових грошових коштів, котрі одер­жувала в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська з поточного рахунку № 119 профкому міськтор­гу. Маючи чекову книжку з невикористаними чеками, вона 2 вересня 199_ р. склала за відомо неправдиву заяву до на­званого відділення Ощадбанку на одержання нової книж­ки, в якій підробила підпис голови профкому Міркіна А. П. За підробленою заявою Васіна О. В. одержала в район­ному відділенні Ощадбанку чекову книжку з номерами че­ків від 74651 до 74675. Чеки використовувала для розкра­дання грошей. Зокрема, одержала і привласнила: З вересня 199_ р. за чеком № 74652 — (сума); 25 вересня 199_ р. за чеком № 74653 — (сума) (одержа­ла нібито для купівлі спортивного інвентарю, але (сума) з них привласнила);

13 листопада 199_ р. за чеком № 74654 — (сума). Всього Васіна О. В. викрала (сума), заподіявши проф­спілковій організації Енського міськторгу матеріальних збитків в особливо великих розмірах. Викрадені гроші Ва­сіна О. В. витрачала на свої особисті потреби: їздила відпо­чивати на курорти Криму, купляла меблі, одяг та інші цін­ності, оплачувала вартість кооперативної квартири, а та­кож навчання дочки в музичній школі.

Крім того, Васіна О. В. 25 грудня 199_ р. зайшла до сво­єї сусідки Зюзіної Галини Тихонівни, 193_ р. народження, яка працює економістом планового відділу Енського мета­лургійного заводу, і, скориставшись тим, що в квартирі бу­ла лише малолітня дочка Зюзіної Г. Т., викрала з її письмо­вого столу важливий документ — диплом Р № 924912 про закінчення в 195_р. Саратовського економічного інституту з метою переробити його на своє ім'я.

Васіній О. В. було пред'явлено обвинувачення в роз­краданні колективного майна в особливо великих розмі­рах, у здійсненні посадового підлогу та у викраденні важ­ливого особистого документа.

Допитана як обвинувачувана у вчиненні вказаних зло­чинів, Васіна О. В. вину свою визнала повністю і дала такі показання. Маючи невелику зарплату (сума) і потребу у санаторно-курортному лікуванні, вона спочатку брала гро­ші начебто в борг. Згодом не стала повертати їх в касу. В 199_ р. привласнила (сума) і (сума), в 199_ р. витратила на свої потреби (сума), потім тричі по (сума). Влітку 199_ р., одержавши в касі (сума), привласнила з них (сума), а на початку 199_ р. недооприбуткувала (сума). Також отриму­вала великі суми грошей із Залізничного районного відді­лення Ощадбанку м. Енська і привласнювала їх. Так, восе­ни одержала спочатку (сума), а потім (сума) та (сума) і більшу їх частину привласнила.

Васіна О. В. зізналася, що витратила на себе (сума) профспілкових грошей. Нестачі вдавалося приховувати, оскільки ревізії проводили рідко і не дуже детально, а та­кож за допомогою неврахованої чекової книжки і підроб­лення документів.

Підсудна також підтвердила, що дійсно викрала з пи­сьмового столу своєї сусідки Зюзіної Г. Т. диплом про за­кінчення економічного інституту і хотіла переробити його на своє ім'я з тим, щоб працювати на більш високій посаді. У своїх вчинках Васіна О. В. розкаюється (т. 1, а. с. 24—27).

Особисті зізнання Васіної О. В. у вчиненні злочинів і пред'явлене обвинувачення підтверджуються зібраними в даній справі доказами: матеріалами документальної ревізії і судово-бухгалтерської експертизи, які підтверджують, що Васіна О. В. допустила нестачу грошей на (сума) (т. 1, а. с. 11—20); речовими доказами — підробленою заявою про одержання чекової книжки, квитанцією про одержан­ня профспілкових марок, підроблення якої підтверджуєть­ся почеркознавчою експертизою (т. 1, а. с. 22—29); вилуче­ними при обшукові на квартирі Васіної О. В. чернетками, в яких вона вела облік викрадених грошей та їх витрат; гро­шима, добутими злочинним шляхом, у сумі (якій), також вилученими при обшукові (т. 1, а. с. 9—10); викраденим дипломом про закінчення інституту (т. 1, а. с. 15), визна­ним речовим доказом; протоколом пред'явлення для впіз­нання друкарської машинки, на якій Васіна О. В. друкува­ла завідомо неправдиву заяву на одержання чекової книж­ки (т. 1, а. с. 17); описом майна Васіної О. В., придбаного на викрадені гроші (т. 1, а. с. 57).

Вина Васіної О. В. підтверджується також показаннями свідка Міркіна А. П., який пояснив, що на заяві про одер­жання чекової книжки підпис не його, а підроблений (т. 1, а. с. 44—45). Контролер районного відділення Ощадбанку Потихонько А. М. і касир цього відділення Воронь­ко О. П., допитані як свідки у справі, показали, що обви­нувачена одержувала у них чекові книжки, а за чеками — гроші (т. 2, а. с. 50—53).

Свідок Зубова О. В. пояснила, що під час непланової ревізії у Васіної вона спочатку виявила в касі нестачу в сумі (якій), але, як пізніше з'ясувалось, частину грошей Васіна просто не встигла оприбуткувати, оскільки сейф був опеча­таний ревізором (т. 1, а. с. 60—65).

Вдовенко М. С, допитана як свідок, підтвердила, що двічі відпочивала з обвинуваченою в Ялті. Васіна О. В. завжди модно одягалась, харчувалась переважно в ресто­ранах, відвідувала культурно-розважальні заходи (т. 1, а. с. 100).

Свідок Юрченко І. С. показав, що жив з Васіною О. В. як з дружиною, іноді приводив до неї своїх друзів і вони разом з нею вживали спиртні напої (т. 1, а. с. 106). Пока­зання Юрченка І. С. підтвердив свідок Акапян Г. Ф. (т. 1, а. с. 152-153).

Із показань потерпілої Зюзіної Г. Т. з'ясувалось, що у неї з квартири пропав її диплом про закінчення інституту. Взяла його Васіна О. В., яка заходила в квартиру і знала, де лежать документи (т. 1, а. с. 130—131). Дочка потерпілої, свідок Зюзіна О. Ф., підтвердила, що в день, коли пропав диплом, в кімнаті була Васіна О. В. і дзвонила по телефону (т. 1,а. с. 140).

Вина Васіної підтверджується також іншими докумен­тами, які є в справі: протоколом явки Васіної О. В. з по­винною (т. 1, а. с. 4), протоколом про проведення виїмки


підробленої заяви про одержання неврахованої чекової книжки (т. 1, а. с. 25) та іншими1.

Обставинами, які пом'якшують відповідальність, є: яв­ка Васіної О. В. з повинною і наявність у неї на утриманні малолітньої дочки. Обставин, обтяжуючих відповідальність обвинуваченої Васіної О. В., не вбачається.

Вчинення Васіною О. В. розкрадання грошей стало можливим тому, що ревізії в касі проводились нерегуляр­но, поверхово, прашвники районного відділення Ощад­банку м. Енська грубо порушували правила видачі чекових книжок — робили це без доручень і за наявності невико­ристаних чеків. Крім того, виплати грошових сум здійсню­вали без належного оформлення чеків, підписи на доку­ментах із зразками не звіряли (т. 2, а. с. 250—253, 350).