Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 41 из 49)

Допитана слідчим касир Пастух А. П. пояснила, що на­передодні зламу каси і викрадення грошей Захаров М. П. підходив до неї і цікавився, чи одержав зарплату його зна­йомий Пасик І. Т. (а. с. 8). Свідок Ройман 3. П. показала, що вона познайомилась з Захаровим М. П. в аеропорту м. Енська і він їй розповів, що працює в міськторзі, виїхав з дому, оскільки міліція хоче забрати в нього гроші, і дав їй на зберігання (сума) (а. с. 12—15).

Свідок Іншина Л. П. пояснила, що з Захаровим М. П. познайомилась у своєї подруги, він їй показував багато грошей і розповів, що його переслідують працівники мілі­ції, хочуть дізнатися, де він зберігає гроші і як їх витрачає (а. с. 16—18). Свідок Тонян М. Г. розповів, що в сквері грав з Захаровим М. П. в карти і виграв у нього (сума) (а. с. 19-21).

Допитана як свідок лікар вендиспансеру Німан 3. А. пояснила, що Захарова М. П. знає як хворого, ні з ким він майже не спілкувався, скаржився, що його хтось шукає і переслідує, обдирав крейду біля свого ліжка, шукав шнур від радіо, хотів його перерізати, щоб йому було спокійніше (а. с. 25-27).

В характеристиці Захарова М. П. сказано, що він пра­цював у будгрупі Енського міськторгу столяром 3-го розря­ду, порушував трудову дисципліну, був грубий, розламав столярний верстат. Йому було оголошено дві догани. З торгу був звільнений в зв'язку з прогулом (а. с. 6).

Із зібраних доказів видно, що Захаров М. П. вчинив су­спільно небезпечні діяння, передбачені ч. 4 ст. 81 і ч. 2 ст. 206 КК України, в стані неосудності і тому відповідно до ст. 12 КК України не підлягає кримінальній відпові­дальності.

Беручи до уваги, що Захаров М. П. і в даний час є ду­шевнохворим, за своїм психічним станом, характером су­спільно небезпечних діянь становить небезпеку для су­спільства і потребує примусового лікування в психіатрич­ній лікарні спеціального типу, керуючись статтями 416, 417 КПК України,

постановив:

дану постанову направити разом із справою прокуроро­ві м. Енська для вирішення питання про можливість пере­дачі до суду справи Захарова Миколи Петровича, 195_ р. народження, уродженця м. Енська Кримської області, ос­віта — 8 класів середньої школи, раніше працював столя­ром в Енському міськторзі, неодруженого, судимого за злісне хуліганство, для застосування до нього примусових заходів медичного характеру.

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

Списокосіб,якихналежитьвикликативсудовезасідання 1. Особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння — Захаров Микола Петрович, перебуває в санчастині слідчо­го ізолятора № 1 УВС м. Енська.

2. Свідки: Пастух Ганна Тихонівна, проживає в м. Ен­ську, вул. Дачна, буд. 7 (а. с. 9); Ройман Зоя Павлівна, про­живає в м. Енську, вул. Берегова, буд. 5, кв. 2 (а. с. 16), То-нян Микола Гаврилович, проживає в м.Енську, вул. Профспілок, буд. 15, кв. 6 (а. с. 19); Німан Зінаїда Абрамів-на, проживає в м. Енську, вул. Центральна, буд. 5, кв. 18 (а. с. 25).

3. Експерт-психіатр Волков Марк Борисович (Енська обласна психоневрологічна лікарня) (а. с. 40).

4. Представник цивільного позивача від Енського
міськторгу повідомляється письмово про день розгляду
справи в суді.

Довідказкримінальноїсправи

1. Кримінальну справу порушено 4 грудня 199_р.

2. Слідство зупинено за невстановленням місця пере­бування обвинуваченого ЗО січня 199_р.

3. Постанову про арешт Захарова М. П. і його відправ­лення етапом винесено 25 січня 199_ р.

4. Захарова М. П. розшукано, взято під варту, слідство відновлено 2 березня 199_ р.

5. Попереднє слідство закінчено 23 травня 199_ р.

6. Заявлений цивільний позов на суму (вказати яку)

7. Майно, яке підлягає арешту, не виявлено (а. с. 30).

8. Судових витрат у справі немає.

9. Речові докази: ножовочне полотно, портфель, аркуш паперу з малюнком і написом направляються зі справою (а. с. 6, 58).

Слідчий прокуратури м. Енська, (підпис)

юрист 2-го класу

УХВАЛА

про застосування примусових заходів медичного характеру

м. Енськ Дата

Суд Енського району м. Енська в складі головуючого судді Стеценка М. П., суддів цього ж суду Куліш М. М. і Картузова М. А, при секретареві Фроловій С. Г., за участю прокурора Енського району Гаврилом В. С, захисника Степанової Б. В., розглянувши у відкритому судовому засі­данні кримінальну справу щодо Захарова Миколи Петро­вича, який народився 26 грудня 196_ р., уродженця м. Енська Кримської області, проживає в м. Енську, вул. Тиха, 18, кв. З, раніше працював столяром в будгрупі Енського міськторгу, неодруженого, освіта — 8 класів се­редньої школи, засудженого в 198_ р. за ч. 2 ст. 206 КК Ук­раїни до двох років позбавлення волі, звільненого з місць позбавлення волі після відбуття покарання і який знову вчинив суспільно небезпечні діяння, передбачені ч. 4 ст. 81 і ч. 2 ст. 206 КК України,

встановив:

В ніч з 3 на 4 грудня 199_ р. Захаров М. П. зламав вхідні двері в касу Енського міськторгу, перепиляв петлю дверцят сейфа, а потім ключем відкрив його і викрав суму, що склала великий розмір. На столі касира він залишив аркуш паперу з непристойним малюнком і нецензурними слова­ми на адресу працівників, які не одержали зарплати. Після викрадення і хуліганських дій, які відзначались винятко­вим цинізмом, Захаров М. П. роз'їжджав по різних містах, вів розгульний спосіб життя. Вкрадені гроші великими су­мами програвав у карти.

Захворівши на венеричну хворобу, потрапив до вендис­пансеру. Там він декілька разів обдирав крейду на стінах, шукав, хто за ним слідкує і підслуховує, про що він говорив сам з собою.

Захаров М. П. в дитинстві упав з коня і в зв'язку з цим зазнав травми голови.

В судовому засіданні були допитані свідки: Рой-ман 3. П., Іншина Л. П., Тонян М.Г., які підтвердили, що бачили у Захарова М.П. великі суми грошей, грали з ним в карти. Свідок Німан 3. А. розповіла про дивну поведінку Захарова М. П. у вендиспансері. Висновок почеркознавчої експертизи підтверджує, що на аркуші паперу з непристой­ним малюнком, залишеного в касі, є напис, виконаний ру­кою Захарова М.П. На склянці, яка стояла на столі в касі, зафіксовано відбитки його пальців. У портфелі Захаро­ва М. П. знайдено ножовочне полотно, яким була перепи­ляна петля дверцят сейфа. Нестача (сума) по касі зафіксо­вана документальною ревізією.

Зібрані і перевірені в судовому засіданні докази під­тверджують, що суспільно небезпечні діяння (викрадення з проникненням у приміщення грошей у великих розмірах і злісне хуліганство), передбачені ч. 4 ст. 81 і ч. 2 ст. 206 КК України, вчинив Захаров М. П.

На попередньому слідстві була проведена судово-психі­атрична експертиза. Висновки експертів підтверджують, що Захаров М. П. хворіє на шизофренію, в момент викра­дення грошей і вчинення хуліганства був позбавлений можливості усвідомлювати свої дії. В даний час він також перебуває в хворобливому стані, який виявляється в знач­ному зниженні інтелекту, поєднаному з бредовим синдро­мом, який супроводжується ворожими діяннями щодо ото­чуючих. Він становить небезпеку для суспільства і потребує перебування в психіатричній лікарні спеціального типу. В судовому засіданні експерт-психіатр дав аналогічний вис­новок.

Сукупність наведених доказів дає підстави для виснов­ку, що Захаров М. П. суспільно небезпечні дії вчинив у ста­ні неосудності іЛ відповідно до ст. 12 КК України не підля­гає кримінальній відповідальності. Проте, враховуючи, що Захаров М. П. є душевнохворим та за своїм психічним ста­ном і характером учинених ним суспільно небезпечних діянь становить особливу небезпеку для суспільства, до нього згідно зі ст. 416 КПК України, ст. 13 КК України по­винні бути застосовані примусові заходи медичного харак­теру з поміщенням до психіатричної лікарні спеціального типу для лікування.

На підставі викладеного, керуючись статтями 416, 419-421 КПК України, суд

ухвалив:

застосувати до Захарова Миколи Петровича, 196_ р. на­родження, примусовий захід медичного характеру — на­правлення до психіатричної лікарні спеціального типу до його видужання.

Запобіжний захід щодо Захарова М. П. — тримання під вартою — скасувати. Речові докази — ножовочне полотно, аркуш паперу з малюнком і написом — зберігати у справі, портфель вилучити, оскільки він не становить собою мате­ріальної цінності, і знищити.

На ухвалу згідно зі ст. 424 КПК України може бути по­дано касаційну скаргу або касаційне подання в загальному порядку.

Головуючий (підпис)

Судді (підписи)


"Протокол затверджую" Начальник міліції Енського району підполковник міліції Дата (підпис)

"Направлення до суду протоколу разом з приєднаними матеріалами санкціоную" Прокурор м. Енська, радник юстиції Дата (підпис)


ПРОТОКОЛ про обставини злочину, передбаченого ч. 1 ст. 81 КК України

м. Енськ Дата

Оперуповноважений ВКР Енського РВВС м. Енська
Довгаль С. Н. відповідно до ст. 426 КПК України склав да-
ний протокол про те, що вантажник матеріального складу
Енського міськторгу Боєв Михайло Іванович 10 січня
199__ р., маючи доступ до матеріальних цінностей, скорис-
тався цим і у відсутності кладовщика Кутая А. С. з метою
викрадення зняв з меблевого гарнітуру "Міраж", описано-
го у кримінальній справі Васіної О. В., дзеркало розміром
1088 х 477 мм вартістю (сума не може перевищувати ста мі-
німальних розмірів зарплати). О 16 годині ЗО хвилин 10 січ-
ня 199_ р. Боєва М. І. було затримано на прохідній охорон-
ником Зуєвим А. Я. Дзеркало було вилучене, оглянуте і по-
вернене на склад.