Смекни!
smekni.com

Основи фізіології харчування (стр. 4 из 4)

Апетит - емоційне відчуття, пов’язане з прагненням до вживання їжі. Це відчуття може бути частиною голоду, але може виникати і самостійно, незалежно від фізіологічних потреб. У цьому разі він є виявом природженої чи набутої схильності до певного виду їжі. Приймання їжі не завжди пов'язане з почуттям голоду. Апетит може з'являтися і в зв'язку зі звичкою приймати їжу у певний час.

Втрата води від 0,5 до 1,5% маси тіла спричиняє відчуття спраги. Виведення води з організму призводить до зменшення її вмісту в міжклітинному просторі та клітинах. Це зумовлює підвищення осмотичного тиску в клітинах і позаклітинній рідині. Втрата води призводить також до зменшення секреції слини, що зумовлює відчуття сухості в ротовій порожнині та глотці. Адекватним стимулом для виникнення почуття спраги є зменшення об'єму клітин і зниження обсягу позаклітинної рідини.

Чутливими клітинами, що реагують на зменшення обсягу позаклітинної рідини, є рецептори розтягу, розміщені в стінках великих вен. Крім того, є спеціальні осморецептори, що реагують на підвищення осмотичного тиску у зв'язку зі зменшенням обсягу позаклітинної рідини. Спрага може виникнути за термічної дії на гіпоталамус.

Суттєву роль у формуванні периферичного компоненту почуття спраги відіграють рецептори слизової оболонки ротової порожнини і глотки.

Таким чином, почуття спраги формується під час взаємодії різних типів рецепторів, розміщених у периферичній і центральній нервовій системах. Основну роль в інтеграції імпульсів, що виникають, відіграє проміжний мозок (гіпоталамус).

Звичайний спосіб задоволення потреби організму у воді - пиття.

Використана література

1. ВоробьевР. И. Питание: мифыиреальность. - М.: Грэгори, 1996. - 256 с.

2. Косицкий Г.И. Физиология человека. - М., 1985. - С. 325-328, 338-340.

3. Популярноопитании /А. И. Столмакова, И.О. Мартынюк, Б.М. Штабскийидр. - К.: Здоровье, 1989. -272 с.

4. СмолярВ.И. Рациональноепитание. - К.: Наук, думка, 1991. - 368 с.

5. Тищенко В.П., Жукова М.Ю., Соколенко В.Н. Физиология системи пищеварения (учебное пособие для студентов-медиков и врачей). - Полтава, 1997. - 69 с.

6. Уатюхина З.П. Основи физиологии питання, санитарии и гигиеньї. - М.: Вьісш. шк., 1984.-96с.

7. Уальигина В.Ф., Рубина Е.А. Основи физиологии питання, гигиена и санитария. - М.: Зкономика, 1988. - 223 с.

8. Філімонов В.І. Нормальна фізіологія. - К.: Здоров'я, 1994. - С.441-479.

9. Экологиячеловека. Учебноепособие /Т.Н. Алексеева, А.И. Козлов, О.Л. Курбатоваидр. - М.: Изд-воМНЭПУ, 2001. -400 с.