Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 31 из 49)

Виходячи з викладеного і беручи до уваги, що нез'ясо­вні обставини є істотними для справи і для їх з'ясування обхідно провести значний обсяг слідчих і розшукових ї, які неможливо здійснити безпосередньо в судовому за-анні для усунення зазначеної неповноти попереднього Ьгідства, керуючись статтями 281, 354 КПК України, суд в нарадчій кімнаті

ухвалив:

кримінальну справу за обвинуваченням Васіної Ольги лодимирівни у вчиненні злочинів, передбачених стаття-86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України повернути прокуророві . Енська для проведення додаткового розслідування. Запобіжний захід щодо підсудної Васіної О. В. залиши-попередній — тримання під вартою в слідчому ізоляторі 1 УВС м. Енська.

Ухвала оскарженню не підлягає, але на неї може бути есено окреме подання прокурором до судової колегії в имінальних справах Енського облсуду в семиденний ок від дня її винесення.

Головуючий (підпис)

Судці (підписи)

ПРОТОКОЛ судового засідання


Датаголовуючого Коні-

м. Енськ

Енський міський суд у складі . а 1. Ф., судців Дороніної Т. Ю. і Пономарьова С. Н., при "кретареві Антоненко Т. П. почали розгляд у відкритому довому засіданні в залі Енського міського суду кримі-альної справи за обвинуваченням Васіної Ольги Володи-~ рівни у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86', 72 і ч. З ст. 193 КК України, про що відповідно до вимог 87 КПК України складено даний протокол.


0-08


161


Головуючий о 10 годині відкриває судове засідання, оголошує, яка справа буде розглядатися, перевіряє явку учасників судового розгляду.

До залу судового засідання під конвоєм доставлено під­судну Васіну О. В.

З'явились: прокурор Кашин С. Ф., захисник обвину­ваченої Фельдман А. М., громадський обвинувач Якуш-ко П. С.,експерт-бухгалтер Карапузов І. М.

Суд перевіряє повноваження громадського обвинувача. У справі є протокол зборів трудового колективу Енського міськторгу про обрання Якушка П. С. громадським обви­нувачем у справі Васіної О. В. Порадившись на місці, суд відповідно до ст. 284 КПК України ухвалив: допустити Якушка П. С. до участі в справі як громадського обвинувача.

Суд на підставі вимог статей 75,196 КПК України вста­новлює відомості про особу експерта, його компетентність, стосунки з обвинуваченою, потерпілою та його відношен­ня до проведення ревізії в справі.

Експерт пред'явив паспорт громадянина України на своє ім'я, диплом про закінчення в 197_ р. економічного факультету Енського торговельно-економічного інституту за спеціальністю "Ревізія і контроль" та пояснив, що має стаж роботи за спеціальністю 16 років, є пенсіонером, з об­винуваченою Васіною О. В. і потерпілою Зюзіною Г. Т. ра­ніше знайомий не був, ревізором у даній справі також не був. Порадившись на місці, суд вирішив: допустити Кара-пузова І. М. до участі у справі як експерта-бухгалтера.

До суду також з'явились: потерпіла Зюзіна Г. Т., пред­ставник цивільного позивача Петрова Н. І., свідки Мір-кін А. П., Потихонько А. М., Воронько О. П., Зубова О. В., Вдовенко М. С, Юрченко І. С. Не з'явилась неповнолітня Зюзіна Олена Федорівна як свідок, оскільки перебуває на лікуванні в лікарні № 2 м. Енська.

Суд встановлює особу підсудної і час, коли їй вручили копію обвинувального висновку.

На запитання головуючого щодо анкетних даних під­судна відповіла:

Васіна Ольга Володимирівна, народилась в с. Лебеді Липівського району Енської області в 195_ р. 2 вересня; проживала в м. Енську, по вул. Широкій, буд. 99, кв. 51; працювала бухгалтером Енського міськторгу і одночасно


скарбником профкому цього торгу; одружена, з чоловіком не живе; має десятирічну дочку, ученицю 3 класу, яка зараз проживає з бабусею; освіта середня спеціальна, закінчила Енське торговельне училище в 196_ р.; раніше не судима; копію обвинувального висновку одержала 5 квітня 199_ р.

Питань з анкетних даних до підсудної Васіної О. В. учасники судового розгляду не мають.

Оголошується склад суду і учасників судового розгляду: головуючий — Конін І. В., судді Дороніна Т. Ю. і Понома-рьов С. Н., прокурор — Кашин С. Ф., громадський обвину­вач — Якушко П. С, захисник — Фельдман А. М., експерт-бухгалтер — Карапузов І. М., секретар — Антоненко Т. П.

Головуючий роз'яснив підсудній та іншим учасникам судового розгляду право відводу і запитував, чи не заявля­ють вони відводи кому-небудь та чи немає самовідводів. Підсудна: відводів не маю.

Прокурор, громадський обвинувач, захисник, потерпі­ла, представник цивільного позивача також заявили, що не мають відводів.

Самовідводів не заявлено.

Головуючий ставить запитання про можливість розгля­ду справи у відсутності свідка Зюзіної О. Ф., яка не з'яви­лась з поважної причини — перебуває в лікарні.

Суд з цього питання вислухав думки підсудної, її захис­ника, потерпілої, представника цивільного позивача — всі вважають можливим розглядати справу без свідка Зюзі­ної О. Ф. Прокурор також пропонує продовжити розгляд справи у відсутності свідка, який не з'явився, і оголосити її показання, дані на попередньому слідстві.

Порадившись на місці, суд вирішив: продовжити розгляд справи у відсутності свідка Зюзіної О. Ф., яка не з'явилась, а її показання оголосити в кінці судового слідства.

Головуючий дає розпорядження про видалення свідків із залу судового засідання. Всі свідки видаляються із залу судового засідання.

Головуючий зачитує текст ст. 263 КПК України і роз'яснює підсудній її права, передбачені цією статтею.

Підсудна: Права мені зрозумілі, ніяких клопотань не маю.

Головуючий роз'яснює Зюзіній Г. Т. права і обов'язки, відповідальність потерпілого, передбачені ст. 267 КПК Ук­раїни, зачитавши її текст.

6*163

Потерпіла: Свої права, обов'язки, відповідальність знаю, клопотань, заяв не маю.

Таким же шляхом головуючий роз'яснює представни­кові цивільного позивача Петровій Н. І. права, передбачені ст. 268 КПК України.

Представник цивільного позивача: Права мені зрозумілі, клопотань не маю.

Головуючий роз'яснює громадському обвинувачу Якушку П. С. права, передбачені ч. 4 ст. 265 КПК України, зачитавши їх.

Громадський обвинувач: права свої знаю, клопотань не маю.

Головуючий роз'яснює експертові Карапузову І. М. права, обов'язки і відповідальність, передбачені ст. 77 КПК України, зачитавши її текст.

Експерт: Зміст ст. 77 КПК України мені зрозумілий, заяв не маю.

Головуючий оголошує про закінчення підготовчих дій і про початок судового слідства.

За дорученням головуючого обвинувальний висновок зачитує суддя Дороніна Т. Ю.

Головуючий роз'яснює підсудній суть обвинувачення і запитує, чи зрозуміла вона його, чи визнає себе винною, а також чи визнає цивільний позов, чи бажає давати пока­зання.

Підсудна: Мені зрозуміло, в чому я обвинувачуюсь, винною себе визнаю, а також визнаю цивільний позов. По­казання даватиму українською мовою.

Головуючий з'ясовує думку учасників судового розгля­ду про те, в якій послідовності належить досліджувати докази.

Прокурор: У зв'язку з тим, що підсудна Васіна О. В. ви­знає свою вину, пропоную судове слідство розпочати з її допиту, а потім допитати потерпілу і свідків у порядку списку, доданого до обвинувального висновку.

Підсудна: Не заперечую.

Захисник: Приєднуюсь до думки моєї підзахисної. Потерпіла: Згодна з думкою прокурора. Представник цивільного позивача поділяє думку про­курора.

Порадившись на місці, суд вирішив: дослідження дока­зів почати з допиту підсудної, а потім допитати потерпілу і свідків за списком, який додається до обвинувального вис­новку.

Головуючий пропонує підсудній дати показання у справі.

Підсудна Васіна О. В.: Я постійно бідувала, гроші йшли на лікування, виплату паю за кооперативну квартиру, на­вчання дочки в музичній школі. Спочатку я брала гроші з каси в борг. Потім перестала повертати. Профспілкові вне­ски в торзі утримувались із зарплати. Я одержувала їх із ка­си за видатковими касовими чеками і здавала в районне відділення Ощадбанку на рахунок нашого профкому. Для потреб профспілки я одержувала гроші з Ощадбанку за че­ками. Не повертати гроші в касу почала з 199_ р. Спочатку витратила (сума), потім (сума), а в 199_ р. витратила на свої потреби (сума) і тричі по (сума), влітку 199_ р. недодала в касу (сума) і недооприбуткувала (сума). Великі суми одер­жувала за чековою книжкою з районного відділення Ощад­банку. Пам'ятаю, восени 199_ р. я одержала за чеками близько (сума), за три рази. За підрахунками ревізорів, майже всю цю суму я витратила на свої потреби.

Прокурор: На які конкретно потреби ви витрачали ви­крадені гроші?

Підсудна: Декілька разів я їздила на південь лікуватися, сплачувала вартість кооперативної квартири, витрачала на інші свої потреби — я вже говорила.

Представник цивільного позивача: Чи згодні ви відшко­дувати збитки (сума) нашому профкому?

Підсудна: Якщо суд присудить, буду виплачувати. Час­тину грошей у мене забрали, описали також майно.

Захисник: Чи правильно був визначений розмір матері­альних збитків?

Підсудна: Спочатку неправильно, а потім начебто пра­вильно. Ревізори і експерт показували мені документи, які підтверджували, що я одержувала певні суми, але по них не звітувала. Виправдувальних документів я пред'явити не змогла.

Головуючий за пред'явленим паспортом встановлює особу свідка: Потихонько Ганна Михайлівна, 192_ р. на­родження, проживає в м. Енську, по вул. Крутій, буд. 6, кв. З, освіта середня спеціальна, працює контролером в За­лізничному відділенні Ощадбанку в м. Енську; роз'яснює свідку обов'язок повідомити суду все, що відомо в справі, і попереджає про кримінальну відповідальність за статтями 178, 179 КК України за дачу завідомо неправдивих пока­зань і за відмову від дачі показань.