Смекни!
smekni.com

Найбільш чисельні і рідкісні (стр. 2 из 3)

Пташині колонії - спільні гніздища утворюють також чистуни, мартини й такі веслоногі птахи, як баклани, пелікани, олуші. Лише на невеликих островах поблизу Перу останніх налічували 35 млн. На жаль, зараз колонії значно зменшились. Розвиток рибальства призвів до зменшення кількості риб у морях - головної поживи цих птахів.

У південних морях колоніями, іноді дуже чисельними, живуть пінгвіни. Так, на одному з островів моря Росса у колонію пінгвіна Аделі входить близько 1,5 млн. птахів. Поблизу Мирного міститься колонія імператорського пінгвіна, в якій налічується до 8-10 тис. особин; усього є до 20 колоній цього виду.

Грандіозне видовище являють собою пташині базари, названі так за неймовірний гомін і галас, що їх створюють своїми різноголосими криками сотні тисяч птахів. Про чисельність птахів на окремих пташиних базарах свідчать такі дані (за Зедлагом): на норвезькому острові Рюнде останніми роками гніздувалось майже 300 тис. пар трипалих мартинів, 50 тис. гагарок, ЗО тис. топірців, 8 тис. довгодзьобих кайр, 400 пар глупишів, а також багато наземних птахів.

Завдяки високій організації центральної нервової системи, живородінню і досконалій терморегуляції ссавці мали можливість широко розповсюджуватись на всій земній поверхні і зайняти різні середовища. Серед ссавців є водяні, напівводяні і болотні види, величезна різноманітність наземних, зокрема ґрунтових; деякі пристосувались до польоту (летючі миші).

Найбільш розповсюджений і численний ряд ссавців - це гризуни. До них належить понад 2 500 видів (більше 7г усіх видів ссавців). Серед гризунів найпоширенішими є мишоподібні, яких налічують 1 500 видів. Різні види щурів зустрічаються на всій земній кулі, лише в Індії їх до 4 млрд. Враховуючи, що щури, зокрема сірий щур, або пацюк, - найшкідливіші з усіх гризунів (і як шкідники сільського господарства, і як переносники збудників важких інфекційних хвороб, особливо чуми), не важко уявити собі, яку небезпеку становить їх велика чисельність.

У роки масового розмноження з'являється надзвичайно багато інших мишоподібних, серед них різних видів мишей і полівок. Так, на Україні на 1 га нараховували до 40 тис. нір гризунів, головним чином сірої полівки. Вони завдавали значної шкоди польовим культурам і спричиняли захворювання людей на туляремію.

Великим поширенням і значною чисельністю окремих видів відзначаються рукокрилі. Вони зустрічаються на всій планеті, крім Арктики і Антарктики. Різноманітність їх також велика - до 1000 видів. Найрізноманітніші і найчисельніші рукокрилі мешкають у тропіках і субтропіках. Більшість їх видів живуть великими колоніями, в яких може бути від кількох тисяч особин до кількох мільйонів.

Сайгак

Так, у Бракенській печері (південь США) в окремі роки в колонії бразильських складчастогубів (перелітних рукокрилих з родини бульдогових) налічували до 20 млн. звірків. Це найбільша з відомих колоній.

Копитні, особливо жуйні парнокопитні, - різноманітна (близько 180 видів) і процвітаюча група. До них належать різні види оленів та порожнисторогих (антилопи, козли, барани, бики). Найпоширенішими є олені (їх нема тільки в Австралії та тропічній Африці) та порожнисторогі (відсутні лише в Австралії і Південній Америці). Дуже багато різних видів антилоп в Африці. Чисельність окремих видів (кани, топі, голубі гну, газелі Томсона, спрінгбоки, імпала тощо) також досить висока, особливо в національних парках. Так, тільки в парку Серенгеті налічується 300 тис. гну та 700 тис. газелей Томсона. В Радянському Союзі найчисельнішою є заново відроджена завдяки заходам по її охороні антилопа сайгак - мешканець степів і напівпустель Прикаспію і Казахстану. В окремих стадах їх до кілька десятків тисяч особин, а загальна чисельність становить кілька мільйонів.

Серед тварин, що мають широке розповсюдження, зустрічаються космополіти, тобто тварини, ареал яких дуже великий і охоплює значну частину земної кулі.

Чимало космополітів є в типі найпростіших - і серед вільноживучих, і серед паразитичних. У вигляді спор і цист 1 вони переносяться на величезні відстані, а потрапивши у сприятливі умови, позбавляються захисних оболонок і починають рости та розмножуватись. Тому на різних материках і островах знаходять одні й ті самі види прісноводних найпростіших, а люди і тварини, котрі живуть у різних зоогеографічних областях, можуть терпіти від хвороб, які викликаються одним і тим самим збудником-космополітом.

Багато космополітів є серед червів. Паразитичні плоскі черви (солітери, ехінококи), паразитичні нематоди та безліч вільноживучих видів цього класу розповсюджені на всій земній кулі. Яйця нематод можуть переноситися водою, вітром, тваринами. Переважна кількість коловерток зустрічаються на всій Землі.

Чимало нижчих ракоподібних, як морських, так і прісноводних - космополіти. В усіх частинах світу і кліматичних поясах зустрічаються веслоногі рачки. Морські жолуді й качечки, прикріплюючись до дна суден, переносяться з одних морів в інші і таким чином поширюються по всьому Світовому океану. Паразитичні ракоподібні розносяться іншими водяними тваринами. Прісноводні ракоподібні, зокрема дафнії при розмноженні відкладають запліднені яйця, які для дальшого розвитку мають пройти стадію спокою. У цій стадії вони при висиханні водойм можуть" бути перенесені вітром або разом з ґрунтом прилипати до лап птахів і переноситись з одних водойм в інші. Тому ракоподібні зустрічаються в усіх прісних водоймах земної кулі.

Серед морських хребетних також є космополіти. Такі китоподібні, як синій кит, кашалот, косатка, горбач, фін-вал, малий смугастий кит, можуть жити у водах і Північної, і Південної півкуль. Широко розповсюджені у Світовому океані дельфіни - білобочки та афаліни. Акула, що зветься морська лисиця, зустрічається в усіх трьох океанах, але тримається переважно субтропіків, хоча в літній період мігрує в моря помірного клімату.


З наземних хребетних космополітами є певні представники птахів і ссавців. З птахів величезний ареал мають деякі денні хижаки, зокрема справжні соколи, до яких належить сапсан, хоч чисельність їх невелика. Скопа - також справжній космополіт і теж мало чисельний птах. Живе він поблизу водойм, багатих на рибу. Його можна зустріти в Європі і Азії, Північній Африці і Північній Америці, в Австралії і на багатьох островах Тихого океану. Космополітами є також баклани.

Серед ссавців поширений в усьому світі сірий щур. Цьому великою мірою сприяла людина, завозячи, хоч і ненавмисно, цих шкідників у різні країни, де їх доти не було.

Повною протилежністю космополітам ендеміки, тобто тварини, що мешкають лише в одній якійсь зоогеографічній області або країні світу. Ареал ендеміків може бути великим - ціла область - і невеликим, іноді досить обмеженим - якесь озеро, річка або струмок, частина гірського району чи степу тощо, інакше кажучи, є ендеміки широкі і вузькі.

У кожній зоогеографічній області зустрічаються ендеміки, які надають фауні даної області певної своєрідності.

Так, для австралійської зоогеографічної області (Австралія, Тасманія, Нова Зеландія, Нова Гвінея, Полінезія) характерними є такі головні ендеміки, як качконіс, єхидна, різні види кенгуру, сумчастий ведмідь коала, вомбат та багато інших сумчастих (всього до 140 видів), ему, казуар, безкрилий птах ківі, папуги нестор, совиний, какаду, хвилясті папужки, лірохвіст, райські птахи, гатерія, австралійський крокодил, багато видів ящірок та аспідо-вих змій тощо (див. табл. І).

Ендеміками неотропічної області (Південна і Центральна Америка та Вест-Індійські острови) є такі відомі тварини, як броненосець, мурашкоїд, лінивець, з рукокрилих - родина вампірів, високогірні гризуни-цінні хутрові звірки шіншіли, з копитних - тапіри, гуанако, вікуньї, з приматів - широконосі мавпи; з птахів - нанду, тукани, гоацини, колібрі, величезні кондори і американські грифи та багато інших; з плазунів - ящірки ігуани, крокодили каймани, величезні удави, зокрема анаконда, слонові черепахи з Галапагоських островів тощо (див. табл. II).

Ефіопська область (африканський материк на південь від Сахари, південь Аравійського півострова, острів Мадагаскар) характеризується такими ендеміками, як африканський слон, жирафи, бегемоти, білий і чорний носороги, зебри, велика кількість антилоп, чепрачний і смугастий шакали, гієнові собаки, бурі і плямисті гієни, багато видів напівмавп, особливо з острова Мадагаскар, ендемічні роди вузьконосих мавп (павіани, мандрили, мартишки, гвереци), людиноподібні мавпи - горили і шимпанзе. З птахів тут мешкають африканський страус, птах-секретар - відомий знищувач змій, священий ібіс, кито-глави і молотоглави та багато інших, з плазунів - нільський і африканський вузькорилий крокодили, гігантські піто - ни яєчна змія, що живиться яйцями птахів, єгипетська кобра, плюючі кобри, надзвичайно небезпечні мамби та ін. (див. табл. III).