Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 43 из 49)

Потім відповідно до ст. 46 ВТК України засудженого переведено до колонії-поселення для осіб, які твердо стали на шлях виправлення, а потім умовно-достроково звільне­но від покарання і працевлаштовано.

Відносно відбутого покарання у встановленому зако­ном порядку за клопотанням трудового колективу суди­мість знято.

гКа.: ин - яінсїіа .аіонзиЕв^ннР'іоннлк ,$цз о%онзгшвфі і кпи*^-дояш? сп~уг.•-. ;У:&9Іт/а'ган;,;-;*г/ ГнякЙІЬпйй;й зш

Фабула 2

У березні цього року до слідчого відділу внутрішніх справ звернувся начальник цеху одного із заводів із заявою про те, що вчора після роботи він у нетверезому стані йшов додому. У мало освітленому місці по вул. Парковій до ньо­го підійшов чоловік у формі працівника міліції. З ним було двоє підлітків, які видавали себе за дружинників. Вони за­жадали, щоб той пройшов з ними до відділення міліції. Ко­ли начальник цеху відмовився, дружинники почали його бити, а потім відпустили додому. Прийшовши додому, він виявив, що у нього зникла велика сума грошей, які були у кишені.

Після перевірки заяви слідчий порушив кримінальну справу і прийняв її до свого провадження. При освідуванні потерпілого виявлено легкі тілесні ушкодження. Під час розслідування до слідчого добровільно з'явився учень се­редньої школи, якому ще не виповнилось 16 років, і зая­вив, що він брав участь у пограбуванні п'яного разом зі своїми знайомими, один з яких проходить дійсну службу у військах Міністерства внутрішніх справ.

Далі з'ясувалось, що відносно рядового військ МВС Сайка Івана Кириловича уже була порушена кримінальна справа в зв'язку з тим, що той самовільно залишив війсь­кову частину. Його було затримано, а згодом щодо нього здійснили запобіжний захід — тримання під вартою. Обид­ві кримінальні справи об'єднано в одне провадження. Що­до третього співучасника пограбування справу було виділе­но в окреме провадження, а потім припинено через душев­ну хворобу обвинуваченого. Раніше він притягувався до кримінальної відповідальності за хуліганство, провадження по якому велось у порядку, передбаченому розд. 7 КПК України. Сайко І. К. військовим судом засуджено до по­збавлення волі з відбуттям покарання у колонії посиленого режиму. Цей вирок захисник оскаржив у касаційному по­рядку, і справу було повернуто на додаткове розслідування через односторонність і неповноту попереднього слідства.

При цьому один з членів суду виклав свою окрему дум­ку. Дану ухвалу суду опротестовано в порядку нагляду. Протест не був задоволений. Після дослідування знову на­правлено до суду, який обвинуваченого визнав винним ли­ше в заподіянні умисного легкого тілесного ушкодження і призначив йому покарання у вигляді одного року позбав­лення волі з відбуттям покарання в колонії загального ре­жиму.

Вирок у цій справі набрав чинності. При його виконан­ні в порядку ст. 46 ВТК України засудженого було переве­дено до колонії-поселення для осіб, які твердо стали на шлях виправлення, а потім умовно-достроково звільнено від покарання і працевлаштовано.

Відносно відбутого покарання в установленому зако­ном порядку за клопотанням громадських організацій су­димість знято.

Однак у даній справі до прокуратури надійшла заява про те, що один з учасників нападу на потерпілого неза­конно звільнений від кримінальної відповідальності начеб­то через душевну хворобу.

В результаті розслідування кримінальної справи за но-вовиявленими обставинами експерта-психіатра притягну­то до кримінальної відповідальності і засуджено за одер­жання хабара і дачу завідомо неправдивого висновку. Піс­ля цього за принесеним протестом за нововиявлених обставин співучасника вчинення розбійного нападу при­тягнуто до кримінальної відповідальності.

Фабула З

До чергової частини районного відділу внутрішніх справ надійшло повідомлення про те, що на танцмайдан­чику сталась бійка, внаслідок чого був грубо порушений громадський порядок, громадянам заподіяно тілесних уш­коджень, одного з них в тяжкому стані доставлено до лі­карні. За даним фактом порушено кримінальну справу.

Наступного дня після події до РВВС з'явився неповно­літній, який не досяг 14-річного віку, і повідомив, що він взяв участь у бійці і солдатським ременем бив "чужих". У своїх вчинках він розкаюється.

У результаті розслідування справи встановлено, що у вчиненні хуліганських дій взяв активну участь один з військових моряків місцевого гарнізону. Відносно нього справу виділено в окреме провадження і направлено за під­слідністю.

Серед обвинувачених був також громадянин, щодо якого уже велось розслідування кримінальної справи за вчинення ним іншого злісного хуліганства. Цю справу об'­єднано в одне провадження зі справою про хуліганство на танцмайданчику. Відносно цього обвинуваченого було оголошено розшук. Усього по справі притягнуто до кримі­нальної відповідальності 10 чоловік, 25 визнано потерпіли­ми, деяких з них визнано цивільними позивачами. Щодо деяких осіб справи були закриті з нереабілітуючих підстав.

Кудіиу Івану Петровичу, який працював старшим ви­хователем у міському парку, пред'явлено обвинувачення не тільки в злісному хуліганстві, айв навмисному заподі­янні тяжких тілесних ушкоджень.

У справі проводились усі необхідні слідчі та інші дії. Деякі обвинувачені раніше притягувались до кримінальної відповідальності за вчинення хуліганства, дрібного розкра­дання, провадження у цих справах велись у порядку, пе­редбаченому розділом 7 КПК України.

Суд першої інстанції повернув справу на додаткове розслідування через односторонність, неповноту поперед­нього слідства. На ухвалу суду після поновлення пропуще­ного прокурором строку було внесено окреме подання. Ви­щестоящий суд це подання задовольнив і повернув справу на новий розгляд.

У справі був постановлений обвинувальний вирок. Один із суддів, не погодившись з вироком, виклав свою окрему думку.

Захисники оскаржили вирок через невідповідність вис­новків суду викладеним у вироку фактичним обставинам справи.

Касаційна інстанція змінила вирок і деяким засудже­ним пом'якшила призначене покарання. Не погодившись з цією ухвалою, прокурор опротестував її у порядку нагля­ду. Президія обласного суду протест залишила без задово­лення. Коли вирок уже виконувався, потерпілий, якому було заподіяно тяжких тілесних ушкоджень, помер.

Прокурор області приніс протест у зв'язку з нововияв-леними обставинами, і справу направлено до суду першої інстанції для нового розгляду.

В установленому законом порядку деяким засудженим були змінені види виправно-трудових колоній, деякі умов­но-достроково звільнені від покарання і відносно них су­димість знята за клопотанням трудових колективів.

Фабула 4

Секретар сільради телефоном повідомив до РВВС про те, що рибалки-любителі знайшли в озері частини людсь­кого тіла, загорнуті в ганчірки. Місце події було оглянуто, проведено інші невідкладні слідчі і необхідні процесуальні дії. Справу було передано за підслідністю до прокуратури району.

Частини людського тіла виявлено і в автоматичних ка­мерах зберігання, встановлених на вокзалі в сусідній об­ласті. За цим фактом також велось розслідування. Обидві справи об'єднано в одне провадження.

При обшуку у співжителя підозрюваної був виявлений самогонний апарат. Раніше він притягувався до криміналь­ної відповідальності за хуліганство, провадження по якому велось за правилами розділу 7КПК України. Матеріали справи за фактом самогоноваріння виділені в окреме про­вадження і направлені для розслідування до органів міліції. Потім справу було закрито внаслідок акту амністії.


Обвинувачення у вбивстві співжителя пред'явлено Кіці Світлані Василівні, яку було розшукано і заарештовано. Вона ж розчленувала труп і частини тіла заховала в різних місцях. Кіця С. В. також обвинувачувалась в порушенні правил пожежної безпеки, але в цій частині пред'явленого обвинувачення справу було припинено.

Притягнуто до кримінальної відповідальності за недо­несення подругу обвинуваченої, яка з'явилась з повинною. Потім відносно неї справу направлено до суду для застосу­вання примусових заходів медичного характеру.

Кіця С. В. була визнана винною в умисному вбивстві з призначенням їй покарання у вигляді позбавлення волі.

Один із суддів по даному вироку залишився в меншості і в письмовій формі виклав свою окрему думку. Вирок по цій справі оскаржив адвокат, вважаючи, що не правильно застосовано кримінальний закон, оскільки обвинувачена, на його думку, діяла в стані необхідної оборони. Касаційна інстанція справу повернула на додаткове розслідування.

Протест у порядку нагляду на дану ухвалу залишено без задоволення. Після дослідування справу знову було на­правлено до суду, який призначив винуватій покарання, яке не відрізняється від попередньої міри покарання.

Вирок набрав чинності і виконувався. В цей час проку­ророві району надійшла заява від сусідки засудженої про те, що у вбивстві і розчленуванні трупа винна не тільки од­на Кіця С. В. Матеріали за нововиявленими обставинами були направлені прокуророві області, який по даній справі вніс відповідний протест.

Вирок, який набрав чинності, і всі наступні судові ухва­ли було скасовано з направленням справи на нове розслі­дування.

При новому судовому розгляді справи призначена міра покарання пом'якшена.

Потім в установленому законом порядку був замінений вид установи виконання покарання, в якій засуджена його відбувала, а пізніше умовно-достроково звільнена від пока­рання. Через певний проміжок часу з Кіці С. В. суд за кло­потанням громадської організації судимість зняв. -зїгхпто уцвяху ош цоср(ЯоцП.ватзішіз отоладзозпоп шюн ашпнгше що ннцінотозцше щоф{я<щп татхрі зпв лваута -авфіан '{появ удофіз кннвауЕікосд июіП .кннзкоаовве езд

Фабула 5