Смекни!
smekni.com

Швидкість обробки запитів на SQL-серверах укр (стр. 1 из 2)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСІТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Факультет кібернетики

Кафедра теоретичної кібернетики

ВИПУСКНА КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА

БАКЛАВРА

На тему : Швидкість обробки запитів

на SQL-серверах

Виконавець: студент 4 курсу

Дима Павло Костянтинович

Науковий керівник : ассистент Коваль Ю.В.

Випускна кваліфікаційна робота бакалавра

Рекомендована до захисту в ДЕК

Протокол № 10, від “25” травня 2000 р.

Зав.кафедри проф. Белов Ю.А

м Київ - 2000

ЗМІСТ

1.Вступ………..………………………………………………………….2

2.Швидкість роботи SQLсервера…………………………………….5

2.1 Технологія DAO…….………………………………………………6

2.2 Технологія ODBC…..………………………………………………6

2.3 JSCRIPT……………………………………………………………..7

3. Результати тестування..…………………………………………….17

Висновок………………………………………………………………..21

Список використаної літератури…………………………………….22

Частина 1 : ВСТУП

У світі сучасних інформаційних технологій особливо виділяє-ться всесвітня мережа Internet. Опорним елементом в цій мережі є сервера баз данних. Саме на сервері зберігається інформація до якої можуть отримати доступ користувачі. При роботі користувача з базою данних в Internet, він посилає запит до бази даннихю цей запит сформовано за правилами мови SQL (StructuredQueryLanguage) – мова структурованих запитів.

В мережах використовуються такі SQL–сервера як Oracle, MicrosoftSQLServer, Sybase, dbase, Informix, Progressта інші. Як приклад SQL – сервера візьмемо MicrosoftSQLServer 7.0 .

Система MSSQLServer - це багаторівнева система обміну данними від клієнта до сервера, дозволяє створювати і підтримувати бази данних.

На відіну від бази данних орієнтованих на великі комп”ютери та міні-комп”ютери, до серверної бази данних користувачі отримують доступ зі своїх комп”ютерів, а не з допомогою терміналів. При цьому механізми роботи SQL-сервера допомагає розв”язувати проблеми, що виникають у результаті звернень до бази данних багатьох комп”ютерів, кожен з яких може незалежно звертатись до різних частин бази данних, що зберігається на сервері.

Зв”язок системи клієнт/сервер з комп”ютерами-клієнтами забезпечу-ється через засоби передачі данних і базової операційної системи. Для цього система клієнт/сервер MSSQLServer 7.0 використовує вбудовані компоненти ОС WindowsNT.

Серверна СУБД MSSQLServer 7.0 добавляє до мережевих компонент окремі елементи сервіса, такі як OLE-DB відповідає за зв”язок та упровадження об”єктів баз даних і ODBC - відкритий інтерфейс баз даних. Ці компоненти забезпечують тісний зв”язок необхідного програмного забезпечення.

SQLServer 7.0 має багато інструментів, призначених для розробки зовнішнього інтерфейсу бази даних. Окрім мови SQL для зберігання, вибірки данних можна викоритовувати додатки [приложения] з графічним інтерфейсом користувача GUI. Це дуже спрощує розробку баз даних, таблиць і зв”язків між ними. Зручно використовувати SQLServer разом з програмами для роботи в Internet.

Центральним компонентом системи SQLServer є реляційна база даних та її структура. В реляційній базі даних інформація представляється в вигляді рядків та стовбців. Рядки не впорядковані, крім випадку, коли для таблиці створюється кластерний індекс. Сама структура операторів запитів, з допомогою яких проходять виборка даних з рядків таблиці, не залежить від того впорядковані рядки чи ні.

Частина 2 : ШВИДКІСТЬ РОБОТИ SQLSERVER 7.0

В процесі роззвитку SQLServer при розробці клієнтських додатків використовувалось декілька підходів. Ядром системи завжди був процессор обробки запитів, який працював на сервері. Запити писались на мові SQL вводились і опрацьовувались через утіліти типу QueryAnalyzer.

При написанні програмних додатків для взаємодії з SQLServer частіше за усе використовують :

1 DB-Library

2 ODBC і DAO

DB-Library являє собою специфічний для SQLServer інтерфейс прикладних програм . Він є менш зручний ніж ODBC, для переносу програмного додатку в іншу серверну систему але з точки зору працездатності він реалізовує самий швидкий доступ до інформації.

Це забезпечується не тільки тим, що він надає оптимізований інтерфейс API, але використовує в програмах особисту мову системиSQLServer. ODBC (як і SQL-OLE ) надають такий же рівень сервісу але створюють додатковий рівень абстракції між додатком і та процессором запитів SQLServer .

В DB-Lib не підтримується зв”язок таблиць або автоматичного оновлення значень. Це можна розглядати як позитив оскільки гарантується повний контроль над взаємодією програмного додатку з сервером і оптимізацією зв”язків. Додатково програмісту додається повний контроль над виявденням і обробкою помилок, пов”язаних з транзакціями.

2.1 ТЕХНОЛОГІЯ DAO

(DataAccessObject – об”єкти доступу до данних) приззначена для викоритання об”єктів, методів, властивотей, значно полегшшують роботу програмного додатку з базою даних. Для обміну інформацією з SQLсервером в об”єктах DAO викоритову-ються рівні дотупу Jet і ODBC, одна вони утворюють ще один рівень абстракції між додатками і викликами функцій ODBC, які використовуються при обробці запитів.

Технологія DAO для роботи з базами даних, таблицями, видами передбачає викоритання коллекцій об”єктів. Наприклад для створення нової таблиці легше викликати метод Add відповідного об”єкта, між використовувати стандартний підхід технології ODBC.

При роботі з базою даних можна використати стандартний підхід для доступу до майже будь-якого сховища даних, що підтриимується засобоми ODBC.

Але треба відмітити, що технологія DAO поступово витісняється більш прогресивною технологією ADO(ActiveX Data Object – об”єкти данх ActiveX) .

2.2ТЕХНОЛОГІЯ ODBC

З метою можливого встановлення зв”язку з різними СУБД фірмою Microsoft була розроблена технологія ODBC . Вона забезпечує створення додаткового рівня абстракції між програмним додатком і СУБД. Даний рівень дозволяє створити одну команду Select і використовувати її для виборки даних з будь-яких підтримуємих типів баз даних, враховуючи ті випадки, коли СУБД взагалі не підтримує мову SQL.

Служби ODBC являють собою окремий рівень доступу до файлів баз даних. ODBC бере на себе відповідальністьза отримання від до-датків запитів на вибірку інформації і переведення їх на мову, що використовує ядро база даних, для обробки запиту. Гарним прикладом використання ODBC технології є СУБД Access фірми Microsoft. Головна різниця між ODBC і BD-Lib полягає у тому, що ODBC вимагає побудови і передачі йому лише стандартних SQL команд, а BD-Lib вимагає особливого синтаксису при побудові у буфері команд, що напрравляються безпосередньо у серверне середовище.

Головним недоліком ODBC є необхідність в трансляції запитів. Проведення цієї додаткової роботи відповідно відображається на швидкості доступу до даних. При роботі з ODBC можна отримати суттєвий виграш у швидкості обробки даних, якщо в системі клі-єнт/сервер саме на сервері системи SQLServerбуде оброблятись запит, а не на клієнтському комп”ютері. Також приріст у швидкості роботи ODBC дає використання встроєнних процедур.

2.3JSCRIPT

Тепер перейдемо до процесів, що пов”язані з вимірюванням швидкості системи SQLServer 7.0 . У данній роботі прпонується написання програмного додатку на встроєнному shellOSWindowsNT - JavaScript . Сам програмний додаток це програма написана для інтерпритуюча мова. Файл з розширенням . js буде виконавчим для OSWindowsNT. Спочатку напишемо Script для створення бази даних :

// ADO Flags

var adLockOptimistic = 3;

var adOpenStatic = 3;

var SQL_DataBase = "DSN=OTSt;UID=sa;PWD=;DATABASE=OTSt"

//var SQL_DataBase = "DSN=OTStt;UID=;PWD="

var oConn;

var oRs;

function db_Connect(){

// Create ADO Connection Object. Use IISSDK OBDC Souce with

// default sa account and no password

oConn = new ActiveXObject("ADODB.Connection");

oConn.Open(SQL_DataBase);

oConn.CommandTimeout=600;

}

function db_Record(SQL){

var oRs;

// Create ADO Recordset Component, and associate it with ADO

connection

oRs = new ActiveXObject("ADODB.Recordset");

oRs.ActiveConnection = oConn;

// Get empty recordset

oRs.Source = SQL;

oRs.CursorType = adOpenStatic; // use a cursor

other than Forward Only

oRs.LockType = adLockOptimistic; // use a locktype

permitting insertions

oRs.Open();

return oRs;

}

function db_Close(){

oConn.Close();

}

function db_Requery(Rec,SQL){

Rec.Close();

Rec.Source = SQL;

Rec.Open();

}

db_Connect();

try {

oRs=db_Record("CREATE TABLE dbo.DBTEST ( String char (30) NULL, Number int NOT NULL DEFAULT (0), Random int NOT NULL DEFAULT (0))");

} catch (e) {

}

oRs=db_Record("SELECT * FROM DBTEST WHERE 0=1");

for(i=0;i<100000;i++){

oRs.Addnew();

oRs("String").value="User"+i;

oRs("Number").value=i;

oRs("Random").value=Math.round(100*Math.random());

oRs.Update();

if(i%10000==0)

WScript.echo("Now in base present "+i+" records");

}

WScript.echo("Completed");

База даних буде мати вид :

String Number Random
User1 1 34
User2 2 12
User3 3 75
. . . . . . . . . . . .

У наведеному Script функція Connect відповідає за регістрацію в SQLServer і утворення бази даних DBTest .

DSN – ім”я зв”язку, визначається при утворенні джерела даних ODBC.

UID – ідентифікатор користувача, використовується при регістрації на сервері, у SQLServerідентифікатор користувача завжди має починатись з “ sа ” .

PWD – або “ password ” кодове слово доступу , необхідний для регістрації на сервері. В даному випадку не використовуємо.

Функція Record проводить запис у всі рядки бази даних DBTest створені значення , у стовбчик Random – створені генератором випадкових чисел значення від 0 до 99 .

Кількість рядків у таблиці буде 10 000, створення займає 3,5 хвилин. Стовбчик Numberбуде ключем.

Напишемо ще один Script , для тестування швидкості роботи SQLServer . Щоб визначети час відповіді на запит як умога точніше будемо посилати на сервер не один запит , а декілька десятків однакових запитів, обрахувавши середній час відповіді отримаємо точний час обробки запиту і знаходження сервером результуючої множини елементів. Але треба враховувати такий випадок - якщо для підвищення точності послати декілька сотень однакових запитів, то SQLServer почне хешування таблиці для оптимізації своєї роботи