Смекни!
smekni.com

Шпаргалки з курсу Теорія і методіка журналістської творчості ГЕК (стр. 4 из 5)

Типы финансирования: государств, партийный, религиозный, коммерческий (самоокуп. редакция). Ведется: 1)отчетность по доходам и расходам; 2)балансовая отчетность, где доходы: продажа рекламы, продажа материалов в др. СМИ, объявления, подписка, коммерческ. заказы на печать; а расходы: на печать, материальные, на коммерч. заказы. Общая сумма прибыли идет на: зарплату, распространение, ремонт техники, страховка, аренда помещения, представительские расходы, юрид. консульт., налог на зарплату, выплату кредитов или процентов, канц. товары, комунальн., почтовые, транспортные услуги, амортизационные отчисления. Затем выплачиваются налоги и получаетс чистая прибыль.

52 Основи ред. менеджєменту

Мен-мент – 1) це діяльність групи осіб, які самостійно організують виробництво, вміють вивчати ринок, відчувають кон’юнктуру ринку, дінаміку попиту; 2) це процес упр-ня матер. та людськими ресурсами, який забезпечує інтеграцію та найефективніше їх викор-ня для досягнення цілей. Ред. мен-т пов’язаний з маркет-гом – двоєдиний процес.

Маркетинговий мен-т – аналіз, план-ня, впровадження у життя і контроль за здійсненням заходів, розрахованих на встановлення, зміцнення і підтримку взаємовигідних обмінів з цільовим ринком для досягнення конкр. мети. Завдання: 1)аналіз ринку – потенц. ринок., місткість, кон’юнктура, попит, поведінка споживачів, можливості ЗМІ, конкуренція; 2)планування – формулювання цілей фірми, визначення шляхів її досягнення; 3)організація – формування орг. структур маркетингу ЗМІ, внутр. ієрархії, повноважень і відповідальності за реалізацію марк. заходів; 4)мотивація – матеріальні і моральні стимули для працівників з метою забезпечення виконання ними обов’язків; 5)реалізація наміченях планів; 6)контроль і аналіз виконання марк. заходів

Ієрархія(рівні мен-ту) в ред-ції:

1 рівень: гол. редактор (зам), члени редколегії, секретаріат – визначають всю стратегію ред. діяльності у всіх напрямках, формують осн. завдання.

2 рівень: керівники творчих об’єднань, керівники відділів, секторів, технічних колективів – вплив на рівні публікацій, на фінансовий стан редакції. Директор з питань маркетингу координує діяльність всіх відділів, пов’язаних із збутом і отриманням прибутків.

3 рівень: ж-ти, працівники технічних і комерційних служб – керують тимчасовими групами, які створюються для реалізації певних кампаній (цільові, тематичні номери).

53 Фін. база вид-ня і бюджет

В суч. економ. ситуації – погляд на ЗМІ як на підприємство.

Стан екон. бази видання, його стабільність, залежить від його фінансової бази. Внутр. обіг редакції складається з передплати і продажу у роздріб – вони покривають витрати на безперервний випуск. Проте необхідні додаткові стабільні джерела капіталу – рекламна, комерційна діяльність, дотації (для держ. ЗМІ), кредити, спонсори. Фін. база – об’єкт особливої уваги, оскільки на зміни в цій галузі орг-ція редакційног процесу швидко реагує.

Структура бюджету друк. ЗМІ

(економіст Мішалкін): 1)прибуток від передплати 2)доходи від роботи на фін. ринках 3)реклама 4)прибутки від консульт. діяльності – роздрібна торгівля.

Загальноредакційні витрати – реєстрація, ліцензія, витрати на рекламу видання в період заснування, аренда приміщення, друкарські послуги, тиражування, технічне забезпечення, матеріали, інформація, ідеї, розповсюджувачі, фахівці.

54 Орг-ція роботи ред-ції г-ти

Орг-но-творча робота редакції визначається специфічними журналістськими принципами: 1)підлеглістю редакції відповідному органу (узгодження спрямованості вид-ня з позицією орг-ції-засновника або видавця)

2)колективним характером ред. роботи (правильно сформований жур. колектив і кожен член колективу виконує доручену роботу)

3)розподілом жур. праці (кожна структурна ланка ред. апарату забезпечує виконання певного комплексу питань – техніч. забезпечення виходу номеру, фінанс. стан г-ти, розрока певного кола питань або теми). За цим принципом формується також аппарат ред-ції. Він визначає характер роботи всіх працівників, чітко формулює обов’язки.

Редакція г-ти – це орг-ція з особистою системою труд. відносин ж-тів (відносини субординації \підкорення\ і координації \співробітництва\). Службові обов’язки кожного визначаються в залежності від х-ру вироб. процесу і розподілу праці в ред-ції.

Найбільш розповсюджена – п’ятикомпонентна будова ред. апарату:

1)Керівництво ред-ції (ред-р, його заступник, редколегія). Ред-р несе особисту відповідальність за вид-ня, тому слідкує за усіма сферами діяльності кол-ву. Обов’язки а)забезпечення випуску вид-ня на рівні, який відповідає завданням видань даного типу б)контроль над співроб-ками в)виконання внутр. розпорядку г)забезпечення мат-техн. умов, виконання труд законод-ва та інш. правових норм. Бере участь у плануванні, керує поточною роботою, затверджує номер, штатний розклад, порядок денний нарад, шкалу гонорарів. Безпосередньо спрямовує роботу

2)Секретаріат координує діяльність відділів забезпечує кваліфіковану підготовку і якість мат-лів, здійснює випуск чергових номерів. Завдання – участь у план-ні, підготовка мат-лів до друку, керівництво рудакц. служьами, макетування і верстка. Готує мат-ли на виробничі наради, дбає про кваліфікацію і фахове навчання працівників.

3)Відділ – осн. творчо-виробн. одиниця ред-ції, саме тут починається і завершується робота над підготовкою публікації (планування, замовлення авторам, збір фактів, написання текстів, вичитки, друкув-ня). Найбільш компетентна у відповідній галузі ланка ред. апарату. Спирається на штатних працівників, встановлює зв’язки з інш. орг-ціями і творчими спілками, соц. інститутами. Профільність відділу зумовлює тип вид-ня, а їх кількість – завдвннями.

4)Кореспондентська сітка

5)Технічні служби коректор, бухгалтерія, відділ друку, програмісти, водії і т.д. Кожен з них має чітко окреслене коло обов’язків, які залежать від потреб заг-ред. діяльності.

55 Інф. політика вид-ня

Інф. політика – це сукупність постійних рубрік, а також проблемно-тематичних ліній, характер розробки яких визначається соц. позицією даного ЗМІ і втілюється в сукупності прийнятих форм реалізації ідейно-творчого спрямування видання або програми. Осн. риси інф. політики вид-ня визначаються при розробці даного ЗМІ засновником .

Інф. пол-ка визначається за:

1)Рубрікацією: а)рубрики за тематичним зрізом життя б)рубрики проблемного типу в)жанровий показник г)за типом ситуацій.

2)Кампаніями в ЗМІ

3)Виступами ведучих ж-тів

4)Позитивною і критичною спрямованістю матеріалів.

Основні риси інф. політики визначаються засновником під час розробки концепціи ЗМІ іподготовки до його реєстрації. Чаще всего направление издания или программы достаточно четко определено, хотя в его рамках ж-ты получают. более или менее обширное пространство для выявления своей позиции, в каких-то моментах не совпадают с принятым направлением, и могут демонстрировать оттенки мнений. Это позволяет избегать крайностей: беспринципности (безбрежного плюрализма) и жесткой однозначности (догматизма). Существует ограниченное число типофрмирующих признаков: 1.административно-территориальный уровень;

2.целевое назначение (различная широта - наиболее дробная в общеполитических газетах); 3возраст читателей; 4.национальные особенности; 5периодичность издания (чем реже выходит газета, тем больше страниц она, обычно, содержит. Большой объем позволяет тематически обособлять целые страницы и даже развороты); 6время выхода. Взаимодействие типоформирующих признаков весьма сложное. Практически невозможно выделить какие-либо один-два признака, в первую очередь обуславливающих специфику всех типов газет - ни один из них не действует обособленно, вне связи с другими признаками.

57 Законодавча база

Закон про друк. ЗМІ було прийнято в листопаді 1992 р.

Ст. 2 “Свобода д-ті друк. ЗМІ Свобода слова і вільне виявлення у друк. формі своїх поглядів гарантується К-цією України і відповідно до цього закону означає право кожного громад-на вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використ-вати та поширювати будь-яку інф-цію за допомогою друк. ЗМІ. Друк. ЗМІ є вільні. Забороняється створення і фінансування держ. органів, установ, орг-цій або посад для цензури масової інф-ції. Не допускається вимога попереднього погодження мат-лів, а також заборона поширення і повідомлення мат-лів з боку посадових осіб держ. органів, підприємств, установ, орг-цій або громад. об=єднань крім випадків, коли повадова особа є автором поширюваної інф-ції або дала інтерв=ю. Держава гарантує екон. самостійність та забезпечує екон. підтримкою діяльність друк. ЗМІ, запобігає зловживанням монопольним становищем на ринку з боку видавців і розповсюджувачів.

Ст.26 регламентує права і обов=язки ж-та Поширювати повідомл-ня ж-том за власним підписом, якщо його зміст після редправки не суперечить переконанням; можна під умовним ім=ям або без підпису – право на збереження таємниці авторства та джерел інф-ції за винятком вимог суду.

Ж-т зобов=язаний дотримуватися програми діяльності свого ЗМІ, подавати достовірну інф-цію, відмовлятися від доручень редакції, якщо треба порушити закон, пред=являти посвідчення., виконувати обов=язки учасника інф. відносин, утримуватись від поширення мат-лів в комерційних цілях.

Ж-т несе відповідальність в межах чинного законодавства за перевищення своїх прав і невиконання обов=язків.

Розділ 3 з-ну про пресу регламентує організацію д-ті ЗМІ.