Смекни!
smekni.com

Управління доходністю кредитних операцій банку (стр. 8 из 15)

- галузева сегментація клієнтської бази для визначення потреб клієнтів;

- упровадження пакетів унікальних послуг та продуктів для клієнтів;

- збільшення клієнтської бази за рахунок широкого спектра банківських продуктів та якісних послуг;

- розвиток взаємовигідної співпраці з клієнтами;

- упровадження гнучкої цінової та тарифної політики для клієнтів банку.

Упродовж 2004 року обсяг операцій банку з кредитування суб'єктів господарської діяльності постійно зростав. Залишки заборгованості за наданими банком кредитами станом на 31.12.04 склали 779,6 млн. грн. і зросли порівняно з початком 2004 року на 240,4 млн. грн. (на 44,2%).

Обсяг кредитного портфеля банку на квартальні дати:

- 31.12.03-540,5 млн.грн.;

- 31.04.04-649,0 млн. грн.;

- 30.06.04 - 704,5 млн. грн.;

- 30.09.04 - 761,3 млн. грн.;

- 31.12.04-779,6 млн. грн.

Кредитна політика банку була спрямована на кредитування підприємств із задовільним фінансовим станом незалежно від форм власності за умови наявності належного забезпечення. Кредитування виробників залишалося для банку пріоритетним при здійсненні кредитних вкладень, основна частка яких сконцентрована у промисловості - 51,9%, у сфері торгівлі - 26,4%, у сільському господарстві - 5,3%.

Серед позичальників банку слід виокремити такі провідні у своїх галузях підприємства, як: ВАТ "Мотор Січ", ВАТ "Донецький металургійний завод", ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", ВАТ "Вугільна компанія "Шахта Красноармійська-Західна №1", ВАТ "Ясинівський коксохімічний завод", ВАТ "Херсоннафтопереробка", Харківське Державне Авіаційне Виробниче Підприємство, ЗАТ "А.В.К", АТЗТ "Миронівський хлібопродукт" ЗАТ "Комплекс Агромарс", ЗАТ "Дніпропетровський комбінат харчових концентратів", а також підприємства, бізнес яких динамічно розвивається і які посідають тверді позиції у відповідних секторах економіки: ВАТ "Концерн Галнафтогаз", ЗАТ "Єврокар", Об'єднання "Донецькпродторг", ТОВ "Ефект", ЗАТ "Екотехніка" і ДП фірма "Екотехніка-М", ЗАТ "Троянда", ТОВ "Європродукт", ДП "Фрідом Фарм Інтернешнл".

Порівняно з минулими роками у 2004 році більше уваги приділялося кредитуванню підприємств малого і середнього бізнесу.

Протягом 2003-2004pp. портфель реалізованих проектів Кредитпромбанку зі структурного і проектного фінансування перевищив 100 млн. доларів США. Тільки в поточному році банк фінансував декілька великих проектів: будівництво й організацію супермаркетів, модернізацію харчового виробництва, придбання та реконструкцію автозаправних станцій. Серед значних досягнень слід виокремити й фінансування будівництва єдиного в Україні спеціалізованого автоцентру "Шкода", який повністю відповідає корпоративним стандартам цієї автомобільної компанії.

Найбільш перспективний напрям інвестиційного бізнесу Кредитпромбанк пов'язує з розвитком корпоративних фінансів і управлінням активами. Серед основних інструментів, що пропонуються клієнтам при обслуговуванні зовнішньоторговельних операцій, перевага надаватиметься форфейтингу і синдиційованому кредитуванню. Банк має намір запропонувати ринкові глобальні рішення, що передбачають спільне фінансування капітальних проектів за участю зарубіжних банків як прямих кредиторів українських компаній.

Упродовж 2004 року відбулися значні організаційні зміни у сфері роздрібного бізнесу Кредитпромбанку. Реорганізація мала на меті поліпшення керованості бізнесу, підвищення якості комплексного обслуговування клієнтів та зміцнення позицій банку на ринку банківських послуг для фізичних осіб в цілому. Аналіз, розроблення та впровадження продуктів роздрібного бізнесу сконцентровано у відокремлених підрозділах. Значно розширено спектр продуктів та послуг банку, що надаються приватним клієнтам. Упроваджено кредитування приватних клієнтів для придбання товарів народного споживання, автомобілів та нерухомості.

Розширено і повністю перероблено номенклатуру депозитних продуктів для фізичних осіб, упроваджено програму обслуговування одержувачів пенсій та грошової допомоги.

Здійснення виваженої процентної і тарифної політики посилює позиції Кредитпромбанку на фінансовому ринку України та зміцнює довіру населення до банку.

Обсяг коштів, залучених від фізичних осіб, збільшився з 291,24 млн. на початку року до 357,12 млн. грн. станом на 31.12.04.

Внаслідок зростання клієнтської бази та обсягу операцій комісійні доходи від продажу роздрібних продуктів збільшилися вчетверо.

Банк обслуговує приватних клієнтів за передовими банківськими технологіями, надаючи широкий спектр послуг, серед яких:

- відкриття й обслуговування депозитних та поточних рахунків;

- здійснення операцій з відправлення і одержання грошових переказів у національній та іноземній валютах, зокрема, за міжнародною системою Western Union;

- надання в оренду індивідуальних сейфів;

- купівля і продаж дорожніх чеків Thomas Coock, VISA, American Express;

- прийом на умовах інкасо іменних чеків та зношених або виведених з обігу банкнот іноземних держав;

- прийом комунальних та інших платежів від населення;

- обслуговування рахунків за міжнародними платіжними картами VISA, Eurocard/Master;

- здійснення валютно-обмінних та конвертаційних операцій з плівковою іноземною валютою;

- видача дозволів на вивезення валютних цінностей;

- надання кредитних ліній під платіжні картки VISA, Eurocard/Master;

- оформлення майнових прав на депозит для отримання кредиту;

- надання кредитів на купівлю товарів довготривалого використання, автомобілів, нерухомості тощо;

- оформлення доручень і заповідальних розпоряджень;

- продаж ювілейних монет;

- продаж банківських металів.

2.2 Аналіз динаміки та структури процентних доходів і витратДонбаської філії ВАТ „Кредитпромбанк”

Незалежно від того, якого підходу до управління активами та пасивами додержує банк, перед менеджментом неминуче постає важливе питання: чи мають величина та структура зобов'язань впливати на напрямки розміщення активів?

Традиційний підхід до розв'язання проблеми полягає в об'єднанні джерел фінансування. Згідно з таким методом управління структура зобов'язань не впливає на вибір напрямків розміщенні активів, усі кошти розглядаються як єдиний ресурсний потенціал банку без урахування особливостей різних видів зобов'язань. Завдання керівництва банку — визначити пріоритетні напрямки розміщення активів, що розглядаються як незалежна величина.

Перевагою методу об'єднання джерел фінансування є простота і доступність його практичного застосування, а головним недоліком —виникнення проблем з ліквідністю. Ризик ліквідності зростає, якщо зв'язки між активами та зобов'язаннями не враховуються. Намагаючись вибрати найбільш прибуткові напрямки вкладення ресурсів, банк може видати довгострокові кредити, які фінансуватимуться за рахунок короткострокових депозитів. Така трансформація з великою ймовірністю призводить до підвищення рівня ризику ліквідності.

Якщо менеджмент банку вирішить застрахуватися від підвищення рівня ризику ліквідності і з цією метою розглядатиме високоліквідні активи як пріоритетний напрямок розміщення коштів, то йому доведеться відмовитися від одержання максимально можливого прибутку для акціонерів банку.

Альтернативний підхід до управління структурою активів та зобов'язань банку базується на поділі джерел фінансування. Сутність методу полягає у встановленні відповідності між конкретними видами таких джерел та напрямками використання ресурсного потенціалу. Частина ресурсів, яка сформована за рахунок мінливих джерел, таких як вклади до запитання, залишки на розрахункових рахунках клієнтів, одержані позики «овернайт», має вкладатися в короткострокові кредити та цінні папери. Кошти, одержані з відносно стабільних джерел, таких як строкові вклади, депозити, можуть бути спрямовані на видачу довгострокових кредитів і придбання облігацій.

Застосовуючи метод поділу джерел фінансування, менеджмент банку має ретельно стежити за розмірами сум та строками різних видів зобов'язань і приводити у відповідність до них структуру активів. З огляду на потребу постійно балансувати між структурою пасивів та активів зазначений метод стає вельми трудомістким, а отже, ускладнюється практичне його застосування. Іншим недоліком є можливе зменшення доходів банку, спричинене відмовою від прибуткового вкладення коштів, якщо не існує відповідного джерела фінансування. Перевага розглядуваного методу полягає у зниженні ризику незбалансованої ліквідності, оскільки потреба в ліквідних засобах у будь-який час може бути передбачена.

Метод поділу джерел фінансування набув значного практичного поширення в період керування банками через пасиви. Установлення контролю над структурою та стабільністю зобов'язань дозволяє формувати депозитну базу згідно з потребами щодо проведення активних операцій. З розвитком фінансових ринків головна перевага методу поділу джерел, яка полягає в зниженні ризику ліквідності, втратила своє значення. Банки дістали можливість у будь-який час залучати ліквідні кошти на міжбанківському ринку.[23]

Останніми десятиріччями в міжнародній банківській практиці застосовується інтегральний метод управління, який включає методи об'єднання та поділу джерел фінансування і забезпечує більшу гнучкість при управлінні активами та зобов'язаннями банку.

Для аналізу процентної політики комерційного банку нами було вивчено ряд інструктивного матеріалу та окремі документи, що включають звітність кредитного комітету, депозитного та інших відділів, що займаються робочими активами та залученням ресурсної бази банку.

Для аналізу результатів кредитної діяльності банку будемо використовувати фінансову звітність банку: баланс, звіт про фінансові результати, а також оборотно-сальдовий баланс банку за 2002 – 2004 роки, враховуючи 2002 рік як базисний, а 2003, 2004 роки – звітними. (Див. додаток А, Б)