Смекни!
smekni.com

Історія прямого ефіру (стр. 1 из 2)

ЗМІСТ

Вступ

1. Історія прямого ефіру.

2. Моніторинг ранкових ефірів.

3. Детальний аналіз розважального ток-шоу.

Висновки

Література


ВСТУП

Мета нашої роботи – висвітлити питання історії та розвитку прямого ефіру на телебаченні, а також моніторінг ранкових ефірів на телебаченні та аналіз розважального ток-шоу.

Прямий ефір використовувався в перші роки зародження телебачення, так як ще не були впроваджені технології запису.

Зараз частіше за все в прямому ефірі транслюються спортивні змагання або нагородження (на кшталт Оскару, MTV Music Awards і т.н.). Також трансляцію використовують при показі новин, коли ведучі презентують в прямому ефірі підготовлені та записані сюжети.

А в 8 березня 1987 року відбулася подія, яку називають Великою Телевізійною Революцією. Після звичайних розважальних програм, перед камерами з’явився вже досить відомий в якості міжнародного журналіста – Володимир Мовчанов і, привітавшись з глядачами, почав перший випуск першої “прямої” нічної інформаційно-музикальної програми “До і після півночі”.

Майже всі канали сучасного телебачення мають ранкову програму. Ми звернули увагу на ранкові ефіри та програми таких каналів як : Новий канал та програму “Підйом”, “Сніданок з 1+1 ”, та “Ранок на каналі Інтер”. Ми спробуємо проаналізувати рубрики цих програм, поведінку ведучіх, та враження, яке справляє передача на глядачів, окреслити вікову аудиторію.

Для детального аналізу розважального ток-шоу ми вибрали програму “Ще не все”, яка транслюється на Новому каналі і присвячена обговоренню подій та конкурсантів на проекті “Фабрика зірок -3”.

Це ток-шоу на сьогодні займає перші рядки рейтингів і має широку глядацьку аудиторію та користується популярністю.


1. Історія прямого ефіру

Прямий ефір— це процес безпосередньої передачі телевізійного чи радіосигналу з місця проведення запису в ефір, тобто безпосередня трансляція сигналу у реальному часі. Внаслідок технічних можливостей технічної апаратури що здійснює прямий ефір, і множинних точок переходу сигналу (камера-центр обробки сигналу-антена-супутник-супутник-приймальна антена-телевізор), прямий ефір ніколи не буває в прямому сенсі «прямим» — завжди буде затримка в декілька секунд.

Прямий ефір використовувався в перші роки зародження телебачення, так як ще не були впроваджені технології запису.

Зараз частіше за все в прямому ефірі транслюються спортивні змагання або нагородження (на кшталт Оскару, MTV Music Awards і т.н.). Також трансляцію використовують при показі новин, коли ведучі презентують в прямому ефірі підготовлені та записані сюжети.

Історія українського телебачення розпочалась 1951 р. у Харкові, коли група радіоаматорів під керівництвом В. Вовчанка розпочала перші телевізійні пересилання за електронною системою з високою чіткістю зображення.

А в 8 березня 1987 року відбулася подія, яку називають Великою Телевізійною Революцією. Після звичайних розважальних програм, перед камерами з’явився вже досить відомий в якості міжнародного журналіста – Володимир Мовчанов і, привітавшись з глядачами, почав перший випуск першої “прямої” нічної інформаційно-музикальної програми “До і після півночі”.

З одного боку нічого сенсаційного в цьому не було. Бо на початку існування телебачення усі програми шли в прямому ефірі, бо відеозапису ще не існувало. Ось чому в архіви не потрапили унікальні матеріали тих років. Але в середині 80-х років виступати в прямому ефірі мали змогу лише високопоставлені держслужбовці. Тому, телебачення тих років було досить статичним, неживим. Є навіть один факт, який обговорювала вся країна як сенсацію. Під час програми “Час” диктор І. Кірілов, який завжди був дуже серйозним і офіційним, під час одного з сюжетів випадково опинився в кадрі – розслаблений, сумний, відкинувшись на спинку крісла. Це зараз здається, що нічого сенсаційного в цьому немає, бо сучасне телебачення показало нам вже все і навіть те, чого б і не треба б було показувати. А тоді прояв звичайних емоцій у диктора всесоюзного телебачення натворив багато шуму.

Саме тому прямий ефір був для глядачів синонімом прямої розмови, живого спілкування.

Перше враження, яке зробила на глядачів програма “До і після півночі” було настільки сильним та яскравим, що коли через півроку з’явився “Погляд” (Взгляд), більш розкутий та гостий, динамічний та непередбачуваний, йому нелегко давалася конкуренція з програмою, яку вже встигли полюбити глядачі.

Цікаво, що програма “До і після півночі” продовжує існувати і в наш час на каналі “Ren-TV”. Випуски програми регулярно показують у суботу на каналі “Ніка плюс”. Ці передачі як і тоді, зроблені з не аби якою майстерністю і актуальністю, але майже нікому вже не цікаві.

Також, за часів перебудови, дуже модними і сучасними були так звані телемости. Під час яких відбувалось спілкування людей не тільки з різних міст, а й навіть країн. Саме тому, що спілкування було в прямому ефірі, іноді відбувались дуже кумедні випадки, які надовго запам’ятались глядачам.

На сучасному етапі в прямому ефірі ми маємо змогу дивитись як новини з місця події, так і концерти, спортивні змагання, присудження премій.


2. Моніторинг ранкових ефірів

Підйом” на Новому каналі.

Щастя – це розпочати день із ними - трьома друзями з шаленою харизмою, зі сміливим та авторитетним почуттям гумору, з обізнаністю у політиці, культурі, спорті – всього й не перелічиш! Оля Фреймут – прегарна білявка, яка щоранку руйнує стереотип. Знаєте ж який? Олександр Педан – галантний, делікатний та живий співрозмовник, який всюди був і всюди буде! Сергій Притула – до такого мріє притулитися кожна молода українка… Разом ці троє створюють вибухову суміш! А що може збудити та збадьорити зранку краще, ніж краса та гумор в одному флаконі? Тільки “Підйом” на Новому каналі! Бо у нас втричі більше краси і втричі більше гумору! Але від такого шаленого драйву можна швидко втомитися, особливо на голодний шлунок. Саме тому у команді “Підйому” є неперевершена господиня Наталія Анікіна. Щоранку вона готує нову страву і ще жодного разу не повторилася. Окрім рецепту, Наталка розповідає багато нових фактів і про країну, що подарувала світові обрану кухню. На каву-чай приходять мега-відомі особи, яких усі бачили тільки ввечері. І то здалеку, бо перший ярус балкону – це вже драма! У “Підйомі” ж – комедія щодня! Бо зірки зранку – ну просто, як діти, – безпосередні, розкуті та щирі. А часом навіть без макіяжу!

Рубрики програми :

"Своя Кухня" Кожного ранку мучитесь питанням, що приготувати на сніданок? Довірте цю справу професіоналам “Своєї Кухні”! Найапетитніша ведуча, Наталка Анікіна, творить на кухні дива! Всього за кілька хвилин вчіться готувати смачний і корисний сніданок! "Найкраща країна" Беріть участь у конкурсі від оновленої рубрики "Найкраща країна"! Якщо Ви сфотографуєтеся разом із логотипом програми “Підйом” в одному зі знаменитих місць вашої Батьківщини – це фото матиме більше шансів на наш ефір! "Я-очевидець" Нова рубрика "Я-очевидець", вочевидь, була давно необхідна “Підйому”. Це ніби доказ того, що ми - сучасне, актуальне і дуже мобільне телевізійне шоу. Ви мріяли бути частиною колективу програми "Підйом!"? У новому сезоні у вас є шанс стати нашим власним кореспондентом. Якщо Ви бачите якійсь незвичні речі - не проходьте повз них! Зніміть їх на свій мобільний телефон або портативну камеру - і надішліть це відео нам! Ми обов’язково покажемо його в ефірі і назвемо його автора. Якщо Вам пощастило видертися на скелі Довбуша або спуститися до кримських печер Чуфут-кале - запишіть своє привітання. Ми радо покажемо його в ефірі! Відтепер робімо "Підйом!" разом! "Мода від народу" "Мода від народу" - це проста і геніальна трансформація авторської рубрики Олі Фреймут. Відтепер вона не тільки радитиме простим українцям, як вдягнутися модно і з шиком, та ще й від знаних дизайнерів! Із нового сезону Оля буде доводити, що гарно і стильно виглядати можна і завдяки зовсім маленьким гаманцям... Якщо Оля зупинить вас просто неба і розпитуватиме, у що і за скільки гривень ви вдягнуті - відповідайте щиро! Це якраз зніматиметься нова "Мода від народу!"

Недивлячись на те, що ранковий ефір на Новому каналі іноді аж над-то драйвовий та сучасний, у нього є досить велика аудиторія. А хороші ведучі дуже дотепні і смішні. Однак я впевнена, що люди віком старше сорока багато чого навіть не зрозуміють. По-перше ведучі дуже швидко розмовляють, по-друге, в їх мові дуже багато молодіжного сленгу, який і мені іноді є незрозумілим.

Оновлений «Сніданок з 1+1» - це справжня енциклопедія вдалого ранку! Ведучі Лідія Таран і Марічка Падалко подарують вам веселий настрій і бадьорість на весь день. Під час сніданку глядачам гарантовані гарні новини, огляд преси, прогноз погоди, а ще сюрпризи.

Ця програма більш “спокійна”, розрахована на більш старшу та серьознішу аудиторію, але якась… нудна.

Ранок з Інтером" - це заряд позитиву на весь день. Все важливе і цікаве, потрібне та корисне, пізнавальне та розважальне "Ранок" розповість у своїх численних і різноманітних рубриках.

Здравія бажаємо!

Як встигати по сто справ щодня і при цьому виглядати "на всі сто", знають чарівні ведучі рубрики "Здорове життя". Вони із задоволенням поділяться цінними порадами з косметології, правильного харчування та здорового способу життя. А якщо ж все-таки захворіли - не біда. Швидко встати на ноги допоможе "Домашній лікар". У ранкового лікаря тільки надійні, перевірені часом рецепти.

Що нового?

Ранок - це особливий час. І не важливо, з чого Ви починаєте свій день, з молитви або зарядки, завжди важливо знати, що сьогодні відбулося. Все про події в країні та світі розкажуть "Новини". Нові випуски виходять в ефір кожні півгодини о 7:00, 7:30, 8:00, 8:30, 9:00. Вся актуальна та важлива інформація для ділових людей зібрана у рубриці "Ваші гроші" - події у світі бізнесу, поради експертів, оперативний аналіз економічних тенденцій та показників. "Кримінальний огляд" допоможе Вам залишатися напоготові. Для любителів футболу, боксу, баскетболу та інших видів спорту є "Спортивні новини". Тих, хто звик жити з огляду на зірки, зацікавить рубрика - "Гороскоп".