Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 33 из 49)

Представник цивільного позивача Петрова Н. І.: Заяв­ляю клопотання про оголошення висновків судово-бухгал­терської експертизи.

Прокурор: Дозвольте усно поставити запитання експер­ту Карапузову І. М.

Головуючий: Дозволяю.

Прокурор: Чи підтверджуєте Ви свій висновок, даний на попередньому слідстві?

Експерт: Так, підтверджую, під час суду нічого не змі­нилось, не надійшли ніякі нові документи, які могли б змі­нити розмір матеріальних збитків.

Прокурор: Ви раніше бухгалтерські експертизи прово­дили?

Експерт: Проводив і не один раз.

Прокурор: Прошу пояснити методику, яку Ви застосу­вали при встановленні розміру матеріальних збитків, нестачі грошових коштів. Чи не могли Ви допустити по­милку?

Експерт: Я не буду вдаватись до подробиць, оскільки все детально викладено в моєму висновку. Скажу лише, що нестача грошей у матеріально відповідальної Васіної О. В. на суму (вказати, яку) була підтверджена мною перш за все традиційним шляхом зіставлення прибуткових і видатко­вих документів, які складала Васіна О. В. Помилок не по­винно бути.

Головуючий: Суд переходить до огляду речових доказів: заяви про одержання чекової книжки, квитанції про одержання профспілкових марок, чернеток, диплома про закінчення Зюзіною Г. Т. економічного шституту. Названі речові докази пред'являються для огляду всім учасникам судового розгляду.

Суд пред'явив обвинуваченій Васіній О. В., її захисни­кові Фельдману А. М., громадському обвинувачеві Якушку П. С, потерпілій Зюзіній Г. Т. названі речові докази для огляду.

Захисник Фельдман А. М.: Прошу суд звернути увагу на диплом, який знаходиться в хорошому стані і ніяких змін не зазнав.

Головуючий: Судом розглянуто всі докази, які є в справі.

Потім головуючий опитує всіх учасників судового роз­гляду: прокурора, громадського обвинувача, потерпілу, представника цивільного позивача, захисника, чи бажають вони доповнити судове слідство і в чому саме. Доповнень від названих учасників судового розгляду не надійшло.

Головуючий оголошує судове слідство закінченим.

Суд переходить до судових дебатів.

Слово надається прокуророві. В своїй промові проку­рор Кашин С. Ф. дає суспільно-політичну характеристику злочинів, які ставляться за провину підсудній, викладає фактичні обставини справи. Далі він аналізує докази, ко­ментує зміст статей 86і, 172, ч. З ст. 193 КК України і фор­мулює висновок, що діяння підсудної кваліфіковано пра­вильно.

Прокурор звертає увагу на ту обставину, що Васі­на О. В. за місцем роботи в основному характеризується позитивно. Проте вона все-таки вела неправильний спосіб життя, не хотіла долати труднощі чесним шляхом, збирала в своїй квартирі чоловіків, пиячила з ними. Васіна О. В. з корисливих мотивів викрала особливо велику суму грошей, чим заподіяла матеріальних збитків профспілковій органі­зації Енського міськторгу. В той же час, необхідно врахува­ти, що Васіна О. В. з'явилась з повинною, має на утриман­ні малолітню дочку. Ревізії в касі проводились нерегулярно і неякісне. Працівники районного відділення Ощадбанку грубо порушували правила видачі чекових книжок, видава­ли їх без доручення, за наявності невикористаних чеків, а також належно не оформляли документи при видачі гро­шей.

Прокурор вважає, що підсудну Васіну О. В. слід визна­ти винною у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України, і призначити їй покаран­ня: за ст. 86і КК — позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією майна, за ст. 172 КК — позбавлення волі строком на 2 роки і за ч. З ст. 193 КК — позбавлення волі строком на 1 рік, а відповідно до ст. 42 КК України оста­точно визначити покарання за сукупністю злочинів у ви­гляді позбавлення волі на строк 13 років з відбуванням по­карання у виправно-трудовій колонії загального режиму.

На думку прокурора, пред'явлений цивільний позов на користь профспілкової організації Енського міськторгу в розмірі (якому) належить задовольнити, описане у підсуд­ної майно на суму (яку) і вилучені в неї гроші (сума) кон­фіскувати для відшкодування заподіяних збитків.

Речові докази: диплом про закінчення вузу — поверну­ти потерпілій Зюзіній Г. Т., а друкарську машинку "Ундер-вуд" — конфіскувати на користь держави.

Стягнути з підсудної судові витрати у зв'язку з прове­денням судово-бухгалтерської експертизи в сумі (якій).

Запобіжний захід щодо підсудної Васіної О. В. залиши­ти без змін — тримання під вартою в слідчому ізоляторі.

Виступає громадський обвинувач. Він дає характерис­тику підсудній Васіній О. В., говорить про відсутність контролю за її роботою, про те, що вона зганьбила колек­тив, поставила в скрутне становище профспілкову органі­зацію, яку він представляє, заявляє, що згодний з пропози­ціями прокурора.

Представник цивільного позивача в своєму виступі просить суд стягнути з Васіної О. В. гроші (вказати суму) на користь профспілкової організації Енського міськторгу, які вона викрала (і це було доведено в судовому засіданні), з урахуванням того, що вилучені в неї гроші (сума) було повернено в касу.

З промовою виступає захисник. Він просить суд враху­вати умови роботи підзахисної, характеристику її особи, обставини, які пом'якшують її відповідальність (явка з по­винною, щире розкаяння, сприяння розкриттю злочинів, вчинення злочинів внаслідок збігу важких сімейних обста­вин, відшкодування частини матеріальних збитків, те, що вона виховує малолітню дочку). Захисник не згодний з тим, що дшння підзахисної спричинили тяжкі фінансові наслідки для профспілкової організації Енського міськтор­гу, оскільки судові не було представлено жодних доказів, які б це підтверджували. Він наполягає на тому, щоб суд виправдав підсудну Васіну О. В. у вчиненні злочину, перед­баченого ст. 172 КК України, оскільки вважає, що в даній справі підроблення документів охоплюється диспозицією ст. 86і КК України. Якщо ж суд визнає Васіну О. В. вин­ною за ст. 86 і ч. З ст. 193 КК, то їй слід призначити пока­рання, не пов'язане з позбавленням волі, оскільки підза-хисна в даний час не становить небезпеки для суспільства.

Головуючий: Судові дебати закінчено. Чи хочуть учасни­ки судових дебатів обмінятися репліками?

Прокурор, громадський обвинувач, представник цивіль­ного позивача, захисник правом репліки не скористались. Надається останнє слово підсудній. Підсудна: За час проведення слідства й судового розгля­ду я багато пережила. Я винна, розкаялась в усіх своїх не­чесних вчинках. Прошу суд не розлучати мене з донькою,

дати можливість спокутувати свою вину чесною працею, перебуваючи на волі. Я буду працювати, відшкодовувати гроші, які розтратила.

Головуючий: Суд іде до нарадчої кімнати для постанов-лення вироку (час — 18 годин ЗО хвилин).

О 21 годині ЗО хвилин судді повертаються до залу засідання.

Головуючий проголошує вирок. Усі присутні заслухо­вують його стоячи.

Головуючий роз'яснює підсудній, потерпілій, пред­ставникові цивільного позивача зміст вироку, а також строки та порядок його оскарження і оголошує судове засі­дання закритим.

Засуджена Васіна О. В. під конвоєм повертається в слідчий ізолятор.

Головуючий (підпис)

Секретар (підпис)

ВИРОК ім'ям України

м. Енськ Дата

Енський міський суд в складі головуючого Коніна І. В., суддів Дороніної Т. Ю. і Пономарьова С. Н., при секрета­реві Антоненко Т. П., за участю прокурора Кашина С. Ф., громадського обвинувача від трудового колективу Енсько­го міського торгу Якушка П. С, захисника — адвоката Фельдмана А. М., потерпілої Зюзіної Г. Т., представника цивільного позивача Петрової Н. І., розглянувши у відкри­тому судовому засіданні кримінальну справу за обвинува­ченням Васіної Ольги Володимирівни, 195_ р., вересня мі­сяця, 2-го дня народження, уродженки с. Лебеді Липів-ського району Енської області, яка проживає в м. Енську, по вул. Широкій, буд. 99, кв. 51, колишнього скарбника профкому Енського міськторгу, яка має середню спеціаль­ну освіту після закінчення в 196_ р. Енського торговельно­го училища, одружена (з чоловіком не живе), виховує не­повнолітню дочку, раніше не судима, у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України,

встановив: суд визнав доведеним, що Васіна О. В., працюючи бух­галтером Енського міськторгу і одночасно скарбником профкому цього торгу, систематично розкрадала грошові кошти профспілкової організації, внаслідок чого вчинила розкрадання в особливо великих розмірах.

Крім того, вона з метою розкрадання і приховання да­ного злочину вносила в офіційні документи завідомо не­правдиві відомості, займалась підробленням документів, чим вчинила посадовий підлог. Вона ж викрала у своєї су­сідки важливий документ — диплом про закінчення вузу, чим також вчинила злочин.

Васіна О. В. вчинила злочини за таких обставин. Буду­чи як посадова особа наділена виконавчо-розпорядчими функціями, вона з жовтня 199_ р. по січень 199_ р. систе­матично з корисливих мотивів зловживала своїм посадо­вим становищем, вносила в офіційну бухгалтерську і звітну документацію завідомо неправдиві відомості, підробляла документи з метою розкрадання грошових коштів шляхом неоприбуткування і недооприбуткування одержаних сум, які належали профспілковій організації Енського міськ­торгу.

Так, Васіна О. В. одержала з каси Енського міськторгу і, не оприбуткувавши, привласнила:

20 червня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 434);

21 жовтня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 620);