Смекни!
smekni.com

Клас нематоди (стр. 2 из 2)

Фітонематоди

нематод тварина статева червоподібний

Нематоди, що харчуються рослинами, або фітонематоди, відносяться до мікроскопічних організмів, довжина їх не перевищує 0,5-2 мм. Тіло нитко-і веретеновидное, поступово звужується на кінцях, у поперечному зрізі кругле, тому їх називають іноді круглими хробаками. Галловим і цістообразующіе нематоди мають груші-й кулясту форму. Тіло їх несегментировано, стінки його представляють собою шкірно-м'язовий мішок без видимих придатків. У тілі розрізняють 3 відділи, які не мають різких меж між собою, - передній, середній і задній. На передньому головному відділі знаходяться ротовий отвір і органи чуття. У ротовій порожнині є спеціальний голкоподібних орган - стилет, призначений для проколювання тканини рослин і всмоктування їжі. У середньому відділі розташовані середня кишка (трубка, частіше з резервуаром), статеві залози і інші внутрішні органи. Середня кишка переходить у задню кишку, яка відкривається назовні анальним отвором.

Нематоди - роздільностатеві тварини та розмножуються статевим шляхом. В індивідуальному розвитку проходять фазу яйця, личинки та дорослої особини. Одна самка може відкласти до 2500 яєць. Відроджені личинки кілька разів линяють і поступово перетворюються на дорослих нематод.

Розвиваються зазвичай у кількох генераціях, і швидкість їх розвитку залежить від умов зовнішнього середовища, головним чином температури. За несприятливих умов вони здатні впадати в стан анабіозу, При якому підвищується стійкість до низьких і високих температур. Нематоди не тільки ушкоджують рослини, але й можуть бути активними переносниками інфекційних хвороб рослин, зокрема вірусних.

Відносяться до 2 видів (Tylénchida, Dorylaimida). Довжина тіла фітонематод від 0,2 до 3-5 мм, товщина від 10-15 до 100 мкм. Деякі з роду Longidorus досягають довжини 10-11 мм. Серед фітонематод виділяють групи, що паразитують у надземних частинах рослин, або в кореневій системі або в різних органах рослин. Деякі види фітонематоди викликають утворення специфічних для даного паразита галлів (Див. Галли). При ураженні фітонематодами рослини, як правило, відстають у рості і розвитку, спостерігаються деформації окремих органів (розростання, викривлення, карликовість і т. д. ). У СРСР близько 400 видів фітонематод, але серйозними шкідниками вважають кілька десятків видів. Найбільш шкідливі картопляна і бурякова нематоди з родів Globodera і Heterodera, стеблові нематоди, що вражають картоплю та цибулю; сильно шкодять галловим нематоди з роду Meloidogyne, особливо в теплицях і відкритому ґрунті півд. районів країни. Див також нематодних хвороби рослин. Розділ науки, що вивчає фітонематод, називається фітогельмінтологія.


Список використаної літератури

1. Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В. М. Мухін та

ін. ; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3тє вид. , випр. і допов.

— К. : Вища шк. , 2002. — 622 с. : іл.

2. Мала енциклопедія. Зоологія. – К. , 2001.