Смекни!
smekni.com

Синантропізація рослинності (стр. 3 из 4)

Нас цікавитиме в подальшому ретрогресія, а точніше синантропізація рослинного покриву.

Чи не найпоширенішим шляхом подолання кризових явищ та самоорганізації екосистем нині стають демутації. Величезна кількість видів тварин та рослин вже стала синантропними, тобто їхнє існування безпосередньо пов'язане з людиною чи її діяльністю. Так сформувалася міська флора та фауна, множина свійських та домашніх видів, рудеральна рослинність у сільській місцевості (бур'яни і т.п.). Водночас синантропізації зазнають практично всі екосистеми, навіть біосфера в цілому, оскільки їхнє функціонування залежить від характеру та ступеня впливу на них людини. Але демутація, зрештою, все ж є внутрішньою самоорганізаційною функцією екосистем, оскільки для набуття стану стійкості використовуються та мобілізуються потенції самої живої речовини.

Якщо екосистемі вдається подолати кризові збурення, вона набуває, як правило, стану клімаксу. Сутність самої ідеї клімаксу, висунутої Ф. Е. Клементсом і підтриманої Е.Є. Уівером та А. Тенслі, полягає в обґрунтуванні існування стабільного угруповання, суттєво детермінованого кліматом та гідрологією регіону. Такий стан, котрий Ф. Е. Клементс називав кліматичним моноклімаксом, є заключною стадією розвитку рослинності регіону; його ще нерідко визначають за принципами зонального районування рослинності. Пізніше А. Тенслі доповнив цю концепцію ідеєю полікліматичного клімаксу, згідно з якою в межах певної кліматичної області можливе існування декількох відмінних одна від одної рослинних угруповань, що перебувають у стані динамічної рівноваги з певними умовами довкілля і є контрольованими чинниками середовища. Полікліматична концепція наголошує на тому, що образ "клімаксного ландшафту" визначається мозаїкою едафічних, топографічних та екокліматичних локальних стійких станів екосистем. [9]

Таким чином, процес сукцесії завершується станом клімаксу, завдяки чому екосистема набуває стану динамічної рівноваги і, за умови сталості навколишнього середовища, може досить довго підтримувати свої основні параметри (яскравим прикладом цього є, наприклад, морські бентосні екосистеми чи угруповання пустель). Для того, щоб оцінити стан екосистеми як клімаксний, необхідні певні критерії. Один з провідних екологів XX ст. Ю. Одум (1975) таких показників нараховує аж 24, серед яких найважливішими є: вузька спеціалізація видів за екологічними нішами, зростання біохімічного розмаїття, розвиток симбіотичних взаємин, інформаційна насиченість, стійкість до зовнішніх впливів. Інші дослідники (Б. М. Міркін, Г. С Розенберг, Н. І. Базилевич та ін.) до безперечно клімаксних ознак відносять також замкнений тип кругообігу речовини та енергії, максимальний запас енергії, стаціонарний режим функціонування екосистем, скомпенсованість потоків (всередину та назовні) речовини й енергії та ін. У будь-якому випадку стійкі екосистеми, тобто некризові, стабільні, можна досить об'єктивно та достовірно відрізнити від кризових угруповань.

На жаль, знову доводиться констатувати, що переважна більшість екосистем сучасної біосфери виведена зі стійкого стану, тобто вони не є клімаксними. І головна причина цього явища — збурююча довкілля діяльність людини. Водночас сама людина дедалі частіше бере на себе (чи намагається зробити це) функцію регулятора стану екосистем, зокрема підтримання їхньої стабільності. Інакше кажучи, людина стає як головним руйнівником, так і головним рушієм досягнення екосистемами стану клімаксу, тобто рівноваги та збалансованості.

Таким чином, "сучасні" рослинні співтовариства с. Рахни - Лісові можна розділити на наступні групи:

1. Площі багаті поживними речовинами (зона пасовищ, ферм, городів);

2. Площі з середнім вмістом поживних речовин (зона пасовищ, удобрюваних лугів);

3. Площі бідні поживними речовинами (зона бідних вологих лук і т.д.).

Крім того, є спільноти, які ростуть у поселеннях на невеликих площах - ліси, окремі дерева, ксеротермні спільноти, ставки, струмки і т.д., це елементи природного ландшафту, які знаходяться в межах поселень і представлені в селі самостійно. Вони є сполучною ланкою між селом і ландшафтом. Це збільшує різноманітність кожної зони сільського поселення.

Сума рослинних угруповань рослинної області – це потенціал ландшафту, який активізується здебільшого людиною. При господарському використанні ландшафту можуть виникнути різні комбінації рослинних угруповань. Вчені відзначають, що склад і процентне співвідношення спільнот різних стадій деградації ландшафту може служити індикатором ступеня синантропізації рослинності. Потенційна рослинність культурних ландшафтів - це та рослинність, яка виникає в просторі ландшафту в результаті якісно різної діяльності людини.

Між центральною частиною поселення і околицями з навколишнім ландшафтом утворюється культурний градієнт, де інтенсивність обробки та використання площі від центру до околиць падає. В ідеальному випадку утворюються концентричні кола, які показують інтенсивність обробки від центру села до кордонів сільськогосподарських площ, а ступінь культурного впливу виражається через різні ступені трофності. Таким чином, природний ландшафт через ряд перехідних градацій перетворюється на культурний ландшафт з більш-менш відмежованими площами. У природних умовах культурний градієнт не завжди організований у вигляді концентричних кіл, що становить значні труднощі для дослідження. Інша проблема в тому, що традиційний культурний градієнт сьогодні всюди представлений тільки фрагментарно.


Розділ 3

Вінницька область лежить у межах лісостепової зони. На території області поширені ліси з дуба, граба, липи, ясена, клена, в'яза. Ґрунт в основному опідзолений (близько 65%). На північному сході області переважають чорноземи, в центральній частині - сірі, темно-сірі, світло-сірі, на південно-сході і в Придністров'я - глибокі чорноземи і опідзолені ґрунти. Більше 70% території області зорано.[17]Це немале число гектарів землі. Рослинам обмежують місце для їхнього зростання і тому їм потрібно якимось чином пристосовуватись до таких змін. На нашу думку, причиною збільшення синантропних рослин могло стати декілька речей:

- перенесення насіння рослин великою рогатою худобою, про що свідчить велика кількість синантропних рослин на пасовищах;

- перенесення насіння людиною (більшість населення села займаються грибництвом) на що вказує велика кількість бур’янів в лісах;

- перенесення насіння синантропних рослин тваринами та птахами ( зоохорія );

- значна вирубка лісу.

Територія села Рахни – Лісові – це поєднання лісів та полів, на яких росте дуже багато різних трав’янистих рослин. Більшість з них бур’яни.

Клімат області та села зокрема, помірно-континентальний, з м’якою зимою і теплим літом. Пересічна температура січня –4°С - –6°С; липня +18,6°С, +20,5°С. Період температури понад +10°С становить 155–180 днів. Річна кількість опадів 440–590 мм. Максимум опадів припадає на травень - липень (130-170 мм). Найменш вологими є зимові місяці. В грудні - лютому випадає від 65 до 80 мм.

Через село Рахни – Лісові проходить Подільське плато, яке має найбільшу висоту по Шаргородському районі. Висота – 344 м над рівнем моря. Взагалі плато не становить суцільної рівної поверхні і дуже порізане долинами численних невеликих річок та ярами. [17]

Досліджуючи дану місцевість нами було виявлено та досліджено 33 види рослин з різних родин [Додаток 1]. Також ми помітили, що кількість синантропних рослин збільшується у декілька разів на пасовищах, вирубках лісів, біля джерел, доріг, на полях, які не оброблені. В найбільшій кількості нам зустрілись слідуючі рослини: daucuscarota, carexhirta, carexspicata, plantagomagor, lythrum salicaria, equisetumarvense, equisetumperforatum, menthelangifolia, lathyrustuberosus, solidagocanadensis, stachys palustris. Одинично було знайдено caltha palustris, psammofiliellamuralis.

Tuphalatifolia - вид рослин роду Рогіз (Typha) родини рогозових (Typhaceae). Був знайдений нами біля водойми. Місцеві назви — рогіз, рогоза, комиш. Рогіз широколистий — багаторічна трав'яниста рослина. 100-250 см заввишки, з потовщеним кореневищем, вкритим лускоподібними листками, що швидко обпадають. Стебло — товсте, циліндричне, без вузлів. Листки — піхвові, широколінійні, до 20 мм завширшки, сіро-зеленого кольору, зібрані при основі стебла. Квітки — дуже дрібні, одностатеві, зібрані в циліндричні колоски. Верхня частина колоса з тичинковими квітками, нижня — з маточковими. Маточкова частина суцвіття циліндрична (30 см завдовжки, 20-40 мм завширшки), трохи довша за тичинкову, чорна-бура або майже чорна, оксамитова від безлічі злиплих приймочок, безпосередньо прилягає до тичинкової. Оцвітина з численних, довгих, тонких щетинок. У тичинкових квітках, звичайно, три тичинки з більш-менш вільними нитками, у маточкових одна маточка з верхньою зав'яззю на ніжці і довгим стовпчиком з лопатчасто – ланцетною приймочкою. Плід — маленький горішок з щетинками при основі. [8]

Lythrum salicaria – Плакун верболистий. Багаторічна трав'яниста шорстковолосиста рослина родини Плакунових (30-200 см заввишки) з товстим дерев'янистим кореневищем. Стебло прямостояче, майже чотиригранне, просте або розгалужене. Листки (15-100 мм завдовжки, 10 - 25 мм завширшки) сидячі, ланцетні або видовжено-еліптичні, при основі серцеподібні. Нижні листки супротивні або кільчасті (по три), верхні - чергові. Квітки - правильні, зібрані у вузьку густу волоть. Оцвітина подвійна. Чашечка (6-8 мм завдовжки, 2,5-4 мм завширшки) трубчаста або трубчасто-дзвоникувата з шістьма широко трикутними зубчиками і з такою ж кількістю лінійношилоподібних придатків. Віночок вільнопелюстковий з шістьма пурпуровими, рідше рожевими або білими пелюстками. Пелюстки (8-14 мм завдовжки) видовжено-овальні, звужені до основи. Тичинок звичайно 12, шість з них коротші. Маточка одна, зав'язь верхня, стовпчик один, приймочка головчаста. Плід - видовжено-овальна коробочка, (3-5 мм завдовжки). [8]